Ελάτε στην παρέα μας

Δήμοι Αττικής

Δήμοι: “Επιχειρησιακά Σχέδια” για εξασφάλιση κοινόχρηστων – κοινωφελών χώρων (νομοσχέδιο)

Δημοσιεύθηκε

στις

Σύμφωνα με νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που βρίσκεται σε επίσημη δημόσια διαβούλευση έως την 28/8 για την κατάστρωση “Επιχειρησιακών Σχεδίων” των Δήμων και όπως προβλέπει το αρ.74 του θα ιεραρχούνται οι προτεραιότητες κάθε Δήμου στις πολεοδομικές απαλλοτριώσεις

Το νέο άρθρο ρητώς ορίζει πως το “Επιχειρησιακό Σχέδιο” θα εγκρίνεται με Απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του οικείου Δήμου, ήτοι συλλογικού οργάνου όπου την πλειοψηφία έχει ο Δήμαρχος.

Συγκεκριμένα:

Για τον προγραμματισμό́ της ολοκλήρωσης της εφαρμογής του σχεδίου πόλης και την απόκτηση των χαρακτηρισμένων κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων, οι Δήμοι θα καταρτίζουν “Επιχειρησιακό Σχέδιο”, στο οποίο θα καταγράφονται και κατηγοριοποιούνται οι χαρακτηρισμένοι από́ το σχέδιο πόλης κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι. Οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι των οποίων δεν έχει συντελεσθεί η απαλλοτρίωση, ιεραρχούνται, ανά Δήμο ή Δημοτική Ενότητα ή Δημοτική Κοινότητα, ως προς την αναγκαιότητα υλοποίησής τους βάσει της πολεοδομικής σημασίας τους για την πόλη.

Οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι, για τους οποίους δεν έχει συντελεσθεί η απαλλοτρίωση διακρίνονται σε:

α) χώρους, για τους οποίους έχει αρθεί η ρυμοτομική απαλλοτρίωση δυνάμει δικαστικής απόφασης,

β) χώρους, για τους οποίους έχει υποβληθεί Αίτηση άρσης της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης ή εκκρεμεί η έκδοση δικαστικής απόφασης περί της άρσης,

γ) χώρους, για τους οποίους έχει αυτοδικαίως αρθεί η ρυμοτομική απαλλοτρίωση, αλλά δεν έχει κατατεθεί Αίτηση για την τροποποίηση του σχεδίου,

δ) λοιπούς χώρους που δεν εμπίπτουν στις ανωτέρω περιπτώσεις.

Τα ανωτέρω στοιχεία θα αντλούνται από την πλατφόρμα της “Ηλεκτρονικής Πολεοδομικής Ταυτότητας Δήμου” του άρθρου 65 του ν.4495/2017 ή, εφόσον αυτή δεν έχει ακόμη συμπληρωθεί, θα λαμβάνονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου. Για τις ανάγκες σύνταξης του “Επιχειρησιακού Σχεδίου”, το ΝΠΔΔ “Ελληνικό Κτηματολόγιο” θα παρέχει προς τους Δήμους την αναγκαία πρόσβαση στη βάση δεδομένων του “Συστήματος Πληροφοριών Εθνικού Κτηματολογίου”.

Οι ως άνω κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι θα ιεραρχούνται με βάση την αναγκαιότητά τους για τον ευρύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό του οικείου Δήμου, Δημοτικής Ενότητας ή Δημοτικής Κοινότητας, λαμβανομένου υπόψη και του χρόνου που έχει παρέλθει από την επιβολή της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης.

Η παρ.3 του επόμενου αρ.75 του εν λόγω Ν/Σ ορίζει ότι το Πράσινο Ταμείο δύναται να καλύπτει το σύνολο της προσήκουσας αποζημίωσης για την επανεπιβολή απαλλοτρίωσης κοινοχρήστων χώρων στο πλαίσιο ειδικού́ χρηματοδοτικού́ Προγράμματος έως την έγκριση του “Επιχειρησιακού Σχεδίου” του άρθρου 74. Η διάταξη αυτή θα ισχύει για ένα έτος (από όταν θα ψηφιστεί και δημοσιευθεί ο νέος νόμος), διάρκεια που θα μπορεί να παραταθεί με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ