Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από το Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

 

  • Κατά 6.9% μειώθηκαν στη διάρκεια του 2020 οι επενδυτικές δαπάνες στο σύνολο της μεταποιητικής βιομηχανίας , σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των ίδιων των επιχειρήσεων στην περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου πέρυσι, αναφέρει έρευνα του ΙΟΒΕ. Η αρχική πρόβλεψη για πέρυσι, στην αντίστοιχη χρονικά έρευνα του 2019, ήταν ισχυρή άνοδος, κατά 21,5%. Βεβαίως, σε εκείνη την περίοδο δεν είχε ξεκινήσει η πανδημία του COVID-19, που είχε ιδιαίτερα έντονο αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και στην πρόθεση για επενδύσεις. Άλλωστε, ήδη από την πρώτη έρευνα του 2020, που έγινε ως επί το πλείστον πριν την εκδήλωση της υγειονομικής κρίσης εγχωρίως (Φεβρουάριος – Μάρτιος 2020), η πρόβλεψη αύξησης των επενδύσεων είχε εξασθενήσει σημαντικά (+10,8%).

 

  • Τα 15 δισ. ευρώ αναμένεται να ξεπεράσουν οι νέες τραπεζικές χρηματοδοτήσεις εντός του 2021, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργο Χαντζηνικολάου. Η συνολική χρηματοδότηση της οικονομίας στο 2020 έφθασε τα 20,5 δισ. ευρώ, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕΤ, επισημαίνοντας ότι το ποσό αυτό αποτελεί την υψηλότερη ετήσια χρηματοδοτική ροή της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα μας. Από τα 20,5 δισ.ευρώ, τα 14 δισ.ευρώ προήλθαν από τα δανειακά προγράμματα των τραπεζών. Αξιοποιώντας τα προγράμματα της Πολιτείας, είπε ο πρόεδρος της ΕΕΤ, οι τράπεζες χρηματοδότησαν πάνω από 30 χιλιάδες επιχειρησεις, κυρίως μικρομεσαίες, διοχετεύοντας προς αυτές 6,5 δισ. ευρώ από τα δύο εγγυοδοτικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, επιτυγχάντας επίδοση-ρεκόρ ως προς την απορροφητικότητα κεφαλαίων, που έφθασε το 95%».

 

  • Αύξηση 262% σημείωσε ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του ηλεκτρονικού σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα και έφτασε τα 163 εκατ. ευρώ σε τιμές λιανικής με το ΦΠΑ, ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη, σύμφωνα με το ετήσιο report της Convert Group. Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει σε πραγματικό χρόνο το eRetail Audit, η πλατφόρμα που χρησιμοποιείται παγκοσμίως από εκατοντάδες λιανέμπορους και προμηθευτές καταναλωτικών αγαθών και φαρμάκων, ο ασυγκράτητος ρυθμός ανάπτυξης των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα κορυφώθηκε το Δεκέμβριο όπου καταγράφηκε αύξηση 669% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

 

  • Μειωμένα κατά 40% θα είναι τα ενοίκια που θα πληρώσουν τελικά τα περίπτερα για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης μισθώματος λόγω της πανδημίας επεκτείνεται και στα τα περίπτερα τα οποία μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να ενταχθούν στο μέτρο καθώς το περίπτερο δεν θεωρείται ακίνητο.

 

  • Εγκρίθηκε το ελληνικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις. Το πρόγραμμα θα είναι ανοικτό σε ΜμΕ που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς, εκτός από τους τομείς της χρηματοδότησης, της πρωτογενούς γεωργίας, του καπνού και της αλιείας. Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και υπεράκτιες εταιρείες εξαιρούνται επίσης από το πεδίο εφαρμογής του συστήματος. Η υποστήριξη δεν θα υπερβεί τα 1,8 εκατομμύρια ευρώ ανά εταιρεία και η ενίσχυση θα χορηγηθεί πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

 

  • Ανακατατάξεις στο λιανεμπόριο τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του 2021 και μεσοπρόθεσμες αλλαγές στις λιανεμπορικές εταιρείες και στους προμηθευτές εκτιμάται ότι θα επιφέρουν οι νέες συνήθειες που απέκτησαν οι Έλληνες καταναλωτές, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εξαμηνιαία έρευνα καταναλωτών του ΣΕΛΠΕ (Ιανουάριος 2021) τα 40 αγοραστικά ταξίδια που έκανε ένα μέσος καταναλωτής το δίμηνο μειώθηκαν στα 20 το 2020 και η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το πρώτο εξάμηνο του 2021.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ