Ελάτε στην παρέα μας

ΚΕΔΕ

«Δες το Δάσος»: Το πρόγραμμα της ΚΕΔΕ για την επόμενη ημέρα των πυρκαγιών

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ με την συμμετοχή των Προέδρων των ΠΕΔ και των Δημάρχων των περιοχών που πλήγησαν από τις πυρκαγιές που καίνε ακόμη σε πολλές περιοχές παρουσιάστηκε το πρόγραμμα για την επόμενη μέρα «Δες το Δάσος».

Όπως αναφέρεται, άμεσα η ΚΕΔΕ έθεσε σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής των αναγκών αλλά και των προσφορών προς τους πληγέντες Δήμους από άλλους Δήμους, ιδιώτες και χορηγούς και η ανταπόκριση ήταν και εξακολουθεί να είναι τεράστια από τη μια άκρη της Ελλάδας έως την άλλη.

Στο ΔΣ τονίστηκε ότι είναι πολύ σημαντικό να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες των πυρόπληκτων ώστε το κύμα αγάπης και αλληλεγγύης να μην γεμίσει απλώς αποθήκες με είδη που αυτή την ώρα δεν είναι χρήσιμα.

Ζωοτροφές και οικονομική στήριξη των Δήμων για αποκατάσταση υποδομών

Οι σημαντικότερες ανάγκες αυτήν την ώρα των Δήμων είναι για ζωοτροφές αιγοπροβάτων και η αποκατάσταση των υποδομών των Δήμων που κάηκαν.

Για το λόγο αυτό η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τις ΠΕΔ Ελλάδας αποφάσισε το άνοιγμα ειδικών λογαριασμών που οι πολίτες της θα μπορούν να συνεισφέρουν ώστε τα χρήματα να κατανεμηθούν στους Δήμους για να αποκαταστήσουν τις υλικοτεχνικές υποδομές που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές (λάστιχα, γεννήτριες κλπ).

 

Πρωτοβουλία «Δες το Δάσος»

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε την απόφαση του ΔΣ για την πρωτοβουλία «Δες το Δάσος» με το άνοιγμα ειδικού λογαριασμού, στον οποίο η ΚΕΔΕ θα καταθέσει πρώτη 500.000 ευρώ καλώντας πολίτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις που συνεργάζονται και στηρίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε σε συντονισμό το κράτος, ειδικούς επιστημονικούς φορείς και Δασαρχεία να ξαναγίνουν δάση άμεσα αλλά και με σχεδιασμό, οι περιοχές που κάηκαν.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας δεσμεύεται για την βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων που θα συγκεντρωθούν.

 

Η ΚΕΔΕ στηρίζει τα αιτήματα των πυρόπληκτων Δήμων

Στην κουβέντα που ακολούθησε, ακούστηκαν απόψεις για την αναγκαιότητα αύξησης των ΚΑΠ για την πυροπροστασία, την επαναφορά του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας δασεργατών πυροπροστασίας στα Δασαρχεία και τη χρήση του 112.

Στο ΔΣ της ΚΕΔΕ καταγράφηκαν τα αιτήματα των Δήμων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές όπως τα ανέφεραν στη συνεδρίαση οι Δήμαρχοι Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός και Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης και στα οποία συμφώνησε το ΔΣ της Ένωσης:

• Άμεση και με απλές διαδικασίες των πρώτων αποζημιώσεων
• Άμεσοι καθαρισμοί των καμένων εκτάσεων στον αστικό ιστό και στις δασικές περιοχές
• Άμεση αναδάσωση και δέσμευση να μην αποχαρακτηριστούν οι καμένες περιοχές
• Άμεσα αντιπλημμυρικά έργα
• Εξαίρεση των πληγέντων Δήμων από την κινητικότητα για έναν χρόνο ώστε να μην αποψιλωθούν οι υπηρεσίες τους

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ