Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Εμβολιασμοί: Μείωση στα ραντεβού – Αγωνία για τον 15Αύγουστο και την αύξηση των διασωληνωμένων

Δημοσιεύθηκε

στις

“Γκάζι” στους εμβολιασμούς προσπαθεί να πατήσει η κυβέρνηση με αγωνία για τις μέρες του 15Αύγουστου και την επιστροφή των εκδρομέων.

Οι περίπου 60.000 εμβολιασμοί που διενεργούνται ημερησίως τις τελευταίες επτά ημέρες είναι μειωμένοι έως και 40% σε σχέση με εκείνους που γίνονταν το προηγούμενο δίμηνο. Και αυτό, ενώ τα κρούσματα είναι σταθερά υψηλά -τα 2.156 κρούσματα που καταγράφηκαν χθες αποτελούν αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων Δευτέρας από την αρχή του έτους- όπως και οι εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία. Πλέον, στα νοσοκομεία βρίσκονται 1.554 ασθενείς, εκ των οποίων οι 188 διασωληνωμένοι, ο αριθμός των οποίων έχει σχεδόν επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν στις αρχές Ιουλίου -ήταν 186 στις 2 Ιουλίου και έχοντας αυξηθεί κατά 53% μέσα στις 14 τελευταίες ημέρες.

Τα χαλαρά, λόγω καλοκαιριού και διακοπών, αντανακλαστικά των πολιτών σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, κρατούν σε εγρήγορση τους αρμόδιους -τους προβληματίζουν και τους ανησυχούν. Oι εκκλήσεις για ραντεβού εμβολιασμού είναι συνεχείς, ιδίως προς τους πολίτες ηλικίας 50 χρόνων και άνω, και παράλληλα σχεδιάζονται στοχευμένες δράσεις εμβολιασμού συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων το δεύτερο 15νθήμερο του μήνα.

Την ίδια στιγμή, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ολοκληρώνει την εισήγησή της για την προτεραιοποίηση των εμβολιασμών αναφορικά με την τρίτη δόση, ώστε να υλοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο το σχετικό επιχειρησιακό σκέλος της “Ελευθερίας”.

 

Σε τι φάση βρίσκεται το τείχος ανοσίας

Πάνω από έξι στους δέκα ενήλικες είναι εμβολιασμένοι με μία τουλάχιστον δόση εμβολίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση για τον εμβολιασμό, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 10.540.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 5.705.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 54,3% στον γενικό πληθυσμό και 63,7% στον ενήλικο πληθυσμό.

Περισσότεροι από 5.170.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 49% στον γενικό πληθυσμό και 58% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς ανηλίκων, 33.000 έφηβοι ηλικίας 15-17 ετών και 5.300 έφηβοι 12-14 ετών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους.

 

Δείτε επίσης: Pfizer – Moderna: Η προσαρμογή στις μεταλλάξεις φέρνει αύξηση τιμών

 

Η σαφής… επίπτωση του καλοκαιριού στον εμβολιαστικό ρυθμό επισημάνθηκε από τον κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος όμως εξέφρασε παράλληλα και την αισιοδοξία του ότι ο Δεκαπενταύγουστος θα αποτελέσει αφετηρία για ένα νέο δυναμικό εμβολιαστικό, αφήνοντας πίσω τις ημέρες των 60.000 ημερήσιων εμβολιασμών όπως της περασμένης εβδομάδας, αριθμός μεγαλύτερος ωστόσο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Σίγουρα η πτώση οφείλεται στο καλοκαίρι. Ήταν αναμενόμενη ως έναν!βαθμό. Και ευελπιστούμε ότι τις επόμενες ημέρες, μετά τις 15 Αυγούστου θα ξαναδούμε αρκετά νέα ραντεβού να μπαίνουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα” είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Θεωρείται ενδεικτικό ότι τις τελευταίες δέκα μέρες 110.000 πολίτες έχουν κλείσει νέα ραντεβού, δηλαδή ραντεβού πρώτης δόσης.

Σημειώνεται ότι ώθηση στους εμβολιασμούς για την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας θα δώσουν οι δράσεις που θα υλοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού όπως οι Ρομά, οι άστεγοι και οι μετανάστες, καθώς και ένα επικείμενο νέο επιχειρησιακό σκέλος για τη διευκόλυνση του εμβολιασμού υπαλλήλων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων μέσα σε αυτές ή συντονισμένα στα πλησιέστερα εμβολιαστικά κέντρα.

 

[Πηγή:protothema.gr]

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ