Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Επίσκεψη Κινέζου Προέδρου: Τι ειπώθηκε στην συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Πριν από λίγη ώρα ξεκίνησε η συνάντηση του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Κινέζος Πρόεδρος αφού κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη κατευθύνθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο όπου τον υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

Ο Κινέζος Πρόεδρος στις δηλώσεις του τόνισε πως δεν πρόκειται μόνο για συνεργασία δύο χωρών αλλά για συνεργασία δύο πολιτισμών, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “οι δύο πανάρχαιοι πολιτισμοί θα λάμπουν στην σύγχρονη εποχή”.

Από μεριάς του ο Έλληνας ομόλογος του έκανε λόγο για εμβληματική αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Κίνας ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε σχετικά «Η σημερινή επίσκεψή σας επισφραγίζει την σχέση Ελλάδας – Κίνας. Υπό την καθοδήγησή σας, η Κίνα έχει κάνει αλματώδεις προόδους στο εσωτερικό της και στο εξωτερικό, στην παιδεία, στην οικονομία, στην υγεία. Η Κίνα είναι πλέον παγκόσμιος παράγοντας στην οικονομία. Ο Δρόμος του Μεταξιού φέρνει την Κίνα πιο κοντά στην Δύση και στην Ευρώπη. Εμείς μετέχουμε στην πρωτοβουλία αυτή, όπως και στην πρωτοβουλία 17+1, για τις χώρες της Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ελλάδα ανοίγει τον δρόμο στην Κίνα ώστε να έρθει πιο κοντά με τα κράτη και τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Διότι η χώρα σας και εσείς προσωπικώς γνωρίζετε καλά -προς τιμήν σας- πως, στο πλαίσιο των Πολιτισμών μας, οι σχέσεις μεταξύ των Λαών μετρώνται όχι με την έκταση του εδάφους και με τον πληθυσμό τους αλλά με την δύναμη της ψυχής τους ν’ ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Ιστορίας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια έπλεξε το εγκώμιο του Κινέζου Προέδρου, με αφορμή της 70ης επετείου ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, τονίζοντας πως πολλά από τα  επιτεύγματά της οφείλονται στις εμβληματικές ικανότητες του Σι Τζινπίνγκ ως ηγέτη και πολιτικού.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ξεχωριστή αναφορά στην νέα πρωτοβουλία της Κίνας «Belt and Road», δηλαδή στο Νέο Δρόμο του Μεταξιού, ο οποίος θα λειτουργήσει και ως «γέφυρα» επικοινωνίας της Κίνας με την Δύση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ επανέλαβε όπως είχαν επισημάνει και στο πλαίσιο του Διαλόγου των Ασιατικών Πολιτισμών τον περασμένο Μάιο στο Πεκίνο πως «οι πραγματικοί Πολιτισμοί δεν συγκρούονται. Και τούτο διότι είναι προορισμένοι, από τη φύση τους, να διαλέγονται και να υπηρετούν τον ‘Άνθρωπο και την Ειρήνη. Με άλλες λέξεις, οι πραγματικοί Πολιτισμοί χτίζουν γέφυρες επικοινωνίας, δεν ορθώνουν τείχη διαχωρισμών».

Σι Τζινπίνγκ: “Δεν μιλάμε απλά για συνεργασία δυο χωρών αλλά δυο πολιτισμών”

Από την πλευρά του ο Σι Τζινπίνγκ ανέφερε: «Οι χώρες μας είναι κληρονόμοι δυο μεγάλων πολιτισμών. Η συμμετοχή σας είναι τεράστια στην ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Οι λαοί μας αγωνίστηκαν σκληρά για να οικοδομήσουν μια σύγχρονη χώρα. Έφτασα στην Αθήνα χτες το βράδυ και αμέσως διαισθάνθηκα τον ελληνικό πολιτισμό. Δεν μιλάμε απλά για συνεργασία δυο χωρών αλλά δυο πολιτισμών. Ελπίζω ότι οι χώρες μας θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους, θα συνεχίσουν τις πολιτιστικές ανταλλαγές τους & θα λάμπουν στη νέα εποχή».

Συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο Πρόεδρος της Κίνας θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, με τον οποίο θα συνομιλήσει για εμπορικές συμφωνίες, στενότερη οικονομική συνεργασία αλλά και νέες επενδύσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ