Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Γιατί ο Tσίπρας ενεργοποίησε τη «βόμβα» της Νovartis

Δημοσιεύθηκε

στις

Παραμονές εκλογών αποφάσισε ο Αλέξης Τσίπρας να ενεργοποιήσει τη «βόμβα» της Novartis, φέροντας το φάκελο στη Βουλή και να βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.

Η κίνηση του πρωθυπουργού δεν είναι τυχαία, παρά το γεγονός ότι σε ένα υπαρκτό σκάνδαλο όπως αυτό της Novartis, δεν έχει προκύψει εμπλοκή πολιτικών προσώπων με μαύρο χρήμα.
Η εξέλιξη αυτή, ναι μεν κατέρριψε τον ισχυρισμό κυβερνητικών στελεχών ότι «η υπόθεση είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεων ελληνικού κράτους», αλλά η πολιτική είναι πάνω απ’ όλα παιχνίδι εντυπώσεων.
Όσοι ξέρουν το παρασκήνιο, τονίζουν ότι η στρατηγική έντασης που υιοθετεί το Μαξίμου σε μια κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία έχει ως μοναδικό στόχο, τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ψηφοφόρους που συντάχθηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα το 2ο15, καθώς ήταν αηδιασμένοι από τα μνημόνια, αλλά πλέον έχασαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο τους.  Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο μόνος δρόμος για να επιστρέψουν, είναι να τους υπενθυμίσουν  το κυβερνητικό παρελθόν της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ,  στη λογική του 2016 «ή μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε». Στο πλαίσιο αυτό, στρατηγική επιλογή είναι ο διχασμός που αποτυπώνεται σε κείμενο του πρωθυπουργικού γραφείου, όπου οι πολιτικοί του αντίπαλοι εμφανίζονται ούτε λίγο ούτε πολύ ως κλέφτες και διαπλεκόμενοι.

Ας δούμε δύο χαρακτηριστικές φράσεις:

  1. «Όλος ο λαός γνωρίζει ότι έστηναν δουλειές, ότι έβαζαν χέρι στο δημόσιο χρήμα παρασιτώντας σε βάρος του ελληνικού λαού».
  2. «Υπηρετούσαν και συνεχίζουν να υπηρετούν δουλικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα από τα οποία εξαρτώνται».

Ηθικό πλεονέκτημα
Παρά το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για κίνηση ματ, είναι σαφές ότι στόχος του Μαξίμου είναι να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτό που ονομάζεται ηθικό πλεονέκτημα.
Οι υποθέσεις Ξεπαπαδέα και Πετσίτη, έφεραν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό, καθώς αγγίζουν τον στενό πυρήνα στενών συνεργατών του και κατά συνέπεια και τον ίδιο.
Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να στείλει το μήνυμα, ότι ενώ ο ίδιος και η παράταξή του δίνουν μάχη για τη χώρα, οι αντίπαλοί της είναι αυτοί που τη βούλιαξαν στα μνημόνια μέσα από τα σκάνδαλα.

Λοβέρδος
Στο ερώτημα γιατί στοχοποιείται ο Ανδρέας Λοβέρδος, η απάντηση ίσως να έχει σχέση με τη στρατηγική που ακολουθεί ο πρώην υπουργός Υγείας, που αποκλείει κάθε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Λοβέρδος δείχνει να είναι πιο κοντά σε μια συνεργασία με τη Ν.Δ. εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία και το Μαξίμου με τον τρόπο αυτό να κερδίσει τη μάχη για την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά.
Με τη στρατηγική «ενοχοποίησής» του, το πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμά ότι θα καταφέρει να φέρει ξανά κοντά τους Κεντροαριστερούς ψηφοφόρους και θα βάλει τέλος στα σενάρια συνεργασίας Ν.Δ. ΚΙΝ.ΑΛ.
Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που ερμηνεύουν την άρση της ασυλίας του ως μια προσπάθεια για να σωθούν τα προσχήματα της ύπαρξης σκανδάλου, από τη στιγμή που δεν βρέθηκε κάτι το μεμπτό στους λογαριασμούς του.

Πόλωση
Ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος κάνει λόγο για «πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών» και με τον τρόπο αυτό, καθιστά σαφές ότι είναι αποφασισμένος να φτάσει την υπόθεσή του στα άκρα. Αυτή η πόλωση όμως -με επικοινωνιακούς όρους είναι προς το συμφέρον του πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ, που δημοσκοπικά είναι πολύ πίσω σε σχέση με τη Ν.Δ.
Το Μαξίμου φαίνεται να εκτιμά, ότι η ακραία σύγκρουση συμφέρει, καθώς θα διαμορφωθούν συνθήκες ακραίου διπολισμού που είναι βέβαιο ότι θα ανεβάσουν και τα εκλογικά του ποσοστά.

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών
Μόνο τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται επίσης το γεγονός, ότι η δίωξη είναι ακόμη ανοικτή για πολύ συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, εξέλιξη η οποία ερμηνεύεται και ως ξεκαθάρισμα λογαριασμών.
Μεταξύ αυτών των προσώπων είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας Γιάννης Στουρνάρας.
Πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα με τα οποία η κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο εδώ και καιρό, καθώς θεωρούνται εκφραστές του ιδιότυπου μείγματος ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού.
Το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να εκτιμά ότι ο πόλεμος μαζί τους θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και θα φέρει κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ όσους είναι αντίθετοι με τέτοιες ιδεολογικές αντιλήψεις.

Τελευταίο χαρτί;
Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να τα παίζει όλα για όλα και δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για το τελευταίο του «χαρτί» στην προσπάθειά του να αλλάξει τα πολιτικά δεδομένα της συγκυρίας.
Ο πρωθυπουργός θα περιμένει τις νέες δημοσκοπήσεις, που θα έχουν ως βάση τους τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Novartis για να δει εάν θα γυρίσει ένα εκλογικό παιχνίδι που δείχνει χαμένο.
Στην περίπτωση που οι έρευνες κοινής γνώμης είναι ευνοϊκές, δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών το Μάιο, ενώ εάν είναι αρνητικές, οι εθνικές θα κλειδώσουν για τον Οκτώβριο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ