Ελάτε στην παρέα μας

ΚΕΔΕ

Πατούλης – Αγοραστός: “Η απλή αναλογική θα οδηγήσει τους δήμους σε ακυβερνησία”

Δημοσιεύθηκε

στις

Ιστορικής σημασίας χαρακτήρισαν οι Πρόεδροι της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ Γ. Πατούλης και Κ. Αγοραστός αντίστοιχα, το κοινό συνέδριο των δύο Ενώσεων που διοργανώνεται για πρώτη φορά, στις 18 και 19 Απριλίου στην Αθήνα.

Όπως επισήμαναν κατά την κοινή συνέντευξη τύπου «οι δύο Βαθμοί της Αυτοδιοίκησης συγκροτούν ένα ισχυρό αυτοδιοικητικό μέτωπο με στόχο ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας που θα βασίζεται στην αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων από το Κεντρικό Κράτος προς την Αυτοδιοίκηση».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης δήλωσε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Εμείς θέλουμε μεταρρύθμιση του κράτους, ενώ άλλοι προωθούν την απορρύθμιση της Αυτοδιοίκησης. Πάγια θέση της ΚΕΔΕ είναι να γίνει μία ουσιαστική μεταρρύθμιση ώστε να μπορούν οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν για αυτά που τις αφορούν. Η απλή αναλογική θα οδηγήσει τους δήμους σε ακυβερνησία».

Ακόμα, προσδιορίζοντας την ουσία της μεταρρύθμισης, εστίασε στην αποκέντρωση, στη δυνατότητα δηλαδή να αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες για αυτά που τις αφορούν, και όχι το κεντρικό κράτος. Ειδικότερα υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει και στην Ελλάδα πράξη η έννοια της μητροπολιτικότητας προκειμένου να δοθούν στις τοπικές αρχές τα απαραίτητα εργαλεία για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και για την δρομολόγηση πολιτικών με αναπτυξιακό πρόσημο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ δήλωσε μεταξύ άλλων: «Πιστεύουμε ότι έκλεισε ο κύκλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρέπει να πάμε σε Περιφερειακή και Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση για να μπορεί κάθε πολίτης να αποφασίζει για τις τοπικές υποθέσεις. Η Ελλάδα, σύμφωνα και με Έκθεση του ΟΟΣΑ τον Δεκέμβριο του 2016, παραμένει και μετά το Πρόγραμμα “Καλλικράτης” μια από τις πιο συγκεντρωτικές, από διοικητικής απόψεως, χώρες στον κόσμο, μαζί με τη Χιλή, την Τουρκία, την Ιρλανδία και τη Νέα Ζηλανδία».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ