Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ο Νίκος Παπαθανάσης στο Χ-τύπο: “Η κυβέρνηση οδηγεί την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης”

Δημοσιεύθηκε

στις

Για όλα τα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας, που άπτονται στις αρμοδιότητές του, μίλησε στο Χ-τύπο ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης.

Αρχικά, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Υπουργός , απαντώντας για το πως θωρακίζεται η χώρα μας στο κύμα ακρίβειας, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παίρνει – αν χρειαστεί – στοχευμένα μέτρα προς όφελος, κατά κύριο λόγο, των συμπολιτών μας που έχουν μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη.

Επίσης, ο κ. Παπαθανάσης ήταν ξεκάθαρος πως δεν πρόκειται να υπάρξει έλλειψη προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ακόμα ο υπουργός αναφέρθηκε στους ελέγχους που γίνονται στα καύσιμα για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και παράλληλα δήλωσε για την κριτική της αντιπολίτευσης σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα ότι: “η μείωση του ΦΠΑ ή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι οριζόντιο μέτρο που δεν αφορά μόνο αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη”.

Ο κ. Παπαθανάσης ενημέρωσε για τα “εργαλεία στήριξης” για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δημιουργεί η κυβέρνηση και γενικότερα για το νέο αναπτυξιακό νόμο.

Τέλος, ο Υπουργός μας δήλωσε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια είναι διαρκώς αυξανόμενο και δεν έχει επηρεαστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 

Αναλυτικά, η συνέντευξη του αν. Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση, έχει ως εξής:

 

Κύριε Υπουργέ πώς θωρακίζεται η Ελλάδα απέναντι στο κύμα της ακρίβειας;

Οι πρωτοφανείς πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα και ολόκληρος ο κόσμος σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να κρυφτούν κάτω από το χαλί. Όπως και δεν μπορεί να κρυφτεί, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, και ο εισαγόμενος χαρακτήρας αυτών των πιέσεων. Η κυβέρνησή μας έχει πλήρη αντίληψη των εξελίξεων στην αγορά, παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και ευαισθησία τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Για αυτό και πήραμε και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε – αν χρειαστεί – στοχευμένα μέτρα προς όφελος, κατά κύριο λόγο, των συμπολιτών μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Το κόστος των νέων μέτρων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ ενώ οι συνολικές παρεμβάσεις που μέχρι στιγμής έχουν γίνει αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ. Επιγραμματικά αναφέρω την επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την μιάμιση επιπλέον δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο προς τους δικαιούχους του Μαρτίου, την ενίσχυση των 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και δικαιούχους επιδομάτων ΑΜΕΑ, τη διπλή δόση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, την επιδότηση κατανάλωσης καυσίμων, τη μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης, την αποζημίωση ειδικού σκοπού στις υπηρεσίες ταξί. Παράλληλα, οι πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού για τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενιαία προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου και για τον καθορισμό ανώτατης τιμής στη χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου, εντάσσονται στο σχέδιο θωράκισης της χώρας έναντι των πληθωριστικών πιέσεων.

 

 

Είναι πιθανό ο πόλεμος στην Ουκρανία να προκαλέσει ελλείψεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ;

Καμία έλλειψη. Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία εξάρτηση από τη Ρωσία όσον αφορά στον εφοδιασμό της αγοράς με σιτηρά. Τα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν κινδυνεύουν να παρουσιάσουν ελλείψεις. Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα σε όλους τους τομείς, πόσο μάλλον αυτούς που αφορούν στα προϊόντα άμεσης ανάγκης. Οι καταναλωτές θα πρέπει να αγοράζουν μόνο όσα αγόραζαν και πριν για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεών τους. Στην περίπτωση που αρχίσουν να στοκάρουν προϊόντα το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτά θα χαλάσουν στα δικά τους ράφια.

 

Όσον αφορά στις αυξήσεις σε καύσιμα αλλά και άλλα προϊόντα είστε ικανοποιημένος από τους ελέγχους που γίνονται, όπου παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας;

Καθημερινά γίνονται πολλοί έλεγχοι σε όλα τα είδη των επιχειρήσεων με προϊόντα των οποίων οι τιμές έχουν άμεσο αντίκτυπο στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Έχουν γίνει εκατοντάδες έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πολλά πρόστιμα που υπερβαίνουν το 1,5 εκατ. ευρώ. Σε πρατήρια υγρών καυσίμων, σε σούπερ μάρκετ και γενικώς επιχειρήσεις πώλησης τροφίμων, σε επιχειρήσεις χονδρεμπορίου οπωρολαχανικών και νωπών-κατεψυγμένων κρεάτων και άλλες. Πριν από λίγες ημέρες, όπως γνωρίζετε, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 647.000 ευρώ σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί.

 

Τι απαντάτε στην κριτική της αντιπολίτευσης γιατί δεν μειώνει η κυβέρνηση το ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης;

Η κυβέρνηση λαμβάνει στοχευμένα μέτρα που σκοπό έχουν να ενισχύσουν τους συμπολίτες μας που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η μείωση του ΦΠΑ ή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι οριζόντιο μέτρο που δεν αφορά μόνο αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Επιπλέον, σε μια ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ είναι πολύ πιθανό αυτός που θα ωφεληθεί να είναι ο έμπορος και όχι ο τελικός καταναλωτής.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του νέου αναπτυξιακού νόμου;

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, όπως και οι Νόμοι για τις Στρατηγικές Επενδύσεις και τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση εντάσσονται στο πλαίσιο του νομοθετικού μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης, το οποίο συνεχίστηκε και εξακολουθεί να συνεχίζεται απρόσκοπτα. Όσον αφορά στον νέο Αναπτυξιακό, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, σε συνδυασμό με τον νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, προβλέπει αυξημένες ενισχύσεις για όλες τις Περιφέρειες της χώρας αλλά και ειδικά καθεστώτα κινήτρων που προωθούν και ενισχύουν, μεταξύ άλλων, την επιχειρηματικότητα των νέων που όχι μόνο πρέπει να σταματήσουν να φεύγουν από την πατρίδα μας αλλά και να επιστρέφουν σε αυτήν.

 

 

Η κυβέρνηση δημιουργεί εργαλεία στήριξης για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Έχει φτάσει αυτό στους “μικρούς” επιχειρηματίες;

Η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνησή μας. Για παράδειγμα, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, τον οποίον σας ανέφερα προηγουμένως. Οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις αποσπούν πολύ σημαντικούς πόρους που προορίζονται γι’ αυτόν τον σκοπό. Για παράδειγμα, οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις λαμβάνουν το επιπλέον κίνητρο της επιχορήγησης, αποκτώντας σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των μεγάλων που μπορούν να λάβουν μόνο τα κίνητρα της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης μισθολογικού κόστους και της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης. Επιπλέον, ο νέος Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων πριμοδοτεί με μεγαλύτερα ποσοστά τις μικρές επιχειρήσεις. Αυτές λαμβάνουν ποσοστό προσαυξημένο κατά 20% έναντι των μεγάλων και κατά 10% έναντι των μεσαίων.

 

Έχει σταματήσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία;

Σε καμία περίπτωση. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια είναι διαρκώς αυξανόμενο. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας όχι μόνο ξεκίνησαν νέες επενδύσεις από ξένους επιχειρηματικούς κολοσσούς αλλά και επανεκκινήθηκαν πολλές που είχαν βαλτώσει για διάφορους λόγους, γραφειοκρατικούς αλλά και ιδεοληπτικούς που εντέλει δημιουργούσαν αρνητικό και αντιαναπτυξιακό κλίμα. Στον τομέα των μεγάλων ξένων επενδύσεων ενδεικτικά να αναφέρουμε τη Microsoft, τη Cisco, τη Pfizer, τη Deloitte, την TeamViewer, τη Digital Realty και την Amazon. Επίσης, στο τέλος της περασμένης χρονιάς ανακοινώσαμε τέσσερις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις: Τη δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου επιχειρησιακών λειτουργιών και υπηρεσιών (Global Business Services Hub) στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, από την Pfizer Hellas S.A. Την Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων, σε χώρο συνολικής έκτασης 148.000 τ.μ. σε αγροτεμάχια στην περιοχή της Βοιωτίας. Την Ανάπτυξη Φωτοβολταϊκού Σταθμού ισχύος 250 MWp, στη θέση “Καλλιθέα”, στη Θεσσαλία. Και τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας με υποστηρικτικές υποδομές, παραθεριστικές κατοικίες, χώρους τέχνης και πολιτισμού, αναψυχής, άθλησης καθώς και μαρίνα σκαφών, στην περιοχή της Αργολίδας.

 

Για να κλείσουμε αισιόδοξα. Ποιο θα ήταν το καλό σενάριο για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στη χώρα μας;

Η Ελλάδα δεν εξελίσσεται τυχαία σε έναν από τους πιο φιλικούς επενδυτικούς προορισμούς. Αυτό συμβαίνει γιατί υλοποιείται ένα συγκεκριμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων ενταγμένο στη συνολική αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης. Η ανάπτυξη έρχεται μέσα από επενδύσεις και αυτό σημαίνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ήδη η ανεργία έχει μειωθεί από 17,2% που ήταν όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση στο 12,8% τον Ιανουάριο του 2022, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Παρά τις κρίσεις που καλείται να διαχειριστεί, η κυβέρνηση οδηγεί την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης εξασφαλίζοντας πολιτική και κοινωνική σταθερότητα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ