Ελάτε στην παρέα μας

Αχαρνών

Το Επιμελητήριο Αθηνών “βάζει πλάτη” στις πληγείσες επιχειρήσεις (Videos)

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο δημαρχείο Αχαρνών ο Πρόεδρος του ΚΕΕΕ και του ΕΕΑ Γ. Χατζηθεοδοσίου μετά την απόφαση ενίσχυσης με 100.000 ευρώ των πυρόπληκτων επιχειρήσεων – Παρών και ο Περιφερειάρχης

Μία άκρως συμβολική αλλά συνάμα και ουσιαστική συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημαρχείο Αχαρνών.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος της πόλης, κ. Σπύρος Βρεττός, υποδέχτηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου τον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιώργο Πατούλη, τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, τον Πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), κ. Γιώργο Καββαθά, τους Βουλευτές της Ανατολικής Αττικής, κ.κ. Βασίλη Οικονόμου (ΝΔ) και Αντώνη Μυλωνάκη (Ελληνική Λύση), τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, κ. Θανάση Αυγερινό, καθώς και πολλά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Αθηνών και στελέχη της Περιφέρειας Αττικής.

Αφορμή της συνάντησης ήταν η πρόσφατη απόφαση του Ε.Ε.Α. να παρέχει, από πόρους του Επιμελητηρίου, άμεση οικονομική ενίσχυση ύψους 100.000 ευρώ προς τις δεκάδες πυρόπληκτες επιχειρήσεις του Δήμου Αχαρνών.

Κοινός παρανομαστής στις τοποθετήσεις όλων των ομιλητών ήταν η ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και στο γεγονός ότι παρατηρείται μία ενωτική διάθεση από όλες τις πλευρές ώστε να εξομαλυνθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα η κατάσταση. Άλλωστε όπως τονίστηκε και αυτή η συνάντηση αυτό το σκεπτικό είχε.

 

Δήμαρχος: Συνεχώς δίπλα μας ο Περιφερειάρχης και ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Πρώτα τον λόγο πήρε ο οικοδεσπότης δήμαρχος, κ. Βρεττός, ο οποίος μίλησε με τα καλύτερα λόγια τόσο για τον Πρόεδρο του ΕΕΑ, κ. Χατζηθεοδοσίου όσο και για τον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Πατούλη. Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος τόνισε: “Από την πρώτη στιγμή των πυρκαγιών ο Πρόεδρος του ΕΕΑ με κάλεσε στο τηλέφωνο και μου τόνισε πως βρίσκεται δίπλα μας. Εκτός από την χρηματική προσφορά των 100.000 ευρώ προς τις επιχειρήσεις που είναι και συμβολική αλλά και ουσιαστική μου είπε πως ότι χρειάζεται ο δήμος και οι πληγέντες σε επίπεδο ειδών πρώτης ανάγκης θα είναι δίπλα μας. Αντίστοιχα και ο Περιφερειάρχης Αττικής, για τον οποίο πρέπει να πω πως είναι τυχερή η Περιφέρειά μας που τον έχει στο τιμόνι της, ήταν κυριολεκτικά δίπλα μας σε όλη αυτήν την καταστροφή και βοήθησε τα μέγιστα για να μην είναι πολύ μεγαλύτερη, ειδικά με την καίρια παρέμβασή του για την ενίσχυση των δυνάμεων της πυροσβεστικής τη νύχτα που θα καίγονταν οι Θρακομακεδόνες.”

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα:

 

Πρόεδρος ΕΕΑ: Χρειάζονται κι άλλα μέτρα ελάφρυνσης των επιχειρήσεων

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο οποίος εξελέγη πρόσφατα και νέος νέος Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), στη θέση του εκλιπόντος Κωνσταντίνου Μίχαλου.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου αρχικά αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε την προηγούμενη ημέρα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά χρειάζονται κι άλλα, όπως να μην πληρώσουν οι επιχειρήσεις τις επιστρεπτέες προκαταβολές και ΕΝΦΙΑ.

 

 

Ακόμη, ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ενημέρωσε ότι έχει ξεκινήσει να επισκέπτεται τις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές και διαβεβαίωσε ότι η ΚΕΕΕ θα στηρίξει οικονομικά και ηθικά τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την άμεση κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στις περιοχές από τις οποίες πέρασαν οι φλόγες.

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης:

 

Περιφερειάρχης: Αντιπλημμυρικά έργα με fast track διαδικασίες

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιώργου Πατούλη, ο οποίος αφού έκανε μία σύντομη αναδρομή στις ημέρες των πυρκαγιών και στις δράσεις που ανέλαβε από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια τόσο για να σταθεί δίπλα στους πληγέντες όσο και για να καταγράψει άμεσα τις ζημιές και να προχωρήσουν το ταχύτερο οι αποζημιώσεις υπογράμμισε πως τώρα έχει προτεραιότητα ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας. «Απαιτείται η λήψη άμεσων αλλά και μακροπρόθεσμων μέτρων πρόληψης για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την διάβρωση του εδάφους και τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα μετά την καταστροφή των δασών. Η υιοθέτηση διαδικασιών με ταυτόχρονη εξασφάλιση των συνθηκών διαφάνειας, αποτελούν μονόδρομο αν θέλουμε να προλάβουμε το κακό» ανέφερε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Σημαντικότερο όμως είναι να αντιληφθούμε επιτέλους ότι δεν μπορούμε να χτίσουμε ένα νέο σύστημα πολιτικής προστασίας, βασιζόμενοι σε συνταγές που απέτυχαν. Το μοντέλο της κεντρικής διαχείρισης ό,τι είχε να δώσει το έδωσε. Τώρα είναι η ώρα της περιφερειακής διαχείρισης, το μοντέλο που εμπιστεύονται όλες οι ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές κι όχι μόνον χώρες».
Τέλος, επιφύλαξε και έναν “μποναμά” για τον Δήμο Αχαρνών, καθώς όπως τόνισε θα υπογραφεί άμεσα κονδύλι ύψους 2,5 εκατ. Ευρώ το οποίο θα αγορά σε εργασίες ασφαλτόστρωσης στους δρόμους του δήμου.

Το απόσπασμα από τον χαιρετισμό του κ. Πατούλη:

 

Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής: Καταγράψαμε σε 48 ώρες όλες τις πληγείσες επιχειρήσεις

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, κ. Θανάσης Αυγερινός, έδωσε μεγάλο βάρος στις προσπάθειες που κάνει η Περιφέρεια για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που προέκυψαν από τις πυρκαγιές και τόνισε χαρακτηριστικά ότι κατάφεραν τα κλιμάκια της Περιφέρειας να καταγράψουν εντός 48 ωρών όλες τις επιχειρήσεις που επλήγησαν (88) και πλέον είναι στη φάση της αποστολής των δικαιολογητικών για να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών. Ακόμη ενημέρωσε ότι έχουν συσταθεί άλλες πέντε επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών σε γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα για να μπορέσουν να αποζημιωθούν όλοι όσοι επλήγησαν.

Η δήλωση του κ. Αυγερινού:

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ