Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Αγωνία στο Μαξίμου – Ο πήχης του 33% & τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Δημοσιεύθηκε

στις

“Κόκκινο” χτυπά η αγωνία στο Μαξίμου καθώς το αποτέλεσμα της αυριανής κάλπης των ευρωεκλογών, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν την επόμενη ημέρα.

Η πρωτιά ναι μεν δεν αμφισβητείται αλλά ασφαλείς προβλέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορούν να γίνουν λόγω του εφιάλτη της τεράστιας αποχής και της βεβαιότητας ότι πολλοί θα αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν πάνω στην κάλπη.

Ο στόχος του 33% που έχει θέσει ο πρωθυπουργός θεωρείται εφικτός προκειμένου, όπως τονίζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, να σταλεί μήνυμα σταθερότητας, αλλά και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν ακόμη δύο αστάθμητοι παράγοντες που είναι η στάση των αναποφάσιστων που κινούνται πέριξ του 18% και οι διαρροές στα δεξιά της Ν.Δ. που είναι ιδιαίτερα έντονες στη Βόρεια Ελλάδα.

Στην περίπτωση που το κυβερνών κόμμα πιάσει ή ξεπεράσει τον πήχη του 33%, το ποσοστό δηλαδή που πήρε στις ευρωεκλογές του 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Ουδείς θα μπορεί να αμφισβητήσει την ηγεμονία του και το πρόβλημα αναμένεται να μετατεθεί είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στο ΠΑΣΟΚ, που θα βρεθούν αντιμέτωπα με νέο κλίμα εσωστρέφειας και αμφισβήτησης των ηγεσιών τους.

Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι τι θα συμβεί εάν η Ν.Δ. δεν ξεπεράσει τον πήχη του 33%, κάτι που θα ερμηνευτεί ως αποτυχία της πολιτικής της σε δύο μείζονος σημασίας θέματα που είναι η ακρίβεια και το υψηλό κόστος στέγασης.

Ας δούμε δύο πιθανά σενάρια:

1. Η Ν.Δ. λαμβάνει ποσοστό από 30,01%- έως 32,9%: “Γαλάζια” στελέχη, τονίζουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι πολίτες θα στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση, αλλά τα πάντα θα εξαρτηθούν από το ποσοστό του δεύτερου κόμματος. Εάν για παράδειγμα η διαφορά είναι πάνω από 15 μονάδες, ο πρωθυπουργός θα έχει τα περιθώρια να κάνει διορθωτικές κινήσεις και να αλλάξει άρδην τα δεδομένα.

2. Η Ν.Δ. λαμβάνει ποσοστό έως 29,9%: Το σενάριο αυτό θεωρείται απίθανο με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις, είναι όμως σαφές ότι εάν συμβεί θα υποχρεώσει τον κ. Μητσοτάκη σε άμεσες και δραστικές πρωτοβουλίες. Ένας ριζικός ανασχηματισμός, δεν θα πρέπει να αποκλείεται, ενώ στο παρασκήνιο, δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι θα ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για πρόωρες εκλογές. Εάν μάλιστα η ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ είναι κοντά στο 20% – κάτι που δεν προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις-, οι εξελίξεις είναι πιθανόν να τρέξουν με γοργούς ρυθμούς.

Μίνι ανασχηματισμός

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η Ν.Δ. θα πετύχει τον στόχο 33% και δεν αποκλείουν έναν μίνι ανασχηματισμό, που θα αφορά ως επί το πλείστον θέσεις υφυπουργών και όχι κομβικής σημασίας υπουργεία.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι οπαδός των αλλαγών στην κυβέρνηση, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν και με το πρόσωπο που θα επιλέγει για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου στην Ε.Ε.

Εάν ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει εκ νέου τον Μαργαρίτη Σχοινά, η συζήτηση “κλείνει”, αν και στο παρελθόν είχαν ακουστεί διάφορα ονόματα, όπως του Γιώργου Γεραπετρίτη ή της Νίκης Κεραμέως, που θα άνοιγαν τον δρόμο για μίνι ανασχηματισμό.

Έμφαση στην οικονομία

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι ο πρωθυπουργός θα ρίξει όλο του το βάρος στην οικονομία, προκειμένου να δοθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας.

Η μεγάλη παρέμβαση αναμένεται να γίνει στο στεγαστικό πρόβλημα, μέσω ενός νέου και πιο τολμηρού προγράμματος “Σπίτι μου”, προκειμένου να αντιμετωπιστούν το πολύ υψηλό κόστος των ενοικίων.

Αναφορικά με την ακρίβεια, είναι βέβαιο ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν, προκειμένου να σταματήσει το “πάρτι απληστίας”, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι με τη διαφάνεια θα υπάρξει και μείωση στις τιμές.

Προτεραιότητα αποτελεί και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών – σε πρώτη φάση κατά μία μονάδα- για να δοθεί ανάσα στις επιχειρήσεις, αλλά και ένα νέο πλαίσιο κινήτρων το οποίο θα ενθαρρύνει την εργασία.

“Οι πρώτες μειώσεις φόρων από τη στιγμή που θα τις αντέχει η οικονομία, θα αφορούν εργοδοτικές εισφορές”, έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος με τον τρόπο αυτό έδειξε το πως θα πορευτεί η κυβέρνησή του.

Πρόεδρος Δημοκρατίας

Η συζήτηση είναι ακόμη σε θεωρητικό επίπεδο, είναι όμως ηλίου φαεινότερο ότι ο πρωθυπουργός πολύ σύντομα θα υποχρεωθεί να ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με την ανανέωση ή μη της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Το σενάριο μιας δεύτερης θητείας της νυν προέδρου της Δημοκρατίας δείχνει να κερδίζει έδαφος μετά και την πρόσφατη τοποθέτησή του πρωθυπουργού που έδειξε προς αυτή την κατεύθυνση.

“Έχω μια πολύ καλή σχέση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θεωρώ ότι επιτελεί πολύ καλά τα καθήκοντά της και θα παραμείνω σε αυτό. Νομίζω ότι μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας από αυτό που σας είπα”, είπε με νόημα.

Το ερώτημα πλέον είναι τι θα πράξουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος την εποχή που αρχηγός ήταν ο Αλέξης Τσίπρας δεν διατηρούσε και τις καλύτερες των σχέσεων με την κ. Σακελλαροπούλου.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ