Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Κ. Μητσοτάκης: Σκληρό πόκερ για μεσαία τάξη απλή αναλογική

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται σκληρό πολιτικό πόκερ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει το πάνω χέρι έναντι των αντιπάλων του και να ετοιμάζει το τελειωτικό του χτύπημα.

Ο πρωθυπουργός στο παιχνίδι που επικεντρώνεται στη μεσαία τάξη και τον εκλογικό νόμο, δείχνει να έχει τον απόλυτο έλεγχο και θεωρείται ακλόνητο φαβορί για τη νίκη.
Οι κινήσεις του ήταν κατάλληλα προετοιμασμένες εδώ και πολύ καιρό και επιβεβαίωσαν ότι είχε σχέδιο για το πώς θα βγάλει νοκ άουτ το μεγάλο του αντίπαλο τον Αλέξη Τσίπρα.
Για την ώρα το παιχνίδι παίζεται στο γήπεδο της μεσαίας τάξης, σύντομα όμως θα επεκταθεί και στο ακανθώδες ζήτημα της απλής αναλογικής, για την οποία ο πρωθυπουργός επιμένει ότι οδηγεί στην ακυβερνησία.

Ας δούμε κάποια από τα «χαρτιά» έπαιξε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ και απευθύνονται στη μεσαία τάξη:

  • Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%.
  • Καταργείται σταδιακά από το 2012 ο φόρος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης.
  • Μέσα στο 2020 θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί.
  • Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.
  • Το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.

Ηγεμονία
Η φράση του  κ. Μητσοτάκη ήταν «θα δώσουμε στη μεσαία τάξη όσα της πήρε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που καθιστά σαφές, ότι στόχος του είναι η ηγεμονία σ’ αυτή την κατηγορία πληθυσμού.
Πρόκειται στην ουσία για την κοινωνική τάξη η οποία δίνει τη νίκη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, κάτι άλλωστε που επιβεβαιώθηκε και στις 9 Ιουλίου, όταν ο κ. Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός.
Τα μέτρα ελάφρυνσης, διαμορφώνουν δεσμούς αίματος με την κυβέρνηση και προσωπικά με τον κ. Μητσοτάκη, καθώς η μεσαία τάξη στα χρόνια των μνημονίων υπέστη αφαίμαξη.
Με τις κινήσεις του ο πρωθυπουργός και μάλιστα από την αρχή της θητείας του, στέλνει το μήνυμα ότι υπάρχει ελπίδα και ότι έως το τέλος της 4ετίας,  η οικονομική κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη.
Οι δημοσκοπήσεις μάλιστα δείχνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης κερδίζει και το μεγάλο στοίχημα της αξιοπιστίας και περιορίζει αισθητά την απήχηση που έχει ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινωνία.
Στο επιτελείο του ξέρουν ότι δεν πρόκειται για αγώνα δρόμου, αλλά για μαραθώνιο που θα κριθεί σε βάθος χρόνου, αλλά τα έως τώρα δεδομένα, δείχνουν ότι εάν συνεχίσει έτσι, η παρτίδα πόκερ είναι δική του.

Αμηχανία
Η αμηχανία της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κάτι παραπάνω από φανερή, με τον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι «τρώει από τα αίτημα» και ότι «αντιμετωπίζει το κράτος ως λάφυρο».
Ο τέως πρωθυπουργός για την ώρα παίζει άμυνα και ευελπιστεί ότι πολύ σύντομα θα καταφέρει να ανασυντάξει τις δυνάμεις του, προκειμένου να είναι σε θέση να παίξει στα ίσα τον αντίπαλό του.
Το ερώτημα που θέτουν πάντως οι περισσότεροι είναι γιατί δεν τόλμησε να προχωρήσει ο ίδιος σ’ αυτές τις αλλαγές όταν ήταν πρωθυπουργός, με αποτέλεσμα να τις καρπώνεται ο κ. Μητσοτάκης.
Συνομιλητές του στην Κουμουνδούρου πάντως τονίζουν ότι σύντομα ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις και τότε θα φανεί εάν μπορεί να τις διαχειριστεί.

Εκλογικός νόμος
Σε δεύτερο χρόνο, η παρτίδα πόκερ θα επεκταθεί και στον εκλογικό νόμο, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε από την αρχή να αποσυνδέσει την αλλαγή του από τη συνταγματική αναθεώρηση.
Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική, με τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι τυχόν διατήρηση της απλής αναλογικής, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την πολιτική σταθερότητα της χώρας.
Δεν είναι πάντως λίγοι αυτοί που τονίζουν ότι στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι το Κίνημα Αλλαγής, καθώς η αλλαγή του εκλογικού νόμου περνάει μέσα από τις αποφάσεις που θα λάβει η Φώφη Γεννηματά.

Ο πρωθυπουργός έστειλε εμμέσως διττό μήνυμα στη Χ. Τρικούπη για τις εθνικές εκλογές του 2023 που είναι το εξής:

  • Δεν θα συγκυβερνήσει μαζί με το Κίνημα Αλλαγής, εάν δεν προκύψει αυτοδυναμία στο τέλος της τετραετίας
  • Θα προτιμήσει να πάει σε δεύτερες εκλογές το 2023, εξέλιξη που θα πιέσει και τα μικρά κόμματα και το ΚΙΝΑΛ.

Συνομιλητές του κ. Τσίπρα, τονίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει «δέσει» το ΚΙΝΑΛ, για να αθροίσει 180 βουλευτές – τώρα χρειάζονται 200-, ώστε η απλή αναλογική να καταργηθεί από τις επόμενες εκλογές.
Ζητούμενο όπως γίνεται αντιληπτό είναι τι θα κάνουν βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, όπως ο Γ. Παπανδρέου και ο Χ. Καστανίδης, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος για εσωτερικούς κραδασμούς.
Για το λόγο αυτό η κ. Γεννηματά κρατά κλειστά τα χαρτιά της, διαμηνύει όμως στον κ. Μητσοτάκη, ότι «θα μας βρει απέναντί του με διατάξεις που μετατρέπουν λαϊκές μειοψηφίες σε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ