Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Η AstraZeneca αποσύρει όλα τα εμβόλιά της παγκοσμίως, μετά την παραδοχή ότι προκαλούν παρενέργειες

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Αstrazeneca δήλωσε ότι θα προχωρήσει και στην απόσυρση των αδειών κυκλοφορίας του εμβολίου Vaxzevria εντός της Ευρώπης

Την απόσυρση του εμβολίου της για την COVID-19 ξεκίνησε η AstraZeneca, λόγω «πλεονάσματος διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων» μετά την πανδημία. Η ανακοίνωση έρχεται στον απόηχο της παραδοχής του φαρμακευτικού κολοσσού ότι το εμβόλιό της «μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας (TTS)».

Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι θα προχωρήσει στην απόσυρση των αδειών κυκλοφορίας του εμβολίου Vaxzevria εντός της Ευρώπης.

«Καθώς έκτοτε έχουν αναπτυχθεί πολλαπλά, παραλλαγμένα εμβόλια COVID-19, υπάρχει πλεόνασμα διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων», δήλωσε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι η προσφορά οδήγησε σε μείωση της ζήτησης για το Vaxzevria, το οποίο δεν παρασκευάζεται και δεν προμηθεύεται πλέον.

Η αίτηση της εταιρείας για απόσυρση του εμβολίου της υποβλήθηκε στις 5 Μαρτίου και τέθηκε σε ισχύ χθες 7 Μαΐου, σύμφωνα με την Telegraph. Η εταιρεία, ωστόσο, επισήμως, δεν συνδέει την απόφαση αυτή με την πρόσφατη παραδοχή της ότι το εμβόλιο προκαλεί σοβαρές παρενέργειες.

Πέρυσι, η AstraZeneca εστίασε σε εμβόλια για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και σε φάρμακα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, καθώς είδε τα «νούμερα» να πέφτουν λόγω μειωμένων πωλήσεων των εμβολίων για την COVID-19.

Δικαστικές περιπέτειες

Η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Ορού της Ινδίας (SII), τον μεγαλύτερο παραγωγό εμβολίων παγκοσμίως, για την παροχή του εμβολίου- με την εμπορική ονομασία Covishield – στην ινδική κυβέρνηση.

Οικογένειες ατόμων που αντυιμετώπισαν τις παρενέργειες του εμβολίου, πήγαν στα δικαστήρια την AstraZeneca και το Ινστιτούτο Ορού της Ινδίας, καθώς σύμφωνα με τους ενάγοντες, το εμβόλιό της εταιρείας προκάλεσε θάνατο και σοβαρές επιπλοκές σε δεκάδες περιπτώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ