Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Εμβόλιο: Έρχεται η τρίτη δόση για υγειονομικούς και άνω των 60 – “Συναγερμός” για τα παιδιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμερα αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις για την χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της covid-19 σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου για λοίμωξη.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει γνωμοδοτήσει θετικά για χορήγηση τρίτης δόσης στους ανοσοκατασταλμένους, για τους οποίους η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε 14 Σεπτεμβρίου, στα άτομα που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της covid-19, από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και τον ΓΓ ΠΦΥ Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η χορήγηση της τρίτης δόσης πλην των ανοσοκατεσταλμένων, που μπορεί να δοθεί και 4 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού είναι έξι έως οκτώ μήνες μετά από την δεύτερη δόση. Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού, δύο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

 

Τουλάχιστον 1 εκατ. επιπλέον πολίτες πρέπει να εμβολιαστούν

Χρειάζεται να εμβολιαστούν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο πολίτες, ιδίως άνω των 50 χρόνων, για να κερδίσουμε έδαφος στον σκληρό υγειονομικό πόλεμο που μαίνεται και να περιοριστεί σημαντικά το ιικό φορτίο, να μειωθούν οι μολύνσεις, οι σοβαρές νοσηλείες και οι θάνατοι λόγω COVID-19, να ελευθερωθούν κλίνες στο σύστημα υγείας και να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή μας στην κανονικότητα.

Οι σχετικά καλές επιδημιολογικές συνθήκες, που μέχρι στιγμής επικρατούν, δίνουν χρονικό περιθώριο για αναδιάταξη δυνάμεων εν όψει του τελευταίου, όπως ελπίζουν οι ειδικοί, κρίσιμου χειμώνα με την πανδημία του κορωνοϊού να κυριαρχεί.

 

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: Ανάγκη για μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη – Οι προβλέψεις των ειδικών για την πανδημία

 

Παγώνη: 1 στα 3 παιδιά νοσούν με κορωνοϊό

Έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους απηύθυνε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη ανέφερε ότι 1 στα 3 παιδιά νοσούν με κορωνοϊό έναντι 1 στα 5 παιδιά που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα. «Το υψηλό ιικό φορτίο και η μετάλλαξη Δέλτα έχει εστιάσει στα μικρά παιδιά. Παρακαλούμε τους γονείς σε συνεννόηση με τους παιδιάτρους να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Τα συμπτώματα στην πλειοψηφία δεν είναι ιδιαίτερα βαριά, είναι τα συνήθη, πυρετός, πονόλαιμος, κόπωση κλπ. Όμως αυτά τα παιδιά μεταδίδουν και κάποια από αυτά μπορεί να φτάσουν στα νοσοκομεία», είπε.

«Οι υγειονομικοί ετοιμαζόμαστε για τρίτη δόση μαζί με τους άνω των 60 ετών. Πιθανό αυτή θα είναι η εισήγηση από την Επιτροπή», συνέχισε. Πρόσθεσε δε ότι η Βρετανία πριν λίγες ημέρες έριξε το όριο για την ενισχυτική δόση του εμβολίου για όσους είναι πάνω από 50 ετών.

 

 
[Με πληροφορίες από protothema.gr, iefimerida.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ