Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Εισβολή στην Ουκρανία: Συγνώμη Μπάιντεν σε Ζελένσκι για τις καθυστερήσεις στην αμερικανική βοήθεια

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε σήμερα στο Παρίσι με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε συγνώμη για τις καθυστερήσεις του Κογκρέσου σχετικά με την έγκριση του τελευταίου πακέτου της αμερικανικής βοήθειας, και ανακοίνωσε μια νέα δόση ύψους 225 εκατομμυρίων δολαρίων στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την 80ή επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία.

Η συνάντηση ήταν η πρώτη τετ-α-τετ συνάντηση από τότε που ο Ζελένσκι επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον τον Δεκέμβριο, όταν και οι δύο ασκούσαν πιέσεις στους Ρεπουμπλικάνους να ξεπεράσουν την αντίθεση του κόμματός τους για περισσότερη υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Θα συναντηθούν ξανά την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιταλία, καθώς τα πλούσια δυτικά κράτη θα συζητήσουν τη χρήση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει μετά την εισβολή στην Ουκρανία για την παροχή 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι δήλωσε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι οι δυτικές χώρες αργούν πολύ να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τη βοήθεια.

«Δεν υποκύψατε, δεν υποχωρήσατε καθόλου, συνεχίζετε να αγωνίζεστε με έναν τρόπο που είναι … απλά αξιοσημείωτος», είπε ο Μπάιντεν στον Ουκρανό ηγέτη κατά την έναρξη της σημερινή τους συνάντησής. «Δεν πρόκειται να σας εγκαταλείψουμε».

Ο Μπάιντεν ζήτησε συγγνώμη από τον Ζελένσκι για τις καθυστερήσεις που υπήρξαν πριν από το τελευταίο αμερικανικό πακέτο βοήθειας που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο τον Απρίλιο. Επιβεβαίωσε ότι θα υπογράψει σήμερα μια πρόσθετη δόση ύψους 225 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει την Ουκρανία να ανακατασκευάσει το ηλεκτρικό της δίκτυο.

«Ζητώ συγγνώμη για … αυτές τις εβδομάδες που δεν γνωρίζαμε» τι πρόκειται να συμβεί όσον αφορά τη χρηματοδότηση, δήλωσε ο Μπάιντεν. «Ορισμένα από τα πολύ συντηρητικά μέλη μας (του Κογκρέσου) το καθυστερούσαν. Αλλά τελικά τα καταφέραμε».

«Είμαστε ακόμα δεσμευμένοι, εντελώς, ολοκληρωτικά», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για τη στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη των ΗΠΑ.

«Είναι πολύ σημαντικό που είστε μαζί μας. Αυτή η διακομματική υποστήριξη με το Κογκρέσο, είναι κάτι πολύ σημαντικό που σε αυτή την ενότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όλοι οι Αμερικανοί είναι με την Ουκρανία, όπως έγινε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες βοήθησαν να σωθούν ανθρώπινες ζωές, να σωθεί η Ευρώπη», είπε στα αγγλικά.

Η βοήθεια των 225 εκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει βλήματα πυροβολικού και αντιαεροπορικούς πυραύλους, μεταξύ άλλων, ανέφεραν πηγές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ