Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

«Eispraxis»: Το νέο ψηφιακό εργαλείο της ΑΑΔΕ για την μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα νέο εργαλείο θα ξεκινήσει να χρησιμοποιεί στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με την ονομασία «Eispraxis», προκειμένου να πραγματοποιείται πλήρης έλεγχος των οφειλετών.

Το σύστημα «Eispraxis» θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί από όλες τις διαθέσιμες πλατφόρμες και βάσεις δεδομένων, όλα τα στοιχεία για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών, ενώ ο έλεγχος δεν θα εξαντλείται σε όλες τις Ελληνικές πλατφόρμες, αφού οι ελεγκτές θα μπορούν να απευθύνονται και στις φορολογικές διοικήσεις των κρατών της Ε.Ε.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να μην μείνει εκτός ελέγχου καμία πιθανή πηγή που θα μπορούσε να αποκαλύψει την περιουσιακή κατάσταση των ελεγχόμενων.

Πρόθεση της ΑΑΔΕ είναι με το συγκεκριμένο σύστημα να μπορεί να εντοπίσει τους φορολογούμενους οι οποίοι έχουν περιουσιακά στοιχεία εντός και εκτός Ελλάδας από τα οποία μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Το νέο αυτό πληροφοριακό σύστημα θα έχει τη δυνατότητα διασύνδεσης και αμφίδρομης επικοινωνίας με συστήματα τρίτων φορέων (Εθνικό Ληξιαρχείο/Δημοτολόγιο, Εθνικό Κτηματολόγιο, Δικαστικές Αρχές, Γενικό Εμπορικό Μητρώο -ΓΕΜΗ, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφοι, το Ελληνικό Χρηματιστήριο και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ) των οποίων οι πληροφορίες κρίνονται απαραίτητες για να σχηματιστεί μιας πλήρης εικόνα σχετικά με τη συμπεριφορά του κάθε οφειλέτη και να οργανωθεί αποτελεσματικότερα ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης από τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση.

Ο έλεγχος όμως δεν θα εξαντλείται εκεί, καθώς στο μικροσκόπιο θα μπαίνουν και όλοι οι υπόλοιποι που εμπλέκονται ως συν-οφειλέτες, συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι (με αποτύπωση της περιόδου εκπροσώπησης), συσχετιζόμενες Επιχειρήσεις (όμιλοι, απορροφήσεις, συγχωνεύσεις).

Ο φάκελος της υπόθεσης θα περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία και θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να τροφοδοτούν με πληροφορίες το νέο σύστημα είσπραξης των χρεών που δεν ρυθμίζονται. Επόμενο βήμα θα είναι η αυτόματη αποστολή των ειδοποιητηρίων για την επιβολή κατασχέσεων σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων που δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους προς το Δημόσιο.

Η αποστολή θα γίνεται μόλις λήγει η προθεσμία, εφόσον δεν υπάρξει τακτοποίηση από την πλευρά του οφειλέτη.

Σε αυτή την περίπτωση το σύστημα θα ενεργοποιεί αυτόματα τη διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίου σε όλες τις τράπεζες για τη δέσμευση και την κατάσχεση του ποσού της οφειλής από τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη. Οι διαδικασίες θα αφορούν απλήρωτα χρέη άνω των 500 ευρώ για τα οποία επιτρέπονται κατασχέσεις κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων.

Ειδικότερα το νέο δίκτυο της ΑΑΔΕ θα παρέχει τις εξής δυνατότητες:

  • Άμεση παροχή κεντρικής πληροφορίας σε επίπεδο οφειλής (προφίλ οφειλέτη), Σύστημα αυτοματοποιημένης επεξεργασίας.
  • Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με κράτη-μέλη της ΕΕ και πληροφορίες από τρίτους.
  • Αυτοματοποίηση διαδικασιών πίστωσης, συμψηφισμού και συστήματος ρυθμίσεων.
  • Άμεση αυτοματοποίηση διαδικασιών με στόχο ένα πλήρες και ενιαίο μοντέλο διαχείρισης οφειλών.
  • Εισαγωγή νέων μεθόδων και τεχνολογιών στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης.
  • Εφαρμογή διαχείρισης και παρακολούθησης ταυτότητας οφειλέτη και οφειλών.
  • Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης συμψηφισμών.
  • Εφαρμογή αποστολής και διαχείρισης ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων.
  • Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης λήψης μέτρων είσπραξης.
  • Εφαρμογή ενημέρωσης των φορολογούμενων για θέματα οφειλών.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ