Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Πράσινο φως για εορταστικό καλάθι και καλάθι παιχνιδιών

Δημοσιεύθηκε

στις

Στις 14 Δεκεμβρίου έρχεται το εορταστικό καλάθι του νοικοκυριού με νέα χριστουγεννιάτικα προϊόντα ενώ, στην τελική ευθεία είναι οι αποφάσεις και ένα καλάθι παιχνιδιών.

Μέσα στην εβδομάδα το πολύ μέχρι και την επόμενη δυο νέα καλάθια νοικοκυριού θα κάνουν την εμφάνιση τους με σκοπό να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά να αγοράσουν όλα όσα χρειάζονται για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αλλά και τους μικρούς μας φίλους να χαρούν με παιχνίδια.

Όπως δήλωσε πριν από λίγο ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στον ΑΝΤ1, μέσα στην εβδομάδα θα γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις για το «καλάθι του νοικοκυριού» που θα ισχύσει για την περίοδο των εορτών, ενώ θα αποσαφηνιστεί και κατά πόσον θα υπάρξει ανάλογο «καλάθι» για την αγορά παιχνιδιών.

«Με απασχολεί το ζήτημα, ως πατέρας και ως πολιτικός, να υπάρχει μια ευκαιρία για να έχουν όλα τα παιδιά τα παιχνίδια τους. Υπάρχουν θέματα και ανταγωνισμού που πρέπει να δούμε.

Είμαστε κοντά σε μια συμφωνία, υπάρχει διάθεση και από τα καταστήματα για αυτό. Όπως υπάρχει το «καλάθι» στα σούπερ μάρκετ, θα υπάρχει «καλάθι» για τα παιχνίδια», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ακόμη πως «το «καλάθι του νοικοκυριού» έχει αποδοχή που δεν την περιμέναμε, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ τουλάχιστον 4 στους 10 καταναλωτές αγοράζουν προϊόντα από το «καλάθι του νοικοκυριού, το οποίο αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό στην αρχή».

Σε ότι αφορά το γιορτινό «Καλάθι του νοικοκυριού», ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «στις γιορτές υπάρχει διαφορά στις καταναλωτικές συνήθειες που συνδέονται με το εορταστικό τραπέζι, καθώς το καλάθι ακολουθεί τις καταναλωτικές συνήθειες. Σκοπός του είναι να εξυπηρετεί τους καταναλωτές, οι οποίοι προτιμώντας το καλάθι πιέζουν τις αλυσίδες και τον ανταγωνισμό ώστε να πέσουν οι τιμές.

Δεν θέλουμε να ξεχειλώσει πάρα πολύ το καλάθι, διότι τότε θα δημιουργηθούν δύο προβλήματα: θέλουμε να ελέγχουμε από εβδομάδα σε εβδομάδα για να πιέζουμε τα σούπερ μάρκετ να μειώνουν τις τιμές και δεύτερον εάν είναι πολλά τα προϊόντα, δεν θα μπορούν οι αλυσίδες να κάνουν μειωμένες τιμές για όλα».

«Το «καλάθι» δεν μπορεί να «χτυπήσει» τον πληθωρισμό. Σκοπός του καλαθιού είναι το κόστος για το γιορτινό τραπέζι, που σε κάθε περίπτωση θα είναι υψηλότερο από πέρσι, να είναι χαμηλότερο από όσο ήταν για αγορά των ίδιων προϊόντων πριν από έναν μήνα», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Εορταστικό καλάθι – Τι θα περιλαμβάνει

Το καλάθι θα έχει μέσα και προϊόντα που δεν θα είναι μεν πρώτης ανάγκης, αλλά θα απευθύνονται στους μικρότερους σε ηλικία “πελάτες” των σούπερ μάρκετ όπως για παράδειγμα τα εποχιακά γλυκίσματα όπως κουραμπιέδες, μελομακάρονα, τσουρέκια και βασιλόπιτες, τα οποία πιθανολόγησε ότι μπορεί να εμπεριέχονται σε αυτό ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος. Eπίσης δεν αποκλείεται και είδη κρέατος όπως η γαλοπούλα να εντάσσονται σε αυτό. Το καλάθι αυτό όπως έχει ήδη γίνει γνωστό έρχεται στις 14 Δεκεμβρίου.

Καλάθι παιχνιδιών

Παράλληλα, διερευνάται η δημιουργία ενός νέου καλαθιού παιχνιδιών, με περιορισμένη διάρκεια την περίοδο των εορτών, που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες ομάδες παιχνιδιών. Σε αυτό θα συμμετάσχουν αλυσίδες παιχνιδιών. Προϋπόθεση για τη νέα πρωτοβουλία είναι να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ώστε να αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο δημιουργίας στρεβλώσεων στην αγορά.

Να σημειωθεί ότι η αγορά του παιχνιδιού έχει μεγάλη συγκέντρωση με τις δύο αλυσίδες Jumbo και Μουστάκας να έχουν τα υψηλότερα μερίδια αγοράς.

Στο «καλάθι παιχνιδιών» θα περιλαμβάνονται γενικές κατηγορίες προϊόντων, όπως για παράδειγμα διαδραστικά – εκπαιδευτικά, επιτραπέζια και παζλ, κατασκευές, φιγούρες δράσεις και κούκλες κ.λπ. και όχι συγκεκριμένα προϊόντα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ