Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Εστίαση: Με rapid test η είσοδος των ανεμβολίαστων 12-17 σε κλειστούς χώρους – Τα νέα μέτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα μέτρα για την είσοδο των ανεμβολίαστων ηλικίας 12-17 ετών στους κλειστούς χώρους της εστίασης συμπεριλαμβάνονται στο ΦΕΚ.

Σύμφωνα με αυτά, οι ανήλικοι που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό ή δεν έχουν νοσήσει θα μπορούν να εισέρχονται με αρνητικό rapid test 48 ωρών θα μπορούν να εισέρχονται, στους κλειστούς χώρους εστίασης.

Το εν λόγω μέτρο αφορά σε εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία και αναψυκτήρια, όπου οι ανήλικοι άνω των 12 ετών θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, που εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ανεμβολίαστοι άνω των 12 ετών θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό rapid test για να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους εστίασης.

 

Δείτε επίσης: Εμβολιασμοί: Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση – Σε ποιους χορηγείται

 

Σε αυτήν τη διευκρίνιση προχώρησε σήμερα ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Στις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης σε εσωτερικό χώρο και θα ισχύουν αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται και καταστήματα εντός στοών, κλειστών εμπορικών κέντρων και υπεραστικών σταθμών.

Όσον αφορά στους ανήλικους 5-11 ετών, για την είσοδό τους δύνανται να προσκομίζουν δήλωση self test τελευταίου 24ώρου, από γονέα ή κηδεμόνα.

Διαβάστε το ΦΕΚ ΕΔΩ

 

Επεκτείνονται τα δυο τεστ 

Παράλληλα για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε ό,τι αφορά στη διενέργεια δύο test ανά εβδομάδα προστέθηκε και ο τομέας των μεταφορών.

Διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία (1) φορά την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 10 αντιστοίχως, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορoνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη.

Ειδικώς, όπως αναφέρεται στο δημοσιευμένο ΦΕΚ για τους εργαζόμενους στην εστίαση, στις τουριστικές επιχειρήσεις, στις μεταφορές, στις τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, όπως και για τους εκπαιδευτικούς και πανεπιστημιακούς, ο διαγνωστικός έλεγχος του προηγούμενου εδαφίου διενεργείται, υπό τους ίδιους όρους, δύο (2) φορές την εβδομάδα.

 

 
[Με πληροφορίες από protothema.gr και iefimerida.gr]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ