Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Πανελλήνιες 2024: Τα οφέλη του «ταξιδεύειν» το θέμα της Έκθεσης για τα ΓΕΛ

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι μαθητές των ΓΕΛ σήμερα εξετάστηκαν στο μάθημα της Έκθεσης για τις Πανελλήνιες 2024.

Η φετινή πρεμιέρα των μαθητών των ΓΕΛ στις Πανελλήνιες 2024 είχε άρωμα..ταξιδιού για τους υποψηφίους καθώς το θέμα που κλήθηκαν να αναπτύξουν στην Έκθεση τόσο σε επίπεδο κειμενικό όσο και σε επίπεδο ανάπτυξης ιδεών ήταν τα ταξίδια και η επίδρασή τους στο κοινικοψυχοσυναισθηματικό γίγνεσθαι ενός ατόμου.

Η θεματική του φετινού ζητήματος στο οποίο κλήθηκαν να αποτυπώσουν τα επιχειρήματα και τις απόψεις τους οι απόφοιτοι της Γ Λυκείου των ΓΕΛ ήταν αφιερωμένη στα οφέλη του να ταξιδεύεις. Τα ταξίδια σε κάνουν ένα καλύτερο άνθρωπο και έχουν αναρίθμητα οφέλη που δεν μπορείς να τα βρεις μένοντας στο σπίτι. Ταξιδεύοντας μπορείς να κερδίσεις πάρα πολλά, από το να επεκτείνεις του ορίζοντες σου μέχρι να εκθέσεις τον αυτό σου σε πρωτόγνωρες κουλτούρες. Τα ταξίδια είναι η ευκαιρία να γνωρίσουμε πράγματα, πρόσωπα και καταστάσεις μακριά και πέρα από τα δικά μας παντός είδους σύνορα. Η αλλαγή περιβάλλοντος και το να έρθουμε σε επαφή με νέα τοπία συμβάλλει τα μέγιστα στο να αναζωογονηθεί  το πνεύμα. Διόλου τυχαίο πως τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνονται οι φωνές όσων λένε πως αν θέλουμε να κάνουμε ένα καλό στον εαυτό μας και αξίζει να «επενδύσουμε» στα ταξίδια.

Η αξία του «ταξιδεύειν» και τα οφέλη του ταξιδιού ήταν το θέμα της Έκθεσης για τα ΓΕΛ

Ειδικότερα, στο ΘΕΜΑ Α οι υποψήφιοι καλούνται να αποδώσουν  συνοπτικά σε μία παράγραφο 60-70 λέξεων τα οφέλη του «ταξιδεύειν» σε ατομικό επίπεδο, όπως παρουσιάζονται στο απόσπασμα του Κειμένου 1: «Πολύτιμες και ανεξίτηλες…νέων τρόπων ζωής και σκέψης» .

και στο ΘΕΜΑ Δ που είναι και το βασικό κείμενο ανάπτυξης ιδεών και απόδωσης σκέψεων οι μαθητές καλούνται με αφορμή την θέση που διατυπώνεται ότι τα ταξίδια αποτελούν «τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο ψυχικής εκτόνωσης και αναζωογόνησης του κάθε ανθρώπου». α) Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την παραπάνω θέση της συντάκτριας και γιατί; β) Εσείς, ποιους τρόπους επιλέγετε, για να αναζητήσετε την προσωπική σας ηρεμία και ισορροπία και για ποιους λόγους κάνετε αυτές τις επιλογές; Αξιοποιώντας δημιουργικά τα Κείμενα 1 και 2 να παρουσιάσετε τις απόψεις σας σε άρθρο 350-400 λέξεων, που θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του σχολείου σας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ