Ελάτε στην παρέα μας

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Μάχη κέντρου με… έπαθλο την εξουσία

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέχρι τελικής πτώσης θα είναι ο πόλεμος ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Η αντιπαράθεση χτυπάει κόκκινο, με αποτέλεσμα τόσο οι ευρωεκλογές, όσο και οι μάχες στους μεγάλες δήμους και τις μεγάλες περιφέρειες, να έχουν αποκτήσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχουν στρέψει το βλέμμα τους στους λεγόμενους κεντρώους ψηφοφόρους, οι οποίοι δίνουν σχεδόν πάντα τη νίκη στις εκλογικές αναμετρήσεις.
Η συγκεκριμένη κατηγορία ψηφοφόρων, ψηφίζει με γνώμονα το ποιος από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς προσφέρει ασφάλεια, σιγουριά και καλύτερες προοπτικές για την οικονομία.
Το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κερδίσει με χαρακτηριστική άνεση τη μάχη των Κεντρώων και τώρα η Ν.Δ. θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους για να επιστρέψει στην εξουσία. Η μάχη δεν είναι εύκολη, με δεδομένο, ότι πρόκειται για ψηφοφόρους που δεν εκδηλώνουν ανοικτά την εκλογική τους προτίμηση, ενώ πολλές φορές λαμβάνουν την απόφασή τους πάνω στην κάλπη.

Η προσέγγιση
Η επιχείρηση προσέγγισής τους πάντως έχει αρχίσει, κάτι που γίνεται σαφές από δύο πολύ συγκεκριμένες αναφορές που έκαναν το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Ν.Δ.

  • Κ. Μητσοτάκης: «Θα επιστρέψω στην μεσαία τάξη όσα της πήρε από την τσέπη ο κ. Τσίπρας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σχεδιάζω να τους επιστρέψω μέρος αυτών που αχρείαστα τους πήρε το κράτος».
  • Α. Τσίπρας: «Το ετήσιο εισόδημα της μεσαίας τάξης μειώθηκε από το 2011 ως το 2014 κατά 5.258 ευρώ. Τα έτη 2015 – 2016, αυξήθηκε κατά 146 ευρώ. Η αύξηση σήμερα έχει τριπλασιαστεί λόγω της επιστροφής στην ανάπτυξη».

Ηγεμονία
Όπως γίνεται αντιληπτό ο πόλεμος έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, λόγω του ότι και οι δύο μονομάχοι θέλουν να αποκτήσουν την ηγεμονία στο χώρο των ψηφοφόρων της μεσαίας τάξης. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θα φορτώνει την ευθύνη για την κρίση στα μνημόνια που έφεραν στη χώρα η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη φορολογική λαίλαπα της τελευταία 4ετίας.

Ρητορική
Πρόκειται για δύο διαμετρικά αντίθετες στρατηγικές που θα συγκρουστούν στον πόλεμο των έξι εβδομάδων, που θα κρίνει και τις εντυπώσεις ενόψει των εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στις κατηγορίες περί καταστροφολογίας της Ν.Δ. και θα κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι έκανε σημαία του την περικοπή των συντάξεων και ότι η χώρα δεν θα βγει στις αγορές.
Η Ν.Δ., θα υπογραμμίζει ότι είναι αυταπάτη πως η μεσαία τάξη στηρίζει τον κ. Τσίπρα, με το επιχείρημα ότι τη ρήμαξε στους φόρους, ενώ θα υπενθυμίζει ότι οι ιδεοληψίες του οδηγούν σε αποεπένδυση.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η μάχη επικοινωνίας που ξέσπασε για το αφορολόγητο μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΑΝΤ1, καθώς είναι κυρίαρχο θέμα για την ηγεμονία στη μεσαία τάξη.

Δουλειές
Ο Α. Τσίπρας και ο Κ. Μητσοτάκης, θα αρχίσουν σταδιακά να ξεδιπλώνουν το πρόγραμμά τους για την οικονομία, προκειμένου να πείσουν ότι μπορούν να δώσουν ελπίδα και προοπτική. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι δύο μονομάχοι επενδύουν» πολλά στην έννοια της εμπιστοσύνης, για δημιουργία νέων δουλειών που θα δώσουν ελπίδα και προοπτική στα παιδιά τους.
Σημαντικό ρόλο στην έκβαση της μάχης θα διαδραματίσουν δύο τομείς που θεωρούνται καθοριστικής σημασίας

  • Δημόσιος Τομέας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ότι έχει το προβάδισμα λόγω των λαθών που έγιναν επί πρωθυπουργίας Σαμαρά με την κινητικότητα. Άλλωστε οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα ήταν αυτοί που έγιναν και παραμένουν ακόμη και σήμερα η μεγάλη βάση της εκλογικής του πελατείας. Με αυτό ως δεδομένο, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να αλλάξει τη ρητορική του κόμματός του διαβεβαιώνοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις του οι απολύσεις, αλλά η αξιοκρατία. Στη Ν.Δ. θεωρούν ότι εάν καταφέρουν να κερδίσουν τη μάχη των δημοσίων υπαλλήλων θα κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα για την επιστροφή της παράταξης στην εξουσία.
  • Σκάνδαλα: Η υπόθεση Novartis χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για να υπενθυμίζει στους πολίτες το πώς κυβέρνησαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και γιατί η χώρα οδηγήθηκε στα μνημόνια. Από την πλευρά της η Ν.Δ. απαντά με την υπόθεση Πετσίτη και έχει ως στόχο να καταστήσει σαφές, ότι ο πρώην συνεργάτης του Ν. Παππά, λειτουργούσε εν γνώσει του Μαξίμου αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού. Στόχος και των δύο πλευρών είναι να κερδίσουν το ηθικό πλεονέκτημα, καθώς θεωρείται κρίσιμος παράγοντας προκειμένου να κερδίσουν τη μάχη της μεσαίας τάξης.

Τελική ευθεία    
Οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης ετοιμάζονται για αγώνα δρόμου που είναι βέβαιο ότι θα έχει πολλά επεισόδια, στις έξι εβδομάδες που απομένουν έως τη στιγμή που θα ανοίξουν οι κάλπες.
Η τελική ευθεία θα έχει εκπλήξεις, αλλά και χτυπήματα κάτω από το τραπέζι, καθώς το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου θα «σφραγίσει» και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του Οκτωβρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ