Ελάτε στην παρέα μας

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Πως θα γίνει το ΚΙΝ.ΑΛ. ο τρίτος πόλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Χαρακτήρα ολικής επαναφοράς του Κινήματος Αλλαγής, επιχειρεί να δώσει η Φώφη Γεννηματά στο συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Στελέχη της Χ. Τρικούπη τονίζουν, ότι βασικός στόχος είναι η ενίσχυση των δυνάμεων του ΚΙΝ.ΑΛ. για να μπει «σφήνα» στην σύγκρουση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο πλαίσιο αυτό, όσο θα πλησιάζει η ώρα προς τις κάλπες, η κ. Γεννηματά θα ανεβάζει τους τόνους προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. για να καταστήσει το ΚΙΝ.ΑΛ. αξιόπιστη εναλλακτική λύση στο νέο διπολισμό.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, αποτελεί προτεραιότητα το άνοιγμα στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, οι οποίοι επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015, αλλά σήμερα αισθάνονται πλήρως απογοητευμένοι.
Βουλευτές και στελέχη υπογραμμίζουν ότι το «αριστερό προφίλ» του Αλέξη Τσίπρα έχει τσαλακωθεί και αισιοδοξούν για ένα θετικό αποτέλεσμα τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εθνικές εκλογές.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει αλλάξει η ρητορική έναντι της κυβέρνησης αλλά και της Ν.Δ. προκειμένου να επιτευχθεί ο επαναπατρισμός της κρίσιμης μάζας των ψηφοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντροαριστεροί.
Μόνο τυχαίες δεν είναι οι αναφορές σχετικά με «ελίτ του Μαξίμου» και «νεοδεξιά» που στόχο έχουν να καταστήσουν σαφές ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. είναι ο βασικός εκφραστής της προοδευτικής παράταξης.
Η ηγεσία της Χ. Τρικούπη για να μη δέχεται πυρά ότι λειτουργεί ως μια αντι-σύριζα δύναμη, έχει αποφασίσει να τηρεί ίσες αποστάσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τη Ν.Δ.

«Δεν είμαστε ουρά»
Στο πλαίσιο αυτό, ο αγώνας θα είναι διμέτωπος και το μήνυμα το οποίο θα αποστέλλεται, είναι πως το ΚΙΝ.ΑΛ. ούτε ήταν, ούτε πρόκειται να γίνει ουρά της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ειδικότερα, η κριτική προς την κυβέρνηση, εστιάζεται στην οικονομία και έχει ως βασικό επιχείρημα ότι δεν υπάρχει κανένα προοδευτικό πρόσημο στις πολιτικές που ασκήθηκαν μετά το 2015.

Συγκυβέρνηση με Καραμανλή
Για να ακυρωθεί το κεντροαριστερό προφίλ του κ. Τσίπρα, το ΚΙΝ.ΑΛ. υπενθυμίζει ότι πρόσωπα τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση προέρχονται από τον δεξιό χώρο και ιδίως την καραμανλική πτέρυγα.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει τεράστια ευθύνη για τα μνημόνια και σημειώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον άφησε στον απυρόβλητο για να συγκυβερνά με δικά του στελέχη.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το ΚΙΝ.ΑΛ. θέλει να αναδείξει το δικό του κεντροαριστερό και προοδευτικό πρόσημο καθώς εκτιμά ότι θα πετύχει με καλύτερους όρους τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων του.

Π. Φύσσας
Όσον αφορά στις κατηγορίες που δέχεται ότι έχει μετατραπεί σε ένα μικρό δεξιό και συμπληρωματικό κόμμα, η Χαρ. Τρικούπη, ετοιμάζεται για μια άκρως εντυπωσιακή κίνηση.
Στις 28 Μαρτίου, δύο δηλαδή εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας.
Με τον τρόπο αυτό, το ΚΙΝ.ΑΛ. θέλει να στείλει μήνυμα ότι δεν ξεχνά τις αριστερές καταβολές του και την ευαισθησία του σε μάχες όπως αυτές κατά της άκρας δεξιάς και των νοσταλγών της.

Μητσοτάκης όπως Έβερτ
Η νέα στρατηγική της ηγετικής ομάδας του ΚΙΝ.ΑΛ. βάζει στο στόχαστρό της και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον οποίο αναφέρεται ότι ακολουθεί τα βήματα του Μιλτιάδη Έβερτ με τη λογική του ώριμου φρούτου.
«Δεν έχει πειστική πρόταση και λειτουργεί στη βάση του όχι σε όλα», λένε με νόημα και αφήνουν να εννοηθεί ότι αντιγράφει τις προτάσεις, αλλά και τα συνθήματα τους.

Βαρύ τίμημα
Άλλα στελέχη υπενθυμίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε βαρύ τίμημα με την απόφασή του να συγκυβερνήσει με τη Ν.Δ. για να μη χρεοκοπήσει η χώρα το 2012.
«Υποστήκαμε εκλογική καθίζηση, ενώ η Ν.Δ. όχι, ενώ είχε τεράστιες ευθύνες», έλεγε στον «Χτύπο» βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. και σημείωνε ότι «το πάθημα έγινε μάθημα».
Στο ερώτημα με ποιο κόμμα θα συνεργαστεί μετά τις εκλογές όποτε και εάν αυτές γίνουν, το ίδιο στέλεχος σημείωνε με νόημα ότι η κ. Γεννηματά δεν πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά της.
Επαναλάμβανε μάλιστα ότι όλα εξαρτώνται από το αποτέλεσμα της κάλπης και από τα ποσοστά που θα πάρει το κάθε κόμμα και σημείωνε ότι «καμία συζήτηση δεν πρόκειται να ανοίξει πριν από τις εκλογές».

Καταλύτης
Όπως γίνεται αντιληπτό, στόχος της Χ. Τρικούπη είναι να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες προκειμένου το ΚΙΝ.ΑΛ. να εξελιχθεί σε καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων.
Στόχος δηλαδή είναι να γίνει ο «τρίτος πόλος», εξέλιξη που θα δώσει τη δυνατότητα στην κ. Γεννηματά να πάρει την τρίτη εντολή στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία της Ν.Δ.
Στο πλαίσιο αυτό, το μεγάλο βάρος για την επίτευξη του στόχου θα πέσει στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες όπως η Α’ και Β’ Αθηνών και η Θεσσαλονίκη που θα κρίνουν και το τελικό ποσοστό του ΚΙΝ.ΑΛ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ