Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

ΕNOIKIA: Οδηγός για κούρεμα 40% – Όσα πρέπει να ξέρουν ιδιοκτήτες, ενοικιαστές

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα δεδομένα σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, δημιουργεί η απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει και τον Σεπτέμβριο την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων για όσους πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.

Ο ι ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν για άλλη μια φορά την κρίση και δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν φόβους ότι θα επαναληφθεί ο εφιάλτης των μνημονίων, όπου η αξία των ακινήτων βρέθηκε στα τάρταρα.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι δραματικές εξελίξεις της πανδημίας θα πυροδοτήσουν μεγάλες ανατροπές στην αγορά ακινήτων που μόλις τα δύο τελευταία χρόνια βγήκε από την «κατάψυξη».
Ο αντίλογος έχει να κάνει με τη διαπίστωση ότι χωρίς μείωση των ενοικίων, πολύ δύσκολα μπορεί να αντέξουν οι εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους, αλλά και οι επιχειρηματίες που κινδυνεύουν με «λουκέτο».
Ο κορονοΪός άλλωστε, έχει φέρει τα πάνω κάτω με τα κυβερνητικά στελέχη να υπογραμμίζουν την ανάγκη όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για να βγει η χώρα από την περιπέτεια με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
Η απόφαση που έλαβε το υπουργείο Οικονομικών, έχει ως στόχο να πατήσει σε δύο βάρκες, κάτι που σημαίνει ανάσες για εργαζόμενους και επιχειρήσεις και φοροαπαλλαγές για ιδιοκτήτες ακινήτων.
Το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο υποχρεώνεται εδώ και πολύ καιρό να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, δείχνει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για την ελληνική οικονομία συνολικά.
Το ερώτημα που τίθεται από τους περισσότερους είναι εάν η απόφαση για την υποχρεωτική μείωση του ενοικίου για όσους πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού θα είναι μόνον για το Σεπτέμβριο.
Καθαρή απάντηση δεν υπάρχει, με δεδομένο ότι ουδείς είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα για τη διάρκεια που θα έχει η πανδημία από τη στιγμή που το εμβόλιο θα είναι έτοιμο στην καλύτερη περίπτωση το Δεκέμβριο.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για τη διάρκεια που θα έχει το μέτρο της μείωσης του ενοικίου με το υπουργείο Οικονομικών να αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.
Η διάταξη που ενσωματώθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την παράταση και για τον Σεπτέμβριο της υποχρεωτικής μείωσης κατά 40% των μισθωμάτων επαγγελματικής  στέγης για τις επιχειρήσεις.

Το ποιοι κλάδοι θα περιληφθούν στη μείωση θα καθοριστεί με απόφαση του Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι μεταξύ αυτών θα είναι τόσο η εστίαση όσο και ο τουρισμός.

Ειδικότερα η ρύθμιση ορίζει τα εξής:

  • Παρατείνεται και για τον Σεπτέμβριο η υποχρεωτική μείωση κατά 40% του ενοικίου κύριας κατοικίας για τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας.
  • Ακόμη και ένας εργαζόμενος του νοικοκυριού να έχει τεθεί σε αναστολή, το νοικοκυριό δικαιούται τη μείωση του ενοικίου.

Φοιτητές
Ιδιαιτέρως προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι γονείς που έχουν παιδιά τα οποία σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και έχουν το δικαίωμα να κάνουν χρήση του μέτρου.
Η διάταξη ορίζει ότι παρατείνεται και για τον Σεπτέμβριο η υποχρεωτική μείωση κατά 40% του ενοικίου φοιτητικής στέγης για τους φοιτητές, κάτω όμως από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει τουλάχιστον ο ένας γονέας να τελεί σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, για να μπορεί να κάνει χρήση του μέτρου που ορίζει η σχετική διάταξη.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι παρατείνεται και για τον Σεπτέμβριο η υποχρεωτική μείωση κατά 40% του ενοικίου ναυτικών που η σύμβασή τους τελεί σε αναστολή.

Προαιρετικά
Επίσης, θεσπίζεται και η επιδοτούμενη προαιρετική μείωση των ενοικίων, αλλά προκειμένου να επιδοτηθεί από το δημόσιο, πρέπει να είναι τουλάχιστον της τάξης του 30%.
Επίσης, η διάρκεια θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3,5 μηνών, προκειμένου όσοι ενδιαφέρονται να κάνουν χρήση του μέτρου και να έχουν ως κέρδος τη μείωση φόρων που θα πληρώσουν στην εφορία.
Ειδικότερα, η προαιρετική  μείωση θεσπίζεται από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο για επαγγελματική στέγη, α’ κατοικία εργαζόμενων ή φοιτητική κατοικία ή κατοικία ναυτικών που έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού.

Με βάση της διάταξη του νομοσχεδίου, οι ιδιοκτήτες που θα αποδεχτούν την οικειοθελή μείωση των μισθωμάτων τους:

  • Θα έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με ποσοστό 20% επί του 60% των μισθωμάτων των μηνών αυτών λογιζομένων πριν την ως άνω μείωση.
  • Η έκπτωση είναι σε σταθερό ποσοστό 12% επί του αρχικού μισθώματος, ανεξαρτήτως του ποσοστού μείωσης που θα αποδεχθούν, αρκεί αυτό να μην υπολείπεται του 30%.

ΕΝΦΙΑ
Αυτή η πίστωση φόρου μπορεί να συμψηφιστεί με φορολογικές οφειλές που έχουν γεννηθεί ή θα γεννηθούν μετά την 31η Ιουλίου 2020, όπως είναι για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ.
Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συμψηφιστεί με ρυθμισμένες φορολογικές οφειλές, με το επιχείρημα ότι θα έστελνε λάθος μήνυμα στην κοινωνία σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία.

«Δράμα ιδιοκτητών»
Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ακινήτων  (ΠΟΜΙΔΑ) που υπογραμμίζει ότι έχει ζητήσει να τερματιστούν οριστικά οι αναγκαστικές μειώσεις ενοικίων.
«Το δράμα των ιδιοκτητών ακινήτων φαίνεται ότι δεν θα έχει σύντομο τέλος, πολλώ μάλλον όταν επανέρχεται και η μείωση μισθωμάτων κύριας και φοιτητικής κατοικίας», αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η προαιρετική μείωση τουλάχιστον του 30% του συνολικού μισθώματος θα μπορεί ακόμη να συμφωνηθεί:
Α. Για τις συμβάσεις μίσθωσης κύριας κατοικίας, στις οποίες μισθωτής είναι εργαζόμενος ή σύζυγος κλπ.  εργαζομένου στις ανωτέρω επιχειρήσεις, του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας,
Β. Για τις συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών τέκνου – εξαρτώμενου μέλους, που φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε πληττόμενη επιχείρηση και του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας και
Γ. Για τις μισθώσεις κύριας κατοικίας ναυτικών των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή, αρχής γενομένης από τον μήνα Οκτώβριο 2020.

Δηλώσεις-προθεσμίες
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα ενοίκια, μπορούν να δηλώσουν μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου τις απώλειές τους ώστε να καλυφθούν για το 30% της ζημίας που έχουν υποστεί.
Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αρχικές δηλώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο, (όσοι δεν έχουν κάνει καθόλου δηλώσεις) και τροποποιητικές δηλώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο.

Αυτό σημαίνει ότι:

  • Οι δηλώσεις υποβάλλονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης.
  • Η εφαρμογή έχει τεθεί σε λειτουργία από την Α.Α.Δ.Ε. στο σύστημα Taxisnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση Μισθωτήρια ακινήτων/ΑΑΔΕ.

Στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, η δήλωση υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη που έχει υποβάλει τη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να συμπληρώσουν, κατά περίπτωση, τα εξής στοιχεία:

α) Χρήση μισθίου.

  • Κατοικία φοιτητή / εξαρτώμενου μέλους. • Κύρια κατοικία στην οποία μισθωτής είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του. • Κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος/μέρος συμφώνου συμβίωσης (ΜΣΣ) του μισθωτή είναι εργαζόμενος/η και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του/της. • Επαγγελματική στέγη. • Κύρια κατοικία ναυτικού.

β) Το μηνιαίο μίσθωμα πριν από τη μείωση.

γ) Το ποσό του μισθώματος μετά τη μείωση.

δ) Τον μήνα που αφορά η μείωση.

Εάν δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά αρχική ή τροποποιητική Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, θα πρέπει να υποβληθεί πριν από τη δήλωση COVID-19 χωρίς την επιβολή κυρώσεων.

Παλαιά μισθωτήρια
Σύμφωνα με τη φορολογική διοίκηση, μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να υποβάλουν δήλωση για παλαιό μισθωτήριο συμβόλαιο.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση ορίζονται τα εξής:

  • Πρέπει να έχει συναφθεί προ του 2014.
  • Να ήταν σε ισχύ στις 12 Ιουνίου 2020.
  • Να έχει παραταθεί σιωπηρά.
  • Να έχει αλλάξει κάποιος όρος του, με αποτέλεσμα να μην έχει ακόμη υποβληθεί ηλεκτρονικά η σχετική δήλωση στο myTAXISnet.

Η δήλωση υποβάλλεται χωρίς κυρώσεις και περιλαμβάνει στοιχεία που ισχύουν στις 12 Ιουνίου 2020.

Η δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα βασικά στοιχεία της παλαιάς σύμβασης, που είναι τα εξής:

  • Τα ονόματα και τους ΑΦΜ των αντισυμβαλλομένων (εκμισθωτή και μισθωτή). • Το συμφωνηθέν μηνιαίο μίσθωμα, την ημερομηνία έναρξης ισχύος της σύμβασης και την ημερομηνία λήξεως, αν υπάρχει.

Αορίστου χρόνου
Στην περίπτωση που οι συμβάσεις μισθώσεων είναι αορίστου χρόνου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν υποχρεούνται να δηλώσουν καμία ημερομηνία λήξεως κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση των δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης.
Επίσης θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση λύσης κάθε μίσθωσης η οποία έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά οποτεδήποτε και έχει λυθεί μέχρι τις 12 Ιουνίου 2020.
Εάν δεν υποβληθούν οι δηλώσεις αυτές, τότε οι συμβάσεις μίσθωσης θα θεωρείται ότι εξακολουθούν να ισχύουν.

Ηλεκτρονικά στο Taxis
Στο εξής, σε κάθε περίπτωση έναρξης ή λύσης μιας σύμβασης για τη μίσθωση ακινήτου, ο εκμισθωτής υποχρεούται να το δηλώσει υποβάλλοντας ηλεκτρονικά στο σύστημα Τaxisnet δήλωση έναρξης ή λήξης μισθωτηρίου μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.
Στην περίπτωση κατά την οποία δεν δηλωθεί η λήξη της μίσθωσης, τότε η συμφωνία μίσθωσης (το μισθωτήριο) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.
Όσον αφορά στους ενοικιαστές είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν στην αποδοχή των αρχικών δηλώσεων COVID-19 για Μάρτιο έως και τον Ιούνιο του 2020.
Επίσης υποχρεούνται και σε τροποποιητικές δηλώσεων COVID-19 από τον Μάρτιο έως και Αύγουστο του 2020, έως και την 1η Οκτωβρίου 2020.

ΚΟΥΡΕΜΑ ΕΝΟΙΚΙΟΥ – ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ
Παρατείνεται και για το μήνα Σεπτέμβριο 2020, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων, η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος: στους μισθωτές επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχειρήσεων, οι οποίες εξακολουθούν να πλήττονται οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού, στους μισθωτές κύριας κατοικίας, που είναι εργαζόμενοι ή σύζυγος ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης εργαζομένου σε πληττόμενη επιχείρηση, του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού, επί των συμβάσεων μίσθωσης ακινήτου για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών τέκνου – εξαρτώμενου μέλους, το οποίο φοιτά σε ίδρυμα  τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση που πλήττεται οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού και του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας, στους μισθωτές κύριας κατοικίας, που είναι ναυτικοί, των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τελεί σε αναστολή, για όσο χρόνο η σύμβαση ναυτολόγησης εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή.

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ