Ελάτε στην παρέα μας

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Η φυγή Βενιζέλου φέρνει αυτοδυναμία στον Μητσοτάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέο πολιτικό τοπίο διαμορφώνει η κίνηση υψηλού  ρίσκου της Φ. Γεννηματά να θέσει εκτός ΚΙΝΑΛ  τον Ευ. Βενιζέλο, εξέλιξη που φέρνει αγκαλιά με την  αυτοδυναμία τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

H απόφαση της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ έχει στόχο τον επαναπατρισμό κεντροαριστερών ψηφοφόρων που διαφώνησαν με τη συγκυβέρνηση της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ και βρήκαν καταφύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Ευ. Βενιζέλος που ήταν αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του Α. Σαμαρά βρέθηκε στο στόχαστρό τους, καθώς δεν θέλησαν ποτέ να αποδεχτούν τη δεξιά στροφή που έκανε το ΠΑΣΟΚ.
Τα ποσοστά της Χ. Τρικούπη βρέθηκαν στο ναδίρ και το πάλαι ποτέ πανίσχυρο κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου κινδύνευσε να έχει την τύχη της ΕΔΗΚ του Ζίγδη και της Ένωσης Κέντρου του Μαύρου.
Ωστόσο, ένα μικρό αλλά σημαντικό κομμάτι παρέμεινε στο ΠΑΣΟΚ, καθώς αντιλήφθηκε από νωρίς ότι η συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. ήταν ο μόνος τρόπος για να σωθεί η χώρα από την χρεοκοπία.
Ο κόσμος αυτός που έμεινε πιστός, ταυτίστηκε με το εγχείρημα και τον κ. Βενιζέλο ο οποίος δέχτηκε βαρύτατες κατηγορίες, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι αυτός ο κόσμος δεν έχει πλέον λόγο να στηρίξει την κ. Γεννηματά, η οποία αποφάσισε να κάνει μια επιλογή που απευθύνεται σε καθαρά αριστερό ακροατήριο.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι αυτός ο κόσμος δεν έχει σχέση με την αριστερά, καθώς διακρίνεται από ένα καθαρά εκσυγχρονιστικό προφίλ εξουσίας ως προς την ιδεολογική του ταυτότητα.
Αυτός ο κόσμος παρέμενε στο ΚΙΝΑΛ λόγω του Ευ. Βενιζέλου, αλλά από τη στιγμή που δεν του δόθηκε η 1η θέση στο ψηφοδέλτιο και έφυγε, δεν έχει κανένα λόγο να στηρίξει την κ. Γεννηματά.

Αντί-ΣΥΡΙΖΑ
Στο ερώτημα που θα μπορούσε να πάει αυτός ο κόσμος, η απάντηση είναι προφανώς στη Ν.Δ., με το σκεπτικό ότι δεν επιθυμούν άλλο την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί ο κ. Βενιζέλος ταυτίζονται σε πολλές περιπτώσεις με αυτά της Ν.Δ. και τη λογική του «φύγετε, δεν πάει άλλο».
Με δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας θέτει ως πρώτη προτεραιότητα, να μη βγει αυτοδύναμος ο κ. Μητσοτάκης, ο ρόλος αυτή της κατηγορίας ψηφοφόρων που έχουν αντί-ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά, είναι καταλυτικός.

Αυτοδυναμία
Η αυτοδυναμία άλλωστε δεν περνάει μέσα από τη διαφορά της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τον αριθμό των κομμάτων που θα καταφέρουν να πιάσουν το 3% και να μπουν στη Βουλή.
Στην παρούσα φάση η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου, αλλά και το ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη, δείχνουν να κερδίζουν το στοίχημα και να πετυχαίνουν το στόχο τους.
Ο κ. Μητσοτάκης θα χρειαστεί μια μικρή ώθηση για να ανεβάσει ακόμη πιο ψηλά το ποσοστά της Ν.Δ. και να μην περιοριστεί σε μια ισχνή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Προσέγγιση
Είναι λοιπόν βέβαιο ότι θα ρίξει εκεί τα δίχτυα του στη συγκεκριμένη κατηγορία των ψηφοφόρων προκειμένου να τους προσεγγίσει και να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.
Μια λύση θα μπορούσε να είναι να προσφέρει ο ίδιος στον κ. Βενιζέλο, αυτό που του αρνήθηκε η κ. Γεννηματά, την 1η θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, λόγω του ειδικού πολιτικού του βάρους.
Ο έμπειρος σε τέτοια θέματα πάντως Νικήτας Κακλαμάνης, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, λέγοντας ότι «ο κ. Βενιζέλος δεν θα είναι ούτε στο Επικρατείας, ούτε σε καμία λίστα της Ν.Δ.».
Ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε με τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, να κλείσει την πόρτα του Επικρατείας για τον κ. Βενιζέλο, αφού δεν επιθυμεί να κατηγορηθεί για μεταγραφές και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.
Η ρητορική της Ν.Δ. άλλωστε όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν πολύ σκληρή έναντι του κ. Τσίπρα, με αφορμή τις μεταγραφές βουλευτών που έκανε για να κρατηθεί στην εξουσία.
Με αυτό ως δεδομένο η προσέγγιση που θα επιχειρήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι στη βάση αρχών και θέσεων που θα έχουν ως βάση τους, τον εκσυγχρονισμό και το αύριο της χώρας.

Απρόβλεπτος
Όσον αφορά στον ίδιο τον κ. Βενιζέλο, είναι άγνωστο το τι θα πράξει, αν και θεωρείται απρόβλεπτος «παίχτης», που δεν παρατάει το «παιχνίδι», κάτι που έγινε σαφές και από τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.
Οι παρεμβάσεις του θα συνεχιστούν και θα είναι στοχευμένες, καθώς στο ΚΙΝ.ΑΛ. το τοπίο είναι πιο θολό από ποτέ, ενώ και οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

Η προεδρία
Στο παρασκήνιο δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι η κ. Γεννηματά τον έδιωξε γιατί φοβήθηκε την αμφισβήτηση στο πρόσωπό της μετά τις εκλογές, εάν το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό για το ΚΙΝΑΛ.
Άλλοι πάλι αφήνουν να εννοηθεί ότι ο θεσμικός ρόλος που διεκδικεί  δεν είναι άλλος από του Προέδρου της Δημοκρατίας και κάνουν λόγο για παρέμβασή του υπέρ του κ. Μητσοτάκη στον κατάλληλο χρόνο.
Η θητεία του νυν προέδρου Πρ. Παυλόπουλου, λήγει τον Ιανουάριο του 2020 και τότε θα φανεί εάν έχει βάση αυτό που είπε ο κ. Βενιζέλος ότι «η Ν.Δ. με σέβεται, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δε με σέβεται».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ