Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Πανελλαδικές έρευνες: Πόσα λεφτά πιάνει σήμερα το σπίτι σου

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στην αγορά ακινήτων λόγω της κρίσης του κορονοϊού, γεγονός που προκαλεί και μεγάλες ανατροπές στις τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων στην Αττική.

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για σταθεροποιητικές τάσεις, οι οποίες όπως τονίζουν είναι ανοδικές σε κάποιες περιπτώσεις, τόσο στη ζήτηση για ενοικίαση, όσο και γενικότερα στις τιμές των ακινήτων.
Οι ίδιοι παράγοντες, υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους, ότι οι τάσεις που επικρατούν στην αγορά επιβεβαιώνουν ότι η κτηματαγορά ακόμη και σε περιόδους κρίσης, παραμένει βασική επενδυτική επιλογή.
Δύο πανελλαδικές έρευνες από την RE/MAX Ελλάς και τον spitogatos, δείχνουν ότι παρά την προσφορά σε ακίνητα που υπάρχει στην αγορά, οι τιμές παραμένουν σχεδόν ανεπηρέαστες.

Το γεγονός αυτό εξηγείται σε ορισμένες περιπτώσεις από:

  • Την αυξημένη ζήτηση σε αντιπαραβολή με την περιορισμένη διαθεσιμότητα ποιοτικών ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση.
  • Τη διάψευση επί του παρόντος τουλάχιστον, ότι θα υπάρξουν περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα λόγω της σταδιακής υποχώρησης του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σύμφωνα με την ανάλυση της RE/MAX Ελλάς, στην τρέχουσα περίοδο καταγράφεται μία σταθεροποίηση με αυξητικές τάσεις που διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή σε ποσοστό 5,8%, με μικρές διακυμάνσεις ανά περιοχή.

Προφίλ ακινήτων
Από τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το δικτύου της RE/MAX προσδιορίστηκαν τόσο οι τιμές ενοικίασης ανά περιοχή (σε ευρώ ανά τ.μ.) όσο και το προφίλ του ζητούμενου ακινήτου και η τάση της ζήτησης.
Το προφίλ του δημοφιλέστερου ακινήτου διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, αλλά στις περισσότερες οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές προτιμούν πλέον τα μικρά διαμερίσματα.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει στροφή:

  • σε διαμερίσματα 1-2 υπνοδωματίων,
  • ηλικίας έως 20 ετών ή και παλαιότερα,
  • σε ανακαινισμένα που βρίσκονται στις πρώτες επιλογές.

Στο κέντρο της Αθήνας και σε περιοχές γύρω από αυτό, προτιμώνται διαμερίσματα 1-2 δωματίων, ανακαινισμένα και ανεξαρτήτου παλαιότητας, 50-100 τ.μ. με ενοίκιο που κυμαίνεται από 300 έως 600 ευρώ.
Σε περιοχές όπως η Αγία Παρασκευή, το Χαλάνδρι, το Μαρούσι, τα Βριλήσσια  και η Ν. Ιωνία, προτιμώνται διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, 60-100 τ.μ., έως 20 ετών, με τις τιμές να κυμαίνονται από 400 έως 700 ευρώ.
Σε περιοχές κοντά στον Πειραιά, όπως ο Κορυδαλλός και η Νίκαια, εξακολουθούν να ζητούνται τα διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, εμβαδού 70-100 τ.μ., σε τιμές από 350 έως 700 ευρώ.
Σε περιοχές των βορείων προαστίων όπως είναι η Κηφισιά ζητούνται μεζονέτες / μονοκατοικίες 150-300 τ.μ., 20ετίας, με το ύψος του ενοικίου να είναι από 1.200 ευρώ και πάνω.

Παροχές που κάνουν τη διαφορά
Τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές των ενοικιαστών και σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν προϋπόθεση για να προχωρήσουν στη μίσθωση ενός ακινήτου είναι το πόσο ασφαλές και οικονομικό είναι το συγκεκριμένο ακίνητο αλλά και οι παροχές που διευκολύνουν την καθημερινότητά τους.

Σύμφωνα με τη Remax τα πλέον επιθυμητά χαρακτηριστικά είναι:

  • η αυτονομία θέρμανσης (με προτίμηση στο φυσικό αέριο), • η καλή κατάσταση του ακινήτου (εάν & πότε ανακαινίσθηκε) • η διαθέσιμη θέση στάθμευσης.

Ακολούθως, αυτά τα οποία σχετίζονται με εξοικονόμηση χρημάτων και την άνεση των ενοικιαστών είναι: • το μέγεθος των δωματίων • η κατάσταση των κουφωμάτων • η ύπαρξη ασανσέρ • και ο όροφος.

Μικρή αύξηση στις τιμές των ενοικίων
Οι τιμές των ενοικίων σε πανελλαδική κλίμακα σημείωσαν αύξηση της τάξης του 5,8%, με την Αττική να έχει τα πρωτεία με  άνοδο 6,7% και να ακολουθούν τα νησιά με 5,7%.
Σύμφωνα πάντα με τη Remax, συνολικά η αύξηση που παρατηρήθηκε για το κέντρο της Αθήνας ανήλθε σε 5%, ενώ σε περιοχές όπως είναι το Κολωνάκι και ο Λυκαβηττός έφτασε στο 8,7% και 6,1% αντίστοιχα.
Στα βόρεια προάστια, οι τιμές στο σύνολό τους «ανέβηκαν» κατά 5,4%, με περιοχές όπως το Μαρούσι, ο Χολαργός και η Κηφισιά να ξεπερνούν οριακά το 7%.
Περίπου στα ίδια επίπεδα κυμάνθηκαν και οι τιμές στα νότια προάστια (αύξηση 7,2%), με τη μεγαλύτερη άνοδο να σημειώνεται στην περιοχή του Ελληνικού και της Βούλας κατά 8,2% και 7,9% αντίστοιχα.
Θετικό ήταν το πρόσημο και για τα δυτικά προάστια της Αττικής καθώς τα ενοίκια παρουσιάζουν αύξηση κατά 4,6%.
Στην περιοχή του Πειραιά και στις λοιπές όμορες περιοχές, καταγράφηκαν αυξητικές τάσεις 6,4%, ενώ ξεχωρίζουν οι περιοχές της Νίκαιας και του Πειραιά, όπου τα ποσοστά αγγίζουν το 9% και το 8% αντίστοιχα.

 
Σταθερότητα στην αγορά
Έρευνα του spitogatos, επιβεβαιώνει τη σταθερότητα στην αγορά ακινήτων  με μικρές μεταβολές των τιμών για σπίτια προς πώληση και ενοικίαση την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου σε σχέση με το τρίμηνο Ιανουάριος-Μάρτιος.
Βάσει των δεδομένων που δημοσιοποιήθηκαν για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σε γενικές γραμμές διαφαίνονται σταθεροποιητικές τάσεις στις τιμές προσφοράς σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Σε σχέση με το ίδιο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς, μεγάλες αυξήσεις τιμών παρατηρούνται μόνο σε περιορισμένες περιοχές της επικράτειας.
Όσον αφορά στις τιμές πώλησης κατοικιών, χαρακτηριστικό είναι πως σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στη γενική εικόνα της ελληνικής επικράτειας διαφαίνονται ελάχιστες έως μηδαμινές μεταβολές.

Η μεγαλύτερη αύξηση
Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, δηλαδή έναν χρόνο πριν, η τάση είναι σχεδόν αποκλειστικά αυξητική, καθώς σύμφωνα με το spitogatos, στα δυτικά προάστια, η άνοδος είναι 8,50%
Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής, όπου καταγράφεται αύξηση γεγονός που καθιστά σαφές ότι θεωρούνται ελκυστικές από όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν.

Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές πώλησης, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, παρατηρείται στα ακίνητα που διατίθενται:

  • στο Νέο Ψυχικό (6,01%)
  • τη Νέα Φιλαδέλφεια (5,99%),
  • την Καισαριανή (5,89%),
  • τους Αγίους Αναργύρους (4,67%) και
  • το Γαλάτσι (3,92%).

Στον αντίποδα πάντα σύμφωνα με το spitogatos, η μεγαλύτερη πτώση στις τιμές πώλησης, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, παρατηρείται στα ακίνητα που διατίθενται στο Πολύγωνο-Τουρκοβούνια (-8,58%), τη Ροδόπολη (-4,76%), τα Σεπόλια-Σκουζέ (-4,51%), τη Λυκόβρυση (-4,30%) και τον Υμηττό (-3,23%).

Ενοίκια Αττική
Στην Αττική συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη αύξηση τιμών σε σχέση με τους τρεις πρώτους μήνες του 2020, παρατηρήθηκε στα ακίνητα που διατίθενται προς ενοικίαση στο Πολύγωνο-Τουρκοβούνια (13,2%), τη Δάφνη (12,61%), τα Μελίσσια (12,50%), την Παιανία (12,43%) και το Πέραμα (11,54%).
Αντιθέτως, πτώση τιμών σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σημειώθηκε στις κατοικίες που διατίθενται προς ενοικίαση στη Νέα Ιωνία (-9,61%), τη Νέα Φιλαδέλφεια (-9,41%), το Μετς-Καλλιμάρμαρο (-7,15%), το Κέντρο της Αθήνας (-6,76%) και το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας (-6,62%).

Τα… φοιτητικά
Αν και οι τιμές των φοιτητικών κατοικιών προς ενοικίαση παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με το 2019, το τελευταίο τρίμηνο παρατηρείται σχετική πτώση, ειδικά στην πρωτεύουσα, όπου καταγράφεται πτώση μέχρι και -30% στην Καισαριανή και -15% στο Νέο Κόσμο.
Σύμφωνα με την έρευνα του Spitogatos τον Αύγουστο, η υψηλότερη μέση τιμή ανά τετραγωνικό καταγράφεται σε Κολωνάκι/Λυκαβηττό (14.8 €) και το Μετς (14.2 €) και η χαμηλότερη στη Νίκαια (6.6€).
Στον πίνακα που ακολουθεί αναγράφεται η μέση τιμή ανά τετραγωνικό, το ποσοστό μεταβολής σε σχέση με το 2019, καθώς και σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η μέση τιμή στα διαμερίσματα και, τέλος, η μέση τιμή στα studio/γκαρσονιέρες, ανά περιοχή φοιτητικού ενδιαφέροντος.
Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία του Spitogatos, σε σχέση με το 2019, σημειώνεται αύξηση στην προσφορά φοιτητικών κατοικιών προς ενοικίαση της τάξεως του 80% στην Αθήνα και του 25% στη Θεσσαλονίκη.
Ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός, μάλιστα σημειώνει: ότι η σημαντική αύξηση που παρατηρείται στον αριθμό διαθέσιμων φοιτητικών κατοικιών στην πρωτεύουσα, όπως και η μικρή πτώση των τιμών ενοικίασης το τελευταίο τρίμηνο, οφείλεται αναμφίβολα εν μέρει στη μείωση των ακινήτων που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση. «Το φαινόμενο αυτό, το οποίο είχε επηρεάσει εντυπωσιακά τον κλάδο του real estate εν γένει, είχε οδηγήσει σε μεγάλη μείωση της διαθεσιμότητας των φοιτητικών διαμερισμάτων στις περιοχές της Ελλάδας όπου λειτουργούν σχολές και πανεπιστήμια, ιδιαίτερα τις πιο τουριστικές. Αυτό είχε ως άμεση συνέπεια τόσο την αύξηση των τιμών των φοιτητικών διαμερισμάτων, όσο και στο να αλλάξουν οι “πιάτσες”, καθώς οι φοιτητές άρχισαν να προσανατολίζονται σε πιο οικονομικές συνοικίες. Φέτος φαίνεται να υπάρχει μια αντίστροφη τάση αυτού του φαινομένου. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις καθημερινά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ