Κορωνοϊός: Ανάγκη για μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη – Οι προβλέψεις των ειδικών για την πανδημία

0

Σε έναν πιο αισιόδοξο τόνο διατυπώθηκε χθες η σαφής επιστημονική εκτίμηση από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιδημιολογικές συνθήκες θεωρούνται σχετικά καλές την συγκεκριμένη χρονική περίοδο -η οποία “τρόμαζε” κυβέρνηση και ειδικούς για το ιικό φορτίο που θα μεταφερόταν από τον Αύγουστο- με αποτέλεσμα να επιτρέπουν μια μετάβαση χωρίς πολλές αναταράξεις στον Οκτώβριο, τον μήνα που σηματοδοτεί την αύξηση της μεταδοτικότητας του κορωνοϊού.

Παράλληλα, ένα δυναμικό «τεστ σύγκρουσης» κορωνοϊού και πολιτών βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα με τα αποτελέσματα να παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με την ταχύτητα των εμβολιασμών στις κατά τόπους «δοκιμές». Η σύγκρουση είναι σφοδρή όταν ο κορωνοϊός αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα συναντώντας ανεμβολίαστους πολίτες, με τους τελευταίους να μολύνονται και να εκδηλώνουν σοβαρή νόσο, συνεπώς να χρειάζονται νοσηλεία. Αντίθετα, όπου οι εμβολιασμοί διενεργούνται με μεγάλη ταχύτητα ο κορωνοϊός βρίσκει…τείχος ανοσίας, με τους πολίτες να βγαίνουν στην πλειονότητά τους με μικρές αμυχές από το «crash test» με τον κορωνοϊό.

 

Η κρίσιμη ηλικία των 55 ετών

«Η εικόνα σχηματίζεται πια καθαρά: όπου υπάρχει καλή εμβολιαστική κάλυψη, δεν παρατηρείται μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου. Καταγράφεται μια γραμμική σχέση μεταξύ της εμβολιαστικής κάλυψης και των κρουσμάτων στους ενήλικες άνω των 55 χρόνων» επισήμανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ανέφερε ενδεικτικά την επίπτωση της επιδημίας σε δύο Περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται σε κλοιό περιοριστικών μέτρων λόγω της ανόδου των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού και η οποία διαφοροποιείται σημαντικά λόγω του ποσοστού εμβολιασμένων πολιτών.

«Στην Πιερία και την Αργολίδα διαπιστώνεται υψηλό ιικό φορτίο. Ωστόσο, στην Πιερία καταγράφεται σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 55 χρόνων, τα οποία έχουν και αυξημένες πιθανότητες για σοβαρή νόσηση» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου. Στην Πιερία η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι στο 45,6% ενώ στην Αργολίδα οι εμβολιασμένοι πολίτες έχουν φτάσει το 58%. Το τείχος ανοσίας στην Αργολίδα προφανώς προστατεύει περισσότερο τον πληθυσμό, ενώ είναι σαφές πως από την «εισβολή» του κορωνοϊού θα απειληθούν περισσότερο οι ανεμβολίαστοι ηλικίας άνω των 50 χρόνων. Χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη παρατηρείται στις περισσότερες περιοχές της βορείου Ελλάδας -ενδεικτικά η Πιερία έχει 45,6%, η Πέλλα 46%, η Κοζάνη 45%, το Κιλκίς 42%, η Δράμα 41%, η Ξάνθη 43%, οι Σέρρες 39%. Σε καλύτερη εμβολιαστική κατάσταση βρίσκεται η Θεσσαλονίκη με ποσοστό εμβολιασμένων 51%, η Χαλκιδική με 51%, τα Γρεβενά με 50%.

 

Το χάσμα στην Αττική

Απόσταση… εμβολιαστική χωρίζει τη Δυτική Αττική από τον κεντρικό και τον βόρειο τομέα Αθηνών. Στον Δυτικό τομέα Αθηνών οι εμβολιασμένοι πολίτες δεν ξεπερνούν το 40% και στη Δυτική Αττική το 26%, ενώ στον κεντρικό και βόρειο τομέα Αθηνών η εμβολιαστική κάλυψη φτάνει το 60% και το 67% αντίστοιχα. Στη Δυτική Αττική αποτυπώνεται η μειωμένη προστασία και συλλογική ανοσία, καθώς όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου από την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων φαίνεται πως ο μεγαλύτερος αριθμός αφορά άτομα ηλικίας άνω των 50 χρόνων.

Γενικά, σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τις τελευταίες ημέρες το 53% των νέων κρουσμάτων αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 35 χρόνων -ποσοστό που μαρτυρά εμβολιαστική στασιμότητα στις συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες και ανησυχεί τους ειδικούς.

 

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: Πόσο διαρκούν τα αντισώματα από τα εμβόλια – Σύσταση για τρίτη δόση από τις εταιρίες

 

Τόσο η κυρία Παπαευαγγέλου όσο και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα απηύθυναν έκκληση για εμβολιασμό προς τα άτομα ιδίως αυτών των ηλικιών ώστε να θωρακίσουν τον εαυτό τους και να συμβάλλουν στην οικοδόμηση του τείχους ανοσίας.

Χαρακτήρισαν μάλιστα δυσοίωνη αυτήν τη στασιμότητα γιατί θα οδηγήσει σε νοσηλείες και θανάτους στον ανεμβολίαστο αλλά και τον ευάλωτο πληθυσμό. Και ανέφεραν το παράδειγμα των νέων ηλικίας 18-24 χρόνων που έχουν καλύψει μεγάλη εμβολιαστική απόσταση κατά τις τελευταίες εβδομάδες (έχει εμβολιαστεί το 48%) προκειμένου να προστατεύσουν τον εαυτό τους και να επιστρέψουν στις σχολές τους και στη ζωή τους.

Σύψας: Έως τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν τα ανεμβολίαστα παιδιά

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Νίκος Σύψας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο τείχος ανοσίας, το άνοιγμα των σχολείων και την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, επισημαίνοντας πως «το καλοκαίρι του 2022, ο ιός δεν θα έχει χώρο να αναπτυχθεί».

Μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη και ερωτηθείς για το πότε θα τελειώσει η πανδημία, ο κ. Σύψας επεσήμανε πως το επόμενο καλοκαίρι «θα έχουμε είτε νοσήσει, είτε εμβολιαστεί και έτσι θα έχουμε αποκτήσει κάποιος είδος ανοσίας και ο ιός δεν θα έχει χώρο να αναπτυχθεί».

Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχουν δύο επιφυλάξεις: Από τη μία, «μήπως εμφανιστεί κάποια καταστροφική μετάλλαξη το οποίο δεν το πιστεύει» και από την άλλη, «μήπως έχουμε κάποια εισαγωγή από το εξωτερικό όπως την Αφρική που είναι το καυτό σημείο της πανδημίας καθώς εκεί δεν έχουν εμβολιαστεί».

Επιπλέον, αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων και στο ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων στα παιδιά, εξήγησε πως «ξέρουμε ότι πλέον βγαίνουν πολλές αναφορές στην βιβλιογραφία για παιδιά που έχουν το long covid δηλαδή μακροχρόνιες επιπλοκές από τον κορωνοϊό όπως τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διάφορα όργανα όπως πνεύμονες, καρδιά».

Για αυτό, όπως ο ίδιος υπογράμμισε, οι γονείς στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση. Από τη μία, είναι ο κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και από την άλλη, υπάρχει ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό ενώ είπε πως είναι δεδομένο ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα και ότι σε ένα μήνα θα γίνει επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων στα σχολεία.

 

 
[Με πληροφορίες από protothema.gr και iefimerida.gr]

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.