Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

 

  • Από τις 11 Ιανουαρίου έως τις 27 Φεβρουαρίου αναμένεται να διεξαχθούν φέτος οι χειμερινές εκπτώσεις. Επίσης επισημαίνεται πως την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, δηλαδή, 17 Ιανουαρίου του 2021 τα εμπορικά καταστήματα ολόκληρης της επικράτειας θα λειτουργήσουν από τις 11 π.μ έως τις 8 μμ. Αν όλα κυλήσουν ομαλά με δεδομένη και την πανδημία του κορωνοϊού, οι ημερομηνίες αυτές φαίνονται να έχουν «κλειδώσει», δεδομένου ότι οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν παραδοσιακά τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου και διαρκούν μέχρι την τελευταία εργάσιμη του Φεβρουαρίου.

 

  • 15/1 λήγουν οι προθεσμίες: α) της ηλεκτρονικής υποβολής ΑΠΔ Νοεμβρίου 2020 αποκλειστικά για επιχειρήσεις-εργοδότες δραστηριοποιούμενες στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων δωδεκάμηνης λειτουργίας που αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους λόγω της πανδημίας και β) της καταβολής των εργατικών εισφορών των εργαζομένων αποκλειστικά στις ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες που εντάχθηκαν στο Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και αφορούν τον πραγματικό χρόνο απασχόλησής τους για τη μισθολογική περίοδο Νοεμβρίου 2020.

 

  • Το 35% των περσινών πωλήσεων προσεγγίζει ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων που έχουν πλήρως ανεπτυγμένο ηλεκτρονικό κατάστημα, ενώ από το σύνολο των παραγγελιών που δέχονται και εκτελούν οι επιχειρήσεις, η επιλογή των καταναλωτών με την μέθοδο παράδοσης εκτός καταστήματος (click away), αγγίζει το 70%, κάτι που μαρτυρά επιτυχία της μεθόδου αυτής σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης. Μάλιστα, στην επιτυχία αυτή συνέτεινε η συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τα ειδικότερα μέτρα που κλήθηκαν να τηρήσουν. Σε δεκάδες ελέγχους που πραγματοποίησαν οι ελεγκτικές υπηρεσίες το αμέσως προηγούμενο διάστημα, η παραβατικότητα δεν ξεπέρασε το 1%.

 

  • Στα 50 ευρώ παραμένει το όριο των ανέπαφων συναλλαγών με κάρτες πληρωμών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ έως την 31 Μαρτίου 2021, σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Από την 30η Μαρτίου 2020 οπότε και υιοθετήθηκε το συγκεκριμένο μέτρο, η ανταπόκριση του συναλλακτικού κοινού υπήρξε σχεδόν καθολική, ελαχιστοποιώντας σημαντικά τη φυσική επαφή των κατόχων καρτών με το πληκτρολόγιο του τερματικού (POS). Όλες οι συναλλαγές, ανεξαρτήτως ποσού, μπορούν να πραγματοποιούνται ανέπαφα χωρίς παράδοση της κάρτας πληρωμών στον εκάστοτε υπάλληλο του καταστήματος που διενεργείται η συναλλαγή. Για συναλλαγές πέραν του ποσού των 50 ευρώ συνεχίζει να ζητείται από τον κάτοχο της κάρτας η πληκτρολόγηση του ΡΙΝ του στο POS.

 

  • 60.000.000 υπολογίζεται η χρηματοδότηση του κεφαλαίου κίνησης, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στο «Elevate Greece» στην πρόσκληση που απευθύνει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, μπορούν να λάβουν μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση ύψους από 5.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ για κεφάλαιο κίνησης με στόχο την κάλυψη εξόδων τους σε αγορές εμπορευμάτων χρήσης, πρώτων υλών και υλικών χρήσης, του συνόλου των παροχών σε εργαζομένους και διάφορα λειτουργικά έξοδα.

 

  • Το 86% των επιχειρήσεων έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, ενώ το 80% αναμένουν η ζημιά αυτή θα επιβαρυνθεί από το δεύτερο lock down, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε το ΕΕΑ με την OPINION POLL για την πορεία της επιχειρηματικότητας εν μέσω πανδημίας. Ιδιαίτερα άσχημη φαίνεται η κατάσταση στην εστίαση με τα ποσοστά να φτάνουν το 99% και 94.8% αντίστοιχα. Ιδιαίτερα δε φαίνεται να πλήττονται οι επιχειρήσεις που απασχολούν 1-6 εργαζομένους αφού το 91.8% από αυτές δηλώνει σοβαρές ζημιές σ΄αυτή την περίοδο.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ