Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Η στρατηγική για ασφαλή διαφορά στις ευρωεκλογές

Δημοσιεύθηκε

στις

Με “όπλο” τον Μητσοτάκη

 

*Σύγκριση με Κασσελάκη, Ανδρουλάκη

*Το παρασκήνιο της επιλογής Μπελέρη

*Περιοδείες και έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα

*”Θετική” ατζέντα με μετρήσιμο έργο

 

Στην αντεπίθεση περνάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο να πετύχει η Ν.Δ. μια ασφαλή διαφορά από την αντιπολίτευση στις ευρωεκλογές και να συνεχίσει απρόσκοπτα τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν τα προβλήματα που υπάρχουν, με κορυφαίο αυτό της ακρίβειας και υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί το “τέρας” του πληθωρισμού.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι υπάρχει χρόνος για να ανατραπεί η κυβερνητική φθορά που αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η πτώση της Ν.Δ. οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται αλλά και σε αστοχίες στελεχών που δίνουν στο κυβερνών κόμμα ποσοστό μικρότερο από αυτό των εθνικών εκλογών.

Ο δρόμος όμως έως την κάλπη της 9ης Ιουνίου είναι ακόμη μακρύς και αυτό κάνει βουλευτές και στελέχη να αισιοδοξούν ότι η Ν.Δ. θα πετύχει άλλη μια εκλογική νίκη και μάλιστα με ασφαλή διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος, η Ν.Δ. θα πρέπει να αυξήσει τη συσπείρωσή της, καθώς άπαντες διαπιστώνουν ότι μια σημαντική μερίδα “δεξιών” ψηφοφόρων είτε αποστασιοποιούνται είτε κινούνται προς δεξιότερα κόμματα.

 

Δυνατό “χαρτί”

Στο πλαίσιο αυτό, η Ν.Δ. ρίχνει στη μάχη των ευρωεκλογών, το πιο δυνατό της “χαρτί” που δεν είναι άλλος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συνεχίζει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της πλειονότητας της κοινωνίας.

Όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, κάτι που σημαίνει ότι όλα τα διλήμματα που θα τεθούν στους ψηφοφόρους θα σχετίζονται με το ποιος μπορεί να κυβερνήσει καλύτερα τη χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφύγει την προσωπική σύγκρουση με τους πολιτικούς του αντιπάλους, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα θελήσει τη σύγκριση, ώστε οι πολίτες να πάρουν σαφή θέση όταν έρθει η ώρα της κάλπης.

 

Το ψυχολογικό όριο

“Γαλάζιος” βουλευτής έλεγε με νόημα στον “Χ-τύπο” ότι “τα δύσκολα πέρασαν” θέλοντας με τον τρόπο αυτό να καταστήσει σαφές ότι παρά τα προβλήματα, η Ν.Δ. συνεχίζει να είναι πρώτη και με διαφορά άνω των 15 μονάδων.

Ο ίδιος βουλευτής αναγνώριζε ότι είναι απίθανο η Ν.Δ. να πιάσει το ποσοστό του 41% που πήρε στις εθνικές εκλογές του 2023 και σημείωνε ότι η σύγκριση πρέπει να γίνεται με τις ευρωεκλογές του 2019, όταν η παράταξη πήρε 33,12%

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα ποσοστό που θα είναι πάνω από το ψυχολογικό όριο του 30% και ειδικά εάν προσεγγίσει το 33% θα βάλει τέλος στα όποια σενάρια αμφισβήτησης της ηγεμονίας του κ. Μητσοτάκη από την αντιπολίτευση.

Αυτό όμως που έχει σε κάθε περίπτωση σημασία είναι να επιβεβαιωθεί ακόμη μια νέα μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που θα καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρξει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Το στοίχημα δεν είναι εύκολο, ιδίως εάν κυριαρχήσουν θέματα όπως αυτά των Τεμπών, των υποκλοπών και της ακρίβειας, ιδίως σ’ αυτή τη συγκυρία που οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες λόγω της Μέσης Ανατολής.

 

Αγώνας δρόμου

Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός αρχίσει αγώνα δρόμου, προκειμένου να πειστούν και να εμπιστευτούν ξανά τη ΝΔ όσοι την επέλεξαν και στις περσινές κάλπες, όμως σήμερα δείχνουν προβληματισμένοι.

Οι περιοδείες θα είναι καθημερινές και ο κ. Μητσοτάκης θα “οργώσει” όλη την Ελλάδα, ενώ θα αυξήσει και τη συχνότητα των δημόσιων παρεμβάσεων του, μέσα από τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις.

 

Η σύγκριση

Από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται ισχυρό “κεφάλαιο” για τη Ν.Δ. θα επιχειρεί συνεχώς τη σύγκριση με τους κ.κ. Κασσελάκη και Ανδρουλάκη, ώστε να αυξήσει το ποσοστό συσπείρωσης.

Ο πρωθυπουργός ήδη θέτει συνεχώς θέμα κυβερνησιμότητας υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τη σταθερότητα που έχει ανάγκη η χώρα, προκειμένου να κάνει το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.

 

“Δεξιοί” ψηφοφόροι

Έμφαση δίνεται στην αντιμετώπιση του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος “κλέβει” παραδοσιακούς “δεξιούς” ψηφοφόρους της Ν.Δ. και στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός θα κάνει περιοδείες σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ακόμη και διψήφια ποσοστά στην Ελληνική Λύση και ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ασκήσει όλη του την επιρροή, προκειμένου να ξανακερδίσει τη συγκεκριμένη κατηγορία ψηφοφόρων.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η απόφαση του πρωθυπουργού να εντάξει στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. τον εκλεγμένο – αλλά φυλακισμένο- δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.

Πρόκειται για ένα πρόσωπο με υψηλό συμβολισμό, που δίνει επιλογή έκφρασης σε ένα πιο παραδοσιακό και δεξιόστροφο κοινό και έχει ως στόχο να συσπειρώσει δυνάμεις και να βάλει φρένο προς τα δεξιά της Ν.Δ.

 

Θετική ατζέντα

Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η αντιπολίτευση θα ανεβάσει τους τόνους, σημειώνουν όμως ότι ο πρωθυπουργός και το κυβερνών κόμμα θα πορευτούν με θετική ατζέντα στη μάχη των ευρωεκλογών.

Το βασικό του σύνθημα θα είναι πώς όσο πιο δυνατή βγει η Ν.Δ. στις εκλογές, τόσο μεγαλύτερη ορμή θα έχει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και να μη βιώσει η χώρα τον κίνδυνο του μηδενισμού, της ασυναρτησίας και του λαϊκισμού.

“Το έργο μας είναι μετρήσιμο”, έλεγε “γαλάζιος” και υπογράμμιζε ότι η θετική ατζέντα της Ν.Δ. θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους και όλες να συγκρίνουν και να επιλέξουν ποιο κόμμα και ποιον πρωθυπουργό θέλουν στο τιμόνι της χώρας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ