Ελάτε στην παρέα μας

Αθηναίων

Μεγάλη έρευνα της FOCUS BARI: Η Β. Αθήνα ενημερώνεται από τον Χτύπο και τη Συνείδηση

Δημοσιεύθηκε

στις


  • Στα ύψη η αναγνωσιμότητα και η αξιοπιστία των ΜΜΕ του Ομίλου media AK
  • Απόλυτη διείσδυση της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ (11,6%)
  • Δυναμικά ακολουθεί η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ (5,7%)

Τα στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας η μεγάλη έρευνα της εταιρείας FOCUS BARI για τις εφημερίδες που εμπιστεύονται για την ενημέρωσή τους οι κάτοικοι στο Βόρειο Τομέα είναι πραγματικά εντυπωσιακά.

Σύμφωνα με αυτά, ξεπερνούν τους 120.000 οι αναγνώστες στα έντυπα μέσα (ΧΤΥΠΟΣ και ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ) του ομίλου media AK.

Με 14,1% αθροιστικά οι δύο εφημερίδες, η εβδομαδιαία “ΧΤΥΠΟΣ” και η καθημερινή “ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ” προσεγγίζουν την δεκάδα σε σύγκριση με τις Πανελλήνιες εβδομαδιαίες και Κυριακάτικες εφημερίδες, ενώ στους δήμους Ηρακλείου Αττικής, Νέας Ιωνίας και Μεταμόρφωσης διεισδύουν στο αναγνωστικό κοινό έχοντας κατοχυρώσει τη δεύτερη θέση, σε σύγκριση πάντα με τον πανελλήνιο εβδομαδιαίο και Κυριακάτικο τύπο (36,6%).

Πλέον, είναι η αγαπημένη και μόνιμη συνήθεια ενημέρωσης και παρακολούθησης των εξελίξεων για τους κατοίκους των δήμων Ηρακλείου Αττικής, Μεταμορφώσεως, Νέας Ιωνίας για τα τοπικά νέα και όχι μόνο.

Η συλλογή των στοιχείων έγινε μέσα από τηλεφωνική έρευνα, με συνεντεύξεις διάρκειας άνω των 8 λεπτών, όπου η σύγκριση διερευνήθηκε με Κυριακάτικες και εβδομαδιαίες πανελλήνιες εφημερίδες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Ποιοι γνωρίζουν – Πόσοι διαβάζουν

Ένας στους πέντε κατοίκους των Βορείων Προαστίων της Αττικής (77.000 μόνιμοι κάτοικοι) γνωρίζουν τη θεματολογία αλλά και την εφημερίδα ΧΤΥΠΟΣ (20,3%). Το έντυπο φαίνεται να είναι πιο διαδεδομένο στους δήμους Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης και Νέας Ιωνίας, καθώς στις περιοχές αυτές το ποσοστό κοινού που το γνωρίζει είναι 44,2%.

Αντίστοιχα, 44.000 αναγνώστες δήλωσαν ότι διαβάζουν την εφημερίδα ΧΤΥΠΟΣ με οποιαδήποτε συχνότητα, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 11,6 % του κοινού που διαμένει στις περιοχές κάλυψης του βορείου τομέα και επιπλέον 11.000 άτομα δήλωσαν καθημερινοί επισκέπτες του site της, xtypos.gr. Το σημαντικό είναι ότι εδώ η ερώτηση έχει ευθύτητα στο ποια εφημερίδα διαβάζουν οπότε το ποσοστό είναι απόλυτο.

Περισσότερο δημοφιλές είναι το έντυπο μεταξύ των ηλικιών 35+ ετών, ενώ η αναγνωσιμότητά του εμφανίζεται ιδιαίτερα υψηλή στους δήμους Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης και Νέας Ιωνίας, όπου αποτυπώνεται στο 33,7%.

Αν επικεντρωθούμε στα δημογραφικά χαρακτηριστικά του κοινού της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ, διαπιστώνουμε ότι διαβάζεται εξίσου από άντρες και γυναίκες, το 30% των αναγνωστών του είναι από 25 έως 44 ετών και το 70% από αυτό το κοινό κατοικεί στους δήμους Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης και Νέας Ιωνίας.

Πιστοί αναγνώστες

Ως προς τις αναγνωστικές τους συνήθειες σε σχέση με το έντυπο στο βόρειο τομέα, το 10% δηλώνει τακτικό, καθώς διαβάζει 3 έως 4 στα 4 τεύχη που εκδίδονται, ενώ συγκεντρωτικά, το 38% διαβάζει τουλάχιστον 2 με 3 στα 4 τεύχη όπου η αναγνωσιμότητα σε μόνιμη ενημέρωση των πολιτών φτάνει το απόλυτο ποσοστό του 48%.

Ο χρόνος ανάγνωσης για την πλειοψηφία των αναγνωστών είναι περίπου 20 λεπτά κατά μέσο όρο για τους τακτικούς αναγνώστες (3-4 τεύχη το μήνα) και πάνω από 30 λεπτά για τους ευκαιριακούς (έως 2 τεύχη το μήνα).

Παράσημο για τις εφημερίδες η αξιοπιστία τους

Θετικά αξιολογείται ως προς την αξιοπιστία του περιεχομένου της η εφημερίδα ΧΤΥΠΟΣ από το 46% των αναγνωστών της, ξεπερνώντας την αντίστοιχη αναλογία που εκφράζει το αναγνωστικό κοινό για την αξιοπιστία των εφημερίδων κατά μέσο όρο γενικότερα. Συγκεκριμένα στην ερώτηση «ΒΑΘΜΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ» με ποσοστό πολύ δυνατό για την εφημερίδα ΧΤΥΠΟΣ όπου λαμβάνει βαθμό 6,1 στα 10, δηλαδή ποσοστό πολύ παραπάνω από το μέσο όρο αξιολόγησης των εφημερίδων. Αναλυτικά αυτό σημαίνει ότι το 46% των αναγνωστών δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένο από την θεματολογία κατατάσσοντάς την αξιόπιστη στις απόψεις, θέσεις, γνώμες, ειδησεογραφία, θεματολογία, ρεπορτάζ κ.α. και συνολικά το 88,8% του κοινού τάσσεται υπέρ της θετικής γνώμης για την αξιοπιστία του μέσου.

Δυναμικά ανέρχεται η καθημερινή εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Η καθημερινή εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ είναι γνωστή στο 12% του κοινού που διαμένει στα Βόρεια Προάστια της Αττικής (45.000 μόνιμοι κάτοικοι).

Ο τίτλος είναι σαφώς πιο γνωστός στο νεανικό κοινό αλλά και μεταξύ των εργαζομένων.

Το Καθημερινό έντυπο διαβάζεται από 22.000 αναγνώστες δηλαδή το 5,7% του εξεταζόμενου κοινού στο βόρειο τομέα σε σύγκριση με Πανελλήνιο και Κυριακάτικο τύπο όπου την εμπιστεύονται για την ενημέρωσή τους.

Η αξιοπιστία της εφημερίδας κατατάσσεται υψηλότερα από τον μέσω όρο των εφημερίδων και εμφανίζει να επιλέγετε περισσότερο από εργαζόμενους.

Να σημειωθεί ότι δείχνει υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των αντρών, των ηλικιών 25-34 ετών και των κατοίκων Ηρακλείου Αττικής, Μεταμόρφωσης και Νέας Ιωνίας. Η καθημερινή Συνείδηση κάνει αισθητή την παρουσία της και το ποσοστό αναγνωσιμότητας στους δήμους αυτούς είναι περίπου στο 11% σε σύγκριση με τον πανελλαδικό τύπο στις περιοχές αυτές, δίνοντας έτσι τη δική της δυναμική καθημερινή παρουσία.

e – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στην κούρσα της ενημέρωσης την πρωτιά κρατούν τα site xtypos.gr και syneidisi.com αφού σύμφωνα με τα google analytics κάθε μήνα με σταθερή ανοδική πορεία για την ιστοσελίδα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ με 450.000 επισκέψεις όπου οι 11.000 κατά μέσο όρο να το δηλώνουν και μέσα από την έρευνα μόνιμοι κάτοικοι του βορείου τομέα και καθημερινοί αναγνώστες και για την ιστοσελίδα της εφημερίδας ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ η οποία συνεχόμενα σπάει τα ρεκόρ όπου ξεπερνώντας τους 120.000 επισκέπτες μηνιαίως, με 4.000 κατά μέσο όρο καθημερινά.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ