Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

«Πόλεμος» προ των πυλών: «Καθαρά» μηνύματα στέλνουν στα κόμματα όλες οι δημοσκοπήσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε φάση εκεχειρίας βρίσκονται οι πολιτικές δυνάμεις, είναι όμως σαφές ότι η αντιπαράθεση θα χτυπήσει «κόκκινο» αμέσως μετά τις γιορτές, γεγονός που θα σηματοδοτήσει και μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης γνωρίζουν ότι ακολουθεί μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδος με επίκεντρο την πανδημία και την οικονομία που θα σφραγίσει τις πολιτικές εξελίξεις.

Στην παρούσα φάση διαβάζουν και ξαναδιαβάζουν τις δημοσκοπήσεις που ναι μεν είναι «φωτογραφίες» της στιγμής, δεν παύουν όμως, να δείχνουν και τις τάσεις που διαμορφώνονται στην κοινωνία.

Στο επίκεντρο των τριών πολιτικών αρχηγών βρίσκονται τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών κοινής γνώμης προκειμένου από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας να ξεδιπλώσουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν.

Στόχος είναι να αποκωδικοποιήσουν τα νέα δεδομένα, με στόχο να πετύχουν τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση ενόψει των εθνικών εκλογών, που θα γίνουν όπως έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός στο τέλος της τετραετίας. Οι 18 μήνες που απομένουν έως τότε μπορεί να φαίνονται μακριά, εύκολα όμως αντιλαμβάνεται ο καθένας, ότι τα δεδομένα σε περίπτωση στασιμότητας, μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.

Το νέο στοιχείο στην πολιτική συγκυρία είναι χωρίς αμφιβολία η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που υποχρεώνει σε αναπροσαρμογές τους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, στο  δρόμο προς τις κάλπες.

Ο ζωτικός χώρος του Κέντρου άλλωστε τον οποίο διεκδικούν η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και εσχάτως το ΚΙΝ.ΑΛ./ ΠΑΣΟΚ, είναι αυτός που θα καθορίσει και την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος και την δύναμη των κομμάτων.

 

«Περισσότερα»

Η Ν.Δ. μπορεί να διατηρεί άνετο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τη στιγμή που τα ποσοστά της μειώνονται, ο κ. Μητσοτάκης είναι υποχρεωμένος να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι το βασικό μήνυμα των δημοσκοπήσεων προς το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι οι πολίτες περιμένουν πολλά περισσότερα για να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η ζωή τους.

Υποστηρίζουν επίσης, ότι από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση, η κυβέρνηση είναι η μόνη στην οποία ελπίζουν ότι θα δώσει λύσεις στην δύσκολη καθημερινότητά τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει αποφασισμένος να ανεβάσει τους ρυθμούς του κυβερνητικού έργου με στόχο να δείξει αποτελεσματικότητα και να πετύχει τη μέγιστη διεύρυνση ενόψει των εθνικών εκλογών.

 

Αντιδεξιό μπλοκ

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει τη δημοσκοπική στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζει όμως ότι η επιθετική του στρατηγική με το αίτημα για πρόωρες εκλογές θα αποδώσει σύντομα καρπούς.

Στόχος της Κουμουνδούρου είναι να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση και να δημιουργήσει ένα αντιδεξιό μπλοκ το οποίο θα αποτελέσει το ανάχωμα στις νεοφιλελεύθερες επιλογές του πρωθυπουργού.

Ο γεγονός όμως ότι έως τώρα δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος της ανάκαμψης, φέρνει σε θέση άμυνας τον ίδιο και τους στενούς του συνεργάτες, καθώς γίνεται ορατό το σενάριο μιας νέας εκλογικής ήττας.

Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι γιατί ο κ. Τσίπρας από τη στιγμή που δεν έχει εσωκομματικό αντίπαλο δεν κατάφερε να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κεντροαριστερό κόμμα που θα απευθύνεται σε μεγαλύτερο ακροατήριο.

Το αποτέλεσμα όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις είναι ο κόσμος να μην ακολουθεί, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβίζεται σε ιδεοληψίες που δεν απαντούν σε βασικά ερωτήματα για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 

Ανατροπή

Μέσα στο κλίμα αυτό, ο κ. Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει και τη δημοσκοπική εκτίναξη του ΠΑΣΟΚ που έφτασε ακόμη και το 15% και δείχνει έτοιμο να μπει εκ νέου στο πολιτικό παιχνίδι.

Το μήνυμα που στέλνουν οι δημοσκοπήσεις στον Νίκο Ανδρουλάκη είναι να «μην σπαταλήσει την ευκαιρία που δίνουν οι πολίτες στο ΠΑΣΟΚ», κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να «τρέξει» με γοργούς ρυθμούς.

Στόχος της ηγεσίας της Χ. Τρικούπη είναι να «επαναπατρίσει» τους ψηφοφόρους που βρήκαν «καταφύγιο» στον ΣΥΡΙΖΑ και να παρουσιάσει προτάσεις που θα είναι ελκυστικές για το σύνολο της κοινωνίας.

Ο χρόνος μπορεί να μην είναι ο καλύτερο σύμμαχος για τη Χ. Τρικούπη, αλλά τα στελέχη του ευελπιστούν ότι μπορούν να πετύχουν τη μεγάλη ανατροπή, που θα του δώσουν τη δυνατότητα να μπει «σφήνα» σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δεύτερες κάλπες

Ζητούμενο επίσης είναι και οι στρατηγικές που θα ακολουθήσουν τα τρία κόμματα στα διλήμματα που θα τεθούν στις δεύτερες εκλογές, καθώς στις πρώτες είναι από δύσκολος έως απίθανος ο στόχος του 50%.

Εάν στις δεύτερες εκλογές η Ν.Δ. πιάσει 38% θα κερδίσει αυτοδυναμία, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους προκειμένου να είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας με όχημα το αντιδεξιό μπλοκ θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ο ίδιος κυβέρνηση, γεγονός που επιβεβαιώνει τον κρίσιμο ρόλο του ΚΙΝΑΛ στις συμμαχίες της επόμενης ημέρας.

 

 
Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ