Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

ΓΣΕΒΕΕ: Μια στις τρεις επιχειρήσεις εστίασης κινδυνεύει με λουκέτο

Δημοσιεύθηκε

στις

Έντονος είναι ο προβληματισμός των επιχειρηματιών στο κλάδο της εστίασης, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά, να προειδοποιεί ότι μια στις τρεις επιχειρήσεις κινδυνεύει να κλείσει.

Συγκεκριμένα κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων, στη Βουλή, όπου συζητούνται οι δύο τελευταίες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα στήριξης για όσους επλήγησαν από την κρίση και τα μέτρα επανεκκίνησης και επιστροφής στην κανονικότητα, σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο κ. Καββαθάς παρουσίασε απογοητευτικά στοιχεία.

«Στο εμπόριο, στο 87% των επιχειρήσεων, έχουμε μια μείωση του κύκλου εργασιών κατά 50%. Χθες, που ξεκίνησε η εστίαση, τα αποτελέσματα είναι δραματικά. Σε ό,τι αφορά στον κλάδο αμιγώς της εστίασης, ο κύκλος εργασιών είναι κάτω σε ποσοστό 95%. Στον καφέ είναι κάτω περίπου στο 50%, μιας ημέρας πριν από την κρίση της πανδημίας», είπε ο κ. Καββαθάς ο οποίος είναι και πρόεδρος της πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.

Παράλληλα τόνισε ότι αυτό που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην αγορά και την οικονομία της χώρας, είναι ότι τα μέτρα έρχονται, ανά εβδομάδα, χωρίς να υπάρχει ένας προγραμματισμός για το επόμενο εξάμηνο.

«Αυτό δημιουργεί πρόβλημα ανασφάλειας στους επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες διότι δεν γνωρίζουμε πώς θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα. Ποια μέτρα και αν θα πάρει μέτρα ελάφρυνσης η κυβέρνηση. Αν για παράδειγμα, θα ρυθμίσει τα ενοίκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πώς θα ρυθμιστούν οι οφειλές που ήδη έχουμε συσσωρεύσει κατά το διάστημα της πανδημίας. Όλο αυτό είναι αρνητικό κλίμα που βάζει σε αδημονία τους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, με αποτελέσματα στο επίπεδο της εργασίας», είπε και προσέθεσε: «Είναι σαφές ότι αυτό το κλίμα μεταφέρεται και στην αγορά εργασίας και εδώ θα έχουμε -που απευχόμαστε βέβαια- κύμα απολύσεων, γιατί πραγματικά δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει η επόμενη μέρα».

«Το 70% των επιχειρήσεων έχουν πρόβλημα ρευστότητας»

 «Θα θέλαμε από την πλευρά της κυβέρνησης ένα σχεδιασμό, για την περίοδο μέχρι το τέλος του χρόνου. Όλοι ταξιδεύουμε πάνω σε ένα καράβι σε αχαρτογράφητα νερά αλλά δεν είναι δυνατό να μην έχουμε χαράξει τη ρότα, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σε ένα πλαίσιο που θα ξέρουμε», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, σημειώνοντας πως «ακόμη και με το άνοιγμα των επιχειρήσεων, και εκεί έχουμε τεράστια προβλήματα. Κανείς μας δεν ξέρει τι γίνεται. Την ίδια ώρα βλέπουμε τα εστιατόρια και τα συναφή καταστήματα ότι άνοιξαν χθες, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχαμε ταυτόχρονα συνωστισμό σε πλατείες».

Η ΓΣΕΒΕΕ, επισήμανε ο κ. Καββαθάς έχει θέσει άξονες τους οποίους πρέπει να υιοθετήσει η κυβέρνηση, όπως η χρηματοδότηση και η ρευστότητα. «Το 70% των επιχειρήσεων έχουν πρόβλημα ρευστότητας, τα προγράμματα χρηματοδότησης δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Οι τράπεζες δεν αντιλαμβάνονται σε ποιο σημείο είναι η οικονομία, και μας αντιμετωπίζουν λες και έχουμε κέρδη», είπε και επισήμανε ότι καθώς αλλάζει η τεχνολογία, πλέον χρειάζεται κατάρτιση για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ