Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ανατροπές στα τέλη κυκλοφορίας έρχονται από το 2025

Δημοσιεύθηκε

στις

Αλλάζουν όλα όσα ξέραμε για τα τέλη κυκλοφορίας από το 2025.

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στα τέλη κυκλοφορίας από το 2025, ενώ μπαίνει τέλος στην πρακτική της παράτασης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αλλαγές αφορούν στο ύψος των τελών αλλά και τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε όσους δεν πληρώνουν στην ώρα τους τα τέλη κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται:

– Αλλαγές Τελών Κυκλοφορίας: Από 1η/1/2025

– Αυξομείωση τελών ΙΧ: 1Η κυκλοφορία 1/11/2010 έως σήμερα

-Αφορά: 1.168.000 ΙΧ

– Καμία αλλαγή τελών ΙΧ: 1ο έτος κυκλοφορίας έως 31/10/2010

– Αφορά: 4.400.000 ΙΧ

-Δεν αλλάζουν τα τέλη: Φορτηγών, λεωφορείων, μοτοσικλετών

Από το 2025 θα σταματήσει η πρακτική της χορήγησης δίμηνης παράτασης (μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου) και θα επιβάλλονται πρόστιμα ανάλογα με το πόσο καθυστερεί ο ιδιοκτήτης του οχήματος να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας μετά τη λήξη της προθεσμίας. Με άλλα λόγια, όσο νωρίτερα γίνει η καθυστερημένη πληρωμή, τόσο μικρότερη θα είναι η προσαύξηση των τελών κυκλοφορίας (π.χ. επιπλέον 5% του οφειλόμενου ποσού για μικρή καθυστέρηση, 25% για μεγαλύτερη καθυστέρηση κ.λπ.) Επί του παρόντος, επιβάλλεται κατ’ αποκοπή πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ποσού των ετήσιων φόρων, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της καθυστέρησης πληρωμής, ακόμη και αν αυτή είναι μόλις μία ημέρα μετά τη λήξη της προθεσμίας.

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει συστήσει ομάδα εργασίας για να αναπτύξει εναλλακτικά σενάρια κοστολόγησης και να προτείνει αλλαγές που μπορούν να γίνουν στα τέλη κυκλοφορίας. Σύμφωνα με σχετική απόφαση, έργο της ομάδας Εργασίας είναι η αναδιάρθρωση και επικαιροποίηση του πλαισίου για τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων, η διατύπωση απόψεων για τις κανονιστικές και νομοθετικές ρυθμίσεις, η επεξεργασία και μελέτη των νέων τεχνολογικών, οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών εξελίξεων, καθώς και των όρων, προϋποθέσεων και κριτηρίων προσδιορισμού του κόστους των φόρων.

Οι αλλαγές που αναμένεται να εφαρμοστούν το 2025, όπως προκύπτει από τα παραπάνω, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη περιβαλλοντικά κριτήρια, όπως οι εκπομπές ρύπων, καθώς και τεχνολογικά, για παράδειγμα, για οχήματα με εναλλακτικά καύσιμα, αμιγώς ηλεκτρικά, υβριδικά κ.λπ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ