Ελάτε στην παρέα μας

ΚΕΔΕ

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου στο επίκεντρο συναντήσεων της ΚΕΔΕ με εκπροσώπους κομμάτων

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον κύκλο συναντήσεων με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων άνοιξε χθες η ΚΕΔΕ, προκειμένου να τα ενημερώσει για τις αποφάσεις που έλαβε στο πρόσφατο συνέδριο και για τα άλυτα προβλήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση.

Ειδικότερα, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον γραμματέα του ΚΙΝΑΛ Μανώλη Χριστουδουλάκη, τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.

Στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συμμετείχαν οι Λ. Κυρίζογλου, α΄ αντιπροέδρος της ΚΕΔΕ – δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Δ. Κάρναβος β΄αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ – δήμαρχο Καλλιθέας, Δ. Καφαντάρης γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ – δημοτικός σύμβουλος Πύλου Νέστορος, τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ, Ι. Λυμπέρης, επικεφαλής παράταξης «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ» – δήμαρχος Ήλιδας, Δ. Μπίρμπας, εκπρόσωπος παράταξης «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ – δημοτικός σύμβουλος Αιγάλεω, Γ. Ιωακειμίδης επικεφαλής παράταξης ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, δήμαρχος Νίκαιας –Αγ. Ι.Ρέντη, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πατρέων και Ν. Σακούτης, δημοτικός σύμβουλος Πετρούπολης και Ι. Καραγιάννης γενικός διευθυντής ΚΕΔΕ.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσίασε τα συμπεράσματα του πρόσφατου συνεδρίου της ΚΕΔΕ και έθεσε τα εξής θέματα που χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης: προσωπικό των ΟΤΑ, οικονομικά των Δήμων, δημοτική αστυνομία, συμμετοχή των Δήμων στο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ, επιτάχυνση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, καταστατική θέση αιρετών, πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, διαχείριση απορριμμάτων, ζητώντας από τα κόμματα να στηρίξουν και να προωθήσουν μέσα από τη Βουλή τη λύση τους. Παράλληλα αναφέρθηκε και στη συμβολή των Δήμων στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Για το προσωπικό ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι οι Δήμοι έχουν αποψιλωθεί από προσωπικό καθώς οι τελευταίες μαζικές προσλήψεις έγιναν το 2004, ενώ καθημερινά γίνονται μάρτυρες αποχωρήσεων.

«Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις των πολιτών μας με το προσωπικό που έχει απομείνει, αν το κράτος θέλει την Αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να δώσει άμεσα προσωπικό στους Δήμους. Παράλληλα η κινητικότητα και οι κατ΄ εξαίρεση αποσπάσεις, έχουν ακυρώσει οποιοδήποτε σχεδιασμό μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τα οικονομικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπενθύμισε ότι η Αυτοδιοίκηση από το 2010 μέχρι τώρα έχει πληρώσει ακριβά την οικονομική κρίση, καθώς έχουν απομειωθεί οι πόροι κατά 65%.

«Στο συνέδριο, είπε, προέκυψε μια αύξηση των ΚΑΠ κατά 15% από το 2023. Είναι σημαντική, αλλά σε σχέση με τα χρήματα που δεν δόθηκαν και τους παρακρατηθέντες πόρους των 12 δις, είναι ελάχιστα». «Στην ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση, σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, προστίθενται και οι μεγάλες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας, κόστος που τόσο οι Δήμοι όσο και οι ΔΕΥΑ αδυνατούν να καλύψουν και για αυτό ζητάμε να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικής ενέργειας».

Για τη Δημοτική Αστυνομία, ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι μόλις το 1/3 των Δήμων διαθέτουν δημοτική αστυνομία, ενώ με το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, οι Δήμοι επωμίζονται τους ελέγχους.

Για την καταστατική θέση των αιρετών, επανέλαβε ότι οι δήμαρχοι έχουν μετατραπεί σε «αυτοφωράκηδες» της δημόσιας διοίκησης, προσθέτοντας ότι «για οτιδήποτε το κράτος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ή φοβάται να το κάνει το ρίχνει την Αυτοδιοίκηση, χωρίς να είμαστε νομικά και φυσικά υλικοτεχνικά θωρακισμένοι».

Ακόμη, για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση σημείωσε ότι η Αυτοδιοίκηση θέλει να ανοίξει η συζήτηση. «Πρέπει να τελειώνει αυτό, να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες και το ποιος κάνει τι».

Τέλος για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι η αρμοδιότητα αυτή πρέπει να αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Α΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης. Παρόλα αυτά, τόνισε, οι Δήμοι έχουν μείνει έξω από τον σχεδιασμό, έξω από τις μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης, ενώ ζήτησε τη στήριξη των κομμάτων για το θέμα.

 

 

 

Σε ότι αφορά το ζήτημα της πανδημίας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στη συνδρομή της Αυτοδιοίκησης για την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος καθώς και στην εν εξελίξει πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ να διοργανώσει μέσα στο Νοέμβριο ενημερωτικές τηλεημερίδες σε συνεργασία με τις ΠΕΔ της χώρας και τη συμμετοχή στελεχών της Αυτοδιοίκησης, επιστημόνων, εκπαιδευτικών κι εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, με στόχο την προώθηση των εμβολιασμών ενάντια στον covid-19.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης σημείωσε την διαχρονική σημαντική συνεισφορά του κόμματός του στην μετεξέλιξη του θεσμού της Αυτοδιοίκησης στη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε και θα είμαστε παρόντες στην ισχυροποίηση του θεσμού».

Σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει μεγάλη μεταρρύθμιση στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και να δοθεί τέλος στην υποστελέχωση των δήμων.

Δήλωσε επίσης ότι το ΚΙΝΑΛ είναι μαζί με την Αυτοδιοίκηση στο θέμα της αναβάθμισης της καταστατικής θέσης των αιρετών, ενώ από τη συζήτηση προέκυψε από τη βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη η πρόταση να κατατεθεί σχετική τροπολογία από το ΚΙΝΑΛ για το θέμα στη Βουλή άμεσα.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δεσμεύτηκε το κόμμα του να πιέσει την κυβέρνηση για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των δήμων, καθώς και για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των δήμων.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος σημείωσε ότι διαχείριση όλων των κονδυλίων που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να πηγαίνουν κατευθείαν στους Δήμους, καθώς επίσης ότι η Αυτοδιοίκηση αποτελεί σήμερα σάκο του μποξ και οι Δήμοι βρίσκονται σε πολιτική ομηρεία.

Στις συναντήσεις εκτός των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων, παραβρέθηκαν:

Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ η βουλευτής Ευαγγελία Λιακούλη, ο Κώστας Πανταζής τομεάρχης Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο Χρήστος Παππάς μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής του κόμματος, υπεύθυνος της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ για την Τοπική Διοίκηση και μέλος της ΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.

Εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης οι: Αντώνιος Μυλωνάκης – βουλευτής Α΄ Ανατολικής Αττικής, Κωνσταντίνος Χήτας βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και ο Βαγγέλης Φανίδης, γενικός διευθυντής Ελληνικής Λύσης.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ