Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Δημήτρης Παπαστεργίου: Από τον Δήμο Τρικκαίων στον Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης – Πώς έκανε τη πόλη «πρότυπο» – Η πρώτη του ανάρτηση

Δημοσιεύθηκε

στις

Το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος αφήνει πίσω του την τοπική αυτοδιοίκηση για να αναλάβει κυβερνητικό πόστο και να διαδεχθεί τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Ο κ. Παπαστεργίου ήταν ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ενώ έχει αφήσει σημαντική παρακαταθήκη στα Τρίκαλα.

Επί δημαρχίας του, ο κ. Παπαστεργίου μετέτρεψε τα Τρίκαλα σε «έξυπνη» πόλη, ενώ ακόμα και ο Guardian μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την πόλη και την ψηφιακή της καινοτομία.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου στις δύο θητείες του στον δημαρχιακό θώκο των Τρικάλων είχε φιλοξενήσει πολιτικούς αρχηγούς, πολιτικά στελέχη και επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τετ α τετ με τον Δημήτρη Παπαστεργίου πριν από λίγες εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στα Τρίκαλα, και οι δυο τους είχαν συζήτηση με κεντρικό θέμα «Οι πόλεις που θέλουμε».

Με δήλωσή του σε προσωπικό τόνο, σε λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με σαφήνεια ως προς το πολιτικό σκέλος και για τον δήμο Τρικκαίων, ο μέχρι σήμερα Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρεται στην υπουργοποίησή του.

Δημήτρης Παπαστεργίου: Ποιος είναι ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1973. Κατά τη διάρκεια των μαθητικών χρόνων ασχολήθηκε με τα μαθητικά συμβούλια. Συμμετείχε στην επιτροπή διεκδίκησης του ΤΕΦΑΑ καθώς και σε άλλες μαθητικές κινητοποιήσεις. Το 1991 αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λύκειο Τρικάλων. Την ίδια χρονιά πέρασε στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα δημοσιογραφίας σε σχολή της Αθήνας.

Διατηρεί δυνατούς δεσμούς με την τεχνολογία και το διαδίκτυο, σχέση που ενδυναμώθηκε στο Εργαστήριο πολυμέσων του ΕΜΠ. Το 2001 μέσω του Hot Mix κατασκεύασε και παρουσίασε μαζί με την ομάδα του την πρώτη ολοκληρωμένη σελίδα για το Νομό Τρικάλων, το 3kala.gr

Η συμμετοχή του στα κοινά ξεκίνησε το 2002 όταν εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος και συνεχίστηκε το 2006 όταν οι Τρικαλινοί τον επέλεξαν και πάλι να τους εκπροσωπήσει στο δημοτικό συμβούλιο.

Διατέλεσε Αντιδήμαρχος έργων, Αντιπρόεδρος της ΔΕΚΑ, Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΤ, μέλος του ΔΣ του Πολ. Οργανισμού και του Δημ. Θεάτρου, μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα και το Ποδήλατα καθώς και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού.

Τα χρόνια αυτά -χάρη σε μία κοινή προσπάθεια- έδωσε ζωή στο Μύλο Ματσόπουλου με τον χειμερινό και θερινό Δημοτικό κινηματογράφο, με το στούντιο ηχογράφησης για νέους καλλιτέχνες, με τα μουσικά φεστιβάλ και τις συναυλίες. Παράλληλα συνέβαλε στο να στηθεί το πρώτο ελεύθερο ασύρματο δίκτυο wifi πανελλαδικά, κάτι που πολύ αργότερα έκαναν δεκάδες άλλοι δήμοι. Μέσω τις ΔΕΚΑ δημιουργήσαμε κοινωνικές δομές όπως το Κέντρο απασχόλησης για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Από το 2002 ασκεί το επάγγελμα του Ηλ. Μηχανικού στην πόλη των Τρικάλων. Ασχολείται με μελέτες και κατασκευές ιδιωτικών ηλεκτρομηχανολογικών έργων αλλά και με τη δημιουργία προγραμμάτων H/Y (software).

Το 2007 μπήκε στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι συνιδιοκτήτης της εταιρίας Green Project η οποία μέχρι σήμερα έχει κατασκευάσει πάνω από 230 φωτοβολταϊκά πάρκα στην κεντρική Ελλάδα. Είναι παντρεμένος με τη μηχανικό Σούλα Μπράκη και δηλώνω ευτυχής πατέρας της Φαίης, του Κώστα και του Νίκου.

Η πρώτη ανάρτησή του

Όπως τόνισε σε ανάρτησή του μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης ο κ. Παπαστεργίου είναι: «Τεράστια τιμή, τεράστια πρόκληση και ευθύνη».

«Αποχαιρετώ τον Δήμο Τρικκαίων με τεράστια συγκίνηση, σεβασμό και αγάπη. Ο Δήμος ήταν είναι και θα είναι για πάντα το σπίτι μου» τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Αναλαμβάνω ένα υπουργείο του οποίου ηγήθηκε ένας από τους πιο αποτελεσματικούς υπουργούς, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, με υφυπουργό τον φοβερό Θοδωρή Λιβάνιο. Και η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη».

Αναλυτικά η ανάρτησή του

Τεράστια τιμή, τεράστια πρόκληση και ευθύνη! Αλλιώς σχεδίαζα τη ζωή μου μέχρι πρόσφατα, όμως η πρόταση του Πρωθυπουργού Kyriakos Mitsotakis άλλαξε τα δεδομένα.

Προφανώς και αποδέχεσαι την πρόταση ενός ανθρώπου στον οποίο πραγματικά πιστεύεις και ταυτίζεσαι μαζί του. Σε εκείνον που θεωρείς μοναδική ελπίδα για την Ελλάδα σήμερα. Σε ένα κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία, που οι Έλληνες ξεκάθαρα επέλεξαν για τη διακυβέρνηση της χώρας και την επόμενη τετραετία.

Μια πρόταση που δεν τιμά μόνο εμένα αλλά και ολόκληρη την Ελληνική Αυτοδιοίκηση. Στα δευτερόλεπτα που μεσολαβούν σκέφτεσαι: Το σπίτι και την οικογένειά σου. Το Δήμο σου και τα Τρίκαλα που λατρεύεις.
Την Αυτοδιοίκηση που υπηρετείς από το 2002… Η Ελλάδα όμως αλλάζει και οφείλουμε να είμαστε όλοι εκεί. Να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε.

Μαζί με μία ομάδα ανθρώπων που απέδειξε πως θέλει, ξέρει και μπορεί να τα καταφέρει. Και τι υπέροχο να μπορείς και εσύ, με τις γνώσεις και την εμπειρία σου, να είσαι εκεί και να βοηθάς όσο μπορείς περισσότερο.

Αποχαιρετώ το Δήμο Τρικκαίων με τεράστια συγκίνηση, σεβασμό και αγάπη. Ο Δήμος ήταν είναι και θα είναι για ΠΑΝΤΑ το σπίτι μου. Αύριο θα κινήσουμε τις διαδικασίες για την εκλογή νέου Δημάρχου από την ομάδας μας, την Επανεκκίνηση, που θα τρέξει το Δήμο και θα είναι ο ίδιος που θα διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των Τρικαλινών τον Οκτώβρη.

Φεύγω με την ικανοποίηση πως αλλάξαμε τα δεδομένα. Οι μεγάλες αλλαγές είναι σε φάση υλοποίησης και πολλές άλλες ξεκινούν, με εξασφαλισμένους πόρους. Τα Τρίκαλα σε λίγους μήνες θα είναι διαφορετικά, όμορφα, σύγχρονα, ασφαλή, ανθρώπινα. Ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους για την εμπιστοσύνη αλλά και την κατανόησή τους. Δημότες αλλά και εργαζόμενους στο Δήμο.

Αναλαμβάνω ένα Υπουργείο του οποίου ηγήθηκε ένας από τους πιο αποτελεσματικούς Υπουργούς, ο Kyriakos Pierrakakis, με Υφυπουργό τον φοβερό Thodoris Livanios. Και η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη. Να συνεχίσουμε ακόμη πιο τολμηρά και πιο γρήγορα, να απλοποιήσουμε τις ζωές μας μέσω τη ψηφιοποίησης. Να εκπλήξουμε και πάλι ευχάριστα τους πολίτες μας, που δικαίως νοιώθουν πως ενίοτε το κράτος δεν τους καταλαβαίνει.

Γιατί η ψηφιακή διακυβέρνησης δεν είναι εφαρμογές και προγράμματα που αφορούν τους συναδέλφους μου μηχανικούς και προγραμματιστές. Είναι μία άλλη Ελλάδα, σύγχρονη, ευέλικτη, ψηφιακά ασφαλής, προετοιμασμένη για νέες προκλήσεις, με αντανακλαστικά, αποτελεσματική, άμεση, ανοιχτή σε όλες και όλους.

Η Ελλάδα που ο Πρωθυπουργός έχει οραματιστεί, αυτή που θέλεις, θέλω, θέλουμε και μας αξίζει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ