Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από το Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (28/8) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

  • Αύξηση 2,5 δισ. ευρώ σημείωσε ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο της χώρας το β’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς, μετά από την άνοδο κατά 400 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών το β’ τρίμηνο 2021 ανήλθε σε 13,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 22,9% σε σχέση με το β’ τρίμηνο 2020, όπου είχε διαμορφωθεί σε 10,99 δισ. ευρώ και αύξηση 23,8% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021 που είχε διαμορφωθεί σε 10,91 δισ. Ευρώ.

 

  • Ισχυρή παρέμεινε τον Αύγουστο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη με τον σχετικό δείκτη να είναι ελαφρά μόνο χαμηλότερος από το υψηλό επίπεδο 20ετίας που κατέγραψε τον Ιούλιο, καθώς η πρόοδος στο μέτωπο των εμβολιασμών επέτρεψε το άνοιγμα περισσότερων επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας IHS Markit. Η αύξηση της δραστηριότητας θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αν δεν συνεχιζόταν η διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων. Ωστόσο, οι φόβοι ότι η νέα ένταση στο μέτωπο του κορονοϊού μπορεί να οδηγήσει σε νέους περιορισμούς, συνέχισε να περιορίζει την αισιοδοξία των επιχειρήσεων.

 

  • Κατά 851,8% αυξήθηκαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιούνιο του 2021 και κατά 51% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021 με βάση τα στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 317,1% τον Ιούνιο του 2021, ενώ μειώθηκε κατά 20,4% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021. Μάλιστα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Ιούνιο του 2021 εμφάνισε πλεόνασμα 689 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 39 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

 

  • Από την 1η Σεπτεμβρίου ξεκινά η υποχρεωτική διαβίβαση των παραστατικών εσόδων των επιχειρήσεων στην πλατφόρμα myDATA  και η διασύνδεση ταμειακών μηχανών  με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Κάπως έτσι, όταν θα γίνεται μια συναλλαγή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, το κράτος θα εισπράττει τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην απόδειξη ή το τιμολόγιο σε πραγματικό χρόνο. Αν η συναλλαγή γίνει με μετρητά, τότε η διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με τον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης θα επιτρέπει την επόμενη μέρα να γίνεται η μεταφορά του ποσού που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ που αφορά στην κάθε απόδειξη.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ