Connect with us

Ελλάδα

Οι αντικρουόμενες εκθέσεις για τη φωτιά στο δυστύχημα των Τεμπών: Έκρηξη ή μηχανικές αλλοιώσεις;

Published

on

Δύο νέες επιστημονικές εκθέσεις προστίθενται στον φάκελο της τραγωδίας στα Τέμπη, δίνοντας απαντήσεις αλλά και εγείροντας νέα ερωτήματα σχετικά με τη μεγάλη έκρηξη που ακολούθησε τη σφοδρή σύγκρουση των τρένων.

Η πρώτη έκθεση εκπονήθηκε από τον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δημήτρη Καρώνη, κατόπιν εντολής του εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη. Πρόκειται για εμπεριστατωμένη πραγματογνωμοσύνη 123 σελίδων, βασισμένη σε αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους, αυτοψίες και διεθνή επιστημονικά δεδομένα. Σύμφωνα με τον κ. Καρώνη, τα έλαια σιλικόνης των μηχανών, υπό ακραίες θερμοκρασίες άνω των 330°C, ενδέχεται να προκάλεσαν το φαινόμενο της «πυρόσφαιρας», δηλαδή μαζική ανάφλεξη.

Αντίθετα, δεύτερη πραγματογνωμοσύνη από τον καθηγητή Πέτρο Τσακιρίδη της Σχολής Μεταλλουργών-Μεταλλειολόγων του ΕΜΠ, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δεν εντοπίζει ίχνη φωτιάς ή έκρηξης στα συντρίμμια του πιλοτηρίου και της ηλεκτρομηχανής. Όπως αναφέρεται, τα παραμορφωμένα εξαρτήματα δεν φέρουν σημάδια καύσης, αλλά χτυπήματα από την ίδια τη σύγκρουση.

Αμφότερες οι εκθέσεις έχουν κατατεθεί στον ανακριτή και δόθηκαν στους συνηγόρους των συγγενών των θυμάτων. Παράλληλα, στην υπόθεση παρεμβαίνει και ο δικηγόρος της οικογένειας του μηχανοδηγού της εμπορικής αμαξοστοιχίας, Λεωνίδας Κουμπούρας, ο οποίος δηλώνει ότι δεν υπήρξε παράνομο φορτίο, αποκλείεται η διαρροή αερίων, ενώ επισημαίνει ότι το ενδεχόμενο της πυρόσφαιρας από τα έλαια των μετασχηματιστών παραμένει ανοιχτό.

Ο ίδιος καλεί σε επιστροφή στην ουσία της υπόθεσης και εγκαλεί όσους διακίνησαν θεωρίες που παραπληροφόρησαν την κοινή γνώμη και τις οικογένειες των θυμάτων.

Η δικαστική διερεύνηση συνεχίζεται με στόχο τη διαλεύκανση των πραγματικών αιτιών του τραγικού δυστυχήματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ