Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Κυρ. Μητσοτάκης: Τηρούμε τη δέσμευση μας για μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες

Δημοσιεύθηκε

στις

Η κυβέρνηση δρομολόγησε τη νομοθετική ρύθμιση για το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, τηρώντας τη δέσμευση την οποία είχε αναλάβει να προσφέρει χαμηλού κόστους ηλεκτρικό ρεύμα στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους σε ορίζοντα δεκαετίας. Αυτό τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του σήμερα με θεσμικούς εκπροσώπους αγροτικών φορέων σε διευρυμένη σύνθεση, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην Κοινή Αγροτική Πολιτική ενόψει ευρωεκλογών λέγοντας ότι χρειάζονται παρεμβάσεις, ενώ παράλληλα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη στήριξης της συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα.

«Όπως βλέπετε, οι συναντήσεις και οι συσκέψεις για τα ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, και ειδικά τα θέματα της Θεσσαλίας, είναι συχνές και θέλαμε να δώσουμε συνέχεια στην προηγούμενη συζήτησή μας για να συζητήσουμε λίγο πιο αναλυτικά και να ακούσουμε τις απόψεις των θεσμικών εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα” είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση και συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες:

“Όπως είστε συγκεντρωμένες και συγκεντρωμένοι σήμερα σε αυτό το τραπέζι, δεν θα επαναλάβω εισαγωγικά αυτά τα οποία είπαμε και την προηγούμενη φορά, να σταθώ μόνο σε δύο σημεία τα οποία νομίζω ότι έχουν ένα ενδιαφέρον και χάριν της επικαιρότητας: δρομολογήθηκε η νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τη δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει να μπορούμε να προσφέρουμε χαμηλού κόστους ηλεκτρικό ρεύμα στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους μας σε ορίζοντα δεκαετίας. Είναι μία σημαντική παρέμβαση η οποία, αν μη τι άλλο, εξασφαλίζει προβλεψιμότητα για έναν σημαντικό συντελεστή κόστους για πολλούς από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας”.

Tο δεύτερο που τόνισε ο κ.Μητσοτάκης και το χαρακτήρισε επίκαιρο, λόγω συγκυρίας ευρωεκλογών ήταν το θέμα της ΚΑΠ: “Λαμβάνοντας υπόψιν το πού βρισκόμαστε στον ευρύτερο εκλογικό κύκλο, σε τρεις μήνες από τώρα, κάτι λιγότερο από τρεις μήνες, θα έχουμε ευρωεκλογές και ένα από τα σημαντικά ζητήματα τα οποία θα κληθούμε να συζητήσουμε στις ευρωεκλογές θα είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα με την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η άποψη η δική μας είναι πολύ σαφής και διατυπωμένη και σε επίπεδο Υπουργού: χρειάζονται παρεμβάσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και άμεσες παρεμβάσεις. Ήδη, το Υπουργείο έχει καταθέσει μία σειρά από σκέψεις στο Συμβούλιο Υπουργών σχετικά με τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τα εργαλεία της ΚΑΠ” είπε.

Εκτίμησε πάντως ότι θα χρειαστεί και μια πιο ουσιαστική μεσομακροπρόθεσμη συζήτηση, “η οποία πιθανώς να φτάσει και στο δικό μας το επίπεδο, για την ταχύτητα με την οποία υλοποιούμε την πράσινη μετάβαση και τι σημαίνει αυτό για τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις των αγροτών μας και των κτηνοτρόφων την επόμενη και τη μεθεπόμενη μέρα”.

Τέλος ο πρωθυπουργός τόνισε την μεγάλη σημασία που αποδίδει στη γενικότερη συνεργασία στον πρωτογενή τομέα, επισημαίνοντας ότι η ΝΔ στήριζε πάντοτε τα συνεργατικά σχήματα:

“Ξέρετε πολύ καλά ότι έχουμε στηρίξει τα συνεργατικά σχήματα μέσα από μια σειρά από φορολογικά και άλλα κίνητρα και επενδύουμε και στην τεχνολογία και στην τεχνογνωσία και σε αυτή την ποιοτική μετάπτωση του πρωτογενούς μας τομέα σε έναν τομέα ο οποίος μπορεί πραγματικά να είναι ανταγωνιστικός, καινοτόμος και εξαγωγικός, έτσι ώστε η αξία η οποία δημιουργείται, ειδικά όσον αφορά στις εξαγωγές μας, να μπορεί να παραμένει στη χώρα και να την καρπώνονται όλοι οι κρίκοι της παραγωγικής και της μεταποιητικής αλυσίδας” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Στη σύσκεψη μετείχαν εκ μέρους της κυβέρνησης ο Υπουργός Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος. Συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης και ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Κουρδής.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ