Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Πρώτος με διαφορά ο Ν. Ανδρουλάκης – Αντιμέτωπος με τον Γ. Παπανδρέου στο δεύτερο γύρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ξεκάθαρη νίκη του Ν. Ανδρουλάκη ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του ΚΙΝΑΛ και τα βλέμματα όλων στρέφονται στην ερχόμενη Κυριακή όπου θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος ανάμεσα στον ίδιο και τον Γ. Παπανδρέου.

Με το 90% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, το αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ είναι πλέον σχεδόν τελικό. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πρώτος με 37,11%, ο Γιώργος Παπανδρέου δεύτερος με 27,6% και τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 26,6%. Οι κ.κ. Χρηστίδης, Καστανίδης, Γερουλάνος συγκέντρωσαν περί το 3%.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κυριάρχησε στη νότια Ελλάδα -συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης-, πρώτευσε στη βόρεια και στην κεντρική Ελλάδα. Ο Γιώργος Παπανδρέου πρώτευσε στη δυτική Ελλάδα. Στην Αττική πλειοψήφησε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης διπλασίασε τα ποσοστά του από το 2017, καθώς τότε στον α’ γύρο είχε συγκεντρώσει 51.736 ψήφους (ποσοστό 24,73%) και στον β’ γύρο 66.483 ψήφους (43,25%).

Υπενθυμίζεται ότι στις εσωκομματικές εκλογές του 2017 στον πρώτο γύρο η Φώφη Γεννηματά είχε πάρει 86.330 ψήφους (ποσοστό 41,27%) και στον β’ γύρο 87.230 (ποσοστό 56,75%).

 

Η στρατηγική για το δεύτερο γύρο

Ο νικητής της χθεσινής, κρίσιμης αναμέτρησης για την πορεία του ΚΙΝΑΛ, ξεκινώντας με τη δύναμη και τη δυναμική της μεγάλης συμμετοχής στις κάλπες, φέρεται αποφασισμένος να συνεχίσει με την ίδια σαφή στρατηγική και μεθοδικότητα στην κατεύθυνση «αλλαγής σελίδας».

Θέλει -και το επεσήμανε με αφορμή την πρώτη δήλωσή του για το αποτέλεσμα της 5ης Δεκέμβρη- να απευθυνθεί στη βάση της παράταξης με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και σχέδια για την «επόμενη μέρα», που έχουν ως προτεραιότητα την πολιτική αυτονομία του «ΠΑΣΟΚ που επιστρέφει». Χωρίς καμία αναφορά στο ΚΙΝΑΛ ο κ. Ανδρουλάκης επιχειρεί να αξιοποιήσει τα μηνύματα της κάλπης για τα επόμενα αναγκαία βήματα, τα οποία και θα αρχίσει να αποκαλύπτει καθοδόν, προς το δεύτερο γύρο. Παρότι ο κ. Παπανδρέου άφησε να εννοηθεί ότι το παιχνίδι θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει μέχρι τις κάλπες της προσεχούς Κυριακής, εντούτοις ο κ. Ανδρουλάκης πορεύεται διαμηνύοντας επί της ουσίας ότι η μάχη κορυφής έχει ήδη κριθεί κι ότι το στοίχημα που ανοίγεται μπροστά του είναι να αποκτήσει ξανά η παράταξη με τον ίδιο στο τιμόνι τη δυνατότητα ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών στις εθνικές εκλογές.

Είναι πασιφανές ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιδιώξει συμμαχίες προς τον δεύτερο γύρο- όχι όμως απαραίτητα και δηλώσεις στήριξης της πρότασής του είτε από τον Ανδρέα Λοβέρδο, είτε από τους κ.κ. Χρηστίδη, Γερουλάνο και Καστανίδη. Στελέχη που στήριξαν την μακροχρόνια διαδρομή του στο κόμμα από τις νεότερες γενιές -και όχι μόνο- σημειώνουν την αναφορά του στην παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά και εκτιμούν ότι το κάλεσμα θα είναι άνοιγμα προς όλες τις δυνάμεις για το νέο ξεκίνημα: στους «γεννηματικούς» και σε όλους όσοι τάσσονται υπέρ της επιχείρησης ανασύνταξης του χώρου.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου με μια λιτή δήλωσή του από το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου έβαλε το δίλημμα για τον δεύτερο γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ: «Αυτήν την Κυριακή πετύχαμε το στόχο να κινητοποιήσουμε μαζικά μεγάλο αριθμό προοδευτικών πολιτών. Την άλλη Κυριακή οι πολίτες που σήμερα μας τίμησαν με τη μεγαλειώδη συμμετοχή τους αποφασίζουν για την τύχη της παράταξης. Αποφασίζουν για το μέλλον. Αποφασίζουν για την πορεία του κινήματος μας. Αποφασίζουν για τις αξίες της και την προοδευτική της ταυτότητα. Ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή και σας καλώ στη μάχη της επόμενης Κυριακής».

 

 

[Με πληροφορίες από protothema.gr και iefimerida.gr]

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ