Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Νέα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση – Σχέδιο για παροχή δωρεάν στέγης σε νεαρά ζευγάρια

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα μέτρα στήριξης φαίνεται πως σχεδιάζει η κυβέρνηση για ευάλωτα νοικοκυριά, εκτός των προαναγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ.

Στην κυβέρνηση αναζητούν ένα «ασφαλές μονοπάτι» για παροχές. Όλα μοιάζουν εύθραυστα (λόγω πανδημίας και όχι μόνον) αλλά αν δεν υπάρξουν επιπλοκές, στο οικονομικό επιτελείο κάνουν σχέδια για το 2022, με το βλέμμα όμως και στο 2023 οπότε –με κείμενο που κατέθεσαν στο Eurogroup της Παρασκευής στη Λουμπλιάνα- χώρες του Ευρωπαϊκού βορρά ζητούν να επιστρέψουν σε ισχύ οι δημοσιονομικοί κανόνες λιτότητος.

 

Σε αυτό το πλαίσιο και εφόσον η Ανάπτυξη φανεί πως θα υπερβεί τελικά και την πρόβλεψη για 5,9% για φέτος, ανοίγει ενδεχομένως περιθώριο για αποφάσεις και για άλλα μέτρα που βρίσκονται στην «ατζέντα» του Πρωθυπουργού, παρότι δεν τα ανακοίνωσε προχθές από την ΔΕΘ.

Ως τις αρχές Δεκεμβρίου και την ψήφιση του νέου Προϋπολογισμού με τις τελικές προβλέψεις για την ανάπτυξη φέτος και το 2022, θα κριθεί η τύχη εισηγήσεων όπως οι εξής:

– μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, σε ποσοστό πάνω όχι μόνον από το 3% -το οποίο ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός- αλλά και από το 3,5% που είχε ήδη μπει στο τραπέζι. Ο «πήχης» των εξαγγελιών για το θέμα αυτό παραμένει ως τώρα χαμηλά, γιατί μπορεί τελικά να αναθεωρηθεί κατά πολύ. Και αυτό θα μεταφραστεί σε έμμεση αύξηση μισθών για εκατομμύρια μισθωτούς από τον Ιανουάριο του 2022.

 

Δείτε επίσης: Τελευταία ευκαιρία για τις φορολογικές δηλώσεις – Δεν θα δοθεί νέα παράταση

 

– κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, όχι όμως μόνον για τον ιδιωτικό τομέα, αλλά για και για τους δημοσίους υπαλλήλους ή τους συνταξιούχους ακόμη ενδεχομένως.

– δραστική μείωση του ΕΝΦΙΑ, όχι μόνο με αναπροσαρμογή στους συντελεστές όπως εξαγγέλθηκε ήδη από τη ΔΕΘ, αλλά και στο σύνολο των εισπράξεων έως 8%.
Επιπλέον σχεδιάζονται ελαφρύνσεις και νέα μέτρα στήριξης για τους νέους. Αν τα δημοσιονομικά περιθώρια τελικώς το επιτρέψουν, τότε εξετάζεται -μεταξύ άλλων- και η παροχή δωρεάν στέγης σε νεαρά ζευγάρια. Το κράτος θα διαθέτει ακίνητα σε ευάλωτα νοικοκυριά όπου θα διαμένουν δωρεάν.

Έτσι θα μπορούν να ξεκινήσουν τον κοινό αλλά και τον εργασιακό βίο τους, χωρίς τα βάρη πληρωμής ενοικίων, κάτι που αποτρέπει πολλούς νέους από το να κάνουν σχέδια για οικογένεια.

 

[Πηγή: syneidisi.com]

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ