Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Δημοσκόπηση PULSE: Χαοτική διαφορά υπέρ της ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ -Σταθερά τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ και διψήφιο το ΚΚΕ

Δημοσιεύθηκε

στις

Διαφορά της τάξεως των 23 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ από το δεύτερο κόμμα, που είναι και πάλι το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας τον διασπασμένο ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση, όπως αποτυπώνει νέα δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Η δημοσκοπική συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ραγδαία, καθώς έχασε 2,5 μονάδες μέσα σε 15 ημέρες. Το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε μία, ενώ το ΚΚΕ ακολουθεί σε… απόσταση αναπνοής, με αποτέλεσμα τρία κόμματα να παλεύουν για τη δεύτερη θέση. Είναι ενδεικτικό ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ το 2019 άθροιζαν ποσοστό 40%, και σήμερα ούτε 30%.

Αναλυτικότερα:

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 33%, με πτώση μόλις μισής ποσοστιαίας μονάδας από την προηγούμενη έρευνα, το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει μία μονάδα, από το 12% στο 13%, και είναι στη δεύτερη θέση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει 2,5 μονάδες και κινείται στο 12,5%.

1pulse prothesiΣτην εκτίμηση ψήφου, με βάση σενάριο κατανομής αναποφάσιστων, η ΝΔ διατηρεί διαφορά 23,5% από το δεύτερο κόμμα, που είναι το ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, η ΝΔ εκτιμάται στο 38%, το ΠΑΣΟΚ στο 15%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 14,5% και το ΚΚΕ στο 10,5%. Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 5,5%, οι Σπαρτιάτες και το ΜέΡΑ25 με 3,5% και η Νίκη με 3%.

2pulse ektimisi

Η μάχη για τη δεύτερη θέση

Τρία κόμματα -ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ενισχυμένο ΚΚΕ- διεκδικούν τη δεύτερη θέση. Το διάγραμμα δείχνει την κατάρρευση του κόμματος Κασσελάκη, το οποίο από το 19% έπεσε στο 14,5%, την εκτίναξη του ΠΑΣΟΚ από το 12% στο 14,5%, και του ΚΚΕ, που από το 9% ανέβηκε στο 10,5%.

pulse 3

Στον διαχρονικό χάρτη και με το σενάριο κατανομής αναποφάσιστων που δείχνει η Pulse αποτυπώνονται η φρενήρης κάθοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η αντίστοιχο άνοδος του ΠΑΣΟΚ. Είναι ενδεικτικό ότι στις εκλογές του 2019 τα δύο κόμματα είχαν διαφορά 23,4%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει ποσοστό 31,5% και το ΚΙΝΑΛ (τότε) 8,1%, ενώ στην έρευνα του Νοεμβρίου το ΠΑΣΟΚ πέρασε μπροστά κατά μισή ποσοστιαία μονάδα συγκεντρώνοντας 15% έναντι 14,5% του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχασε 17 ολόκληρες μονάδες μέσα σε 4 χρόνια.

4pulse maxi deyteroi1

Μετά τις αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα θα πάνε λίγο ή πολύ χειρότερα, λέει το 62%, με το 13% να λέει καλύτερα, και «τα ίδια» λέει το 17%.

Οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, λέει σε ποσοστό 34% πως θα πάει χειρότερα.

5pulse energeies syriza

Στην αξιολόγηση των πρωτοβουλιών του Στέφανου Κασσελάκη εσωκομματικά, το 62% λέει μάλλον ή σίγουρα αρνητικά, και μόνο το 25% βλέπει θετικά τις ενέργειές του.

Από πλευράς ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ, το 60% βλέπει θετικά τις ενέργειές του, ενώ το 34% αρνητικά, αριθμός που αυξήθηκε κατά 4% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.

6pulse energeies syriza2

Πώς αξιολογούν οι πολίτες την πρόταση για το νέο φορολογικό σχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες:

Σωστή λέει το 19%, σωστή αλλά χρειάζεται διορθώσεις, λέει το 40%. Προς λάθος κατεύθυνση, λέει το 30%.

Για την πρόταση ψηφιοποίησης της διαδικασίας για μετακίνηση ακινήτων, το 42% λέει πως είναι σωστή, αλλά χρειάζεται διορθώσεις, ενώ σωστό το βρίσκει το 19%. Προς λάθος κατεύθυνση λέει το 15%.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ