Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Συνέδριο Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών: Καταλύτης για την καινοτομία η πανδημία

Δημοσιεύθηκε

στις

Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, αλλά και η εξωστρέφεια, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του 7ου ετήσιου συνεδρίου της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης και ο πρώην υπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Δημήτρης Λιάκος, απάντησαν σε ερωτήσεις για την ανάπτυξη, την καινοτομία, τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

 

«Η πανδημία έγινε καταλύτης για να προχωρήσουν γρήγορα καινοτόμες ιδέες» τόνισε ο Γ. Τσακίρης και συμπλήρωσε: «Μας έκανε γρήγορα να αλλάξουμε τη σκέψη μας και να επιταχύνουμε κι εμείς, από τη μεριά του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Όλα τα πλάνα που είχαμε υπόψη μας σε βάθος τριετίας, τα φέρνουμε πολύ πιο μπροστά». Παράλληλα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε, πως την Πέμπτη υπογράφηκε συμφωνία για το πρώτο fund, που θα συν-επενδύει με τους λεγόμενους «επιχειρηματικούς αγγέλους», το οποίο αποτελεί μια πολύ καλή εξέλιξη.

 

Πρωτοφανή χρήματα εισρέουν στη χώρα

 

«Η πανδημία σε πολύ μεγάλο βαθμό απέδειξε ότι έχουμε μεγάλες αδυναμίες», ανέφερε από τη μεριά του ο πρώην υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος. «Τα χρήματα που είναι να εισρεύσουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια, είναι πρωτοφανή σε μέγεθος. Τα χρήματα του ΕΣΠΑ συν τα 32 δισ. τα οποία είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συν τους ιδιωτικούς πόρους που μπορούν να μοχλευτούν με το κομμάτι των δανείων από το τραπεζικό σύστημα. Φτάνουμε σε ένα ύψος πάρα πολύ μεγάλο. Ειδικά το Ταμείο Ανάκαμψης έχει όρους και 31/12/2026 λήγει. ‘Αρα, πρέπει να τα έχουμε απορροφήσει», συμπλήρωσε ο Δ. Λιάκος.

 

Χαρτογράφηση του τοπίου των επιχειρήσεων

 

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μιλώντας στο συνέδριο της ΕΕΝΕ, χαρτογράφησε με αριθμούς το τοπίο των ελληνικών επιχειρήσεων. «Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε 830.000 επιχειρήσεις. Οι μεγάλες επιχειρήσεις κατά τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι 500. Οι μεσαίες (από 50-250 εργαζόμενους) 4.500 και οι μικρές (από 10-50 εργαζόμενους) 25.000. Από τις 830.000, οι 30.000 είναι μικρομεσαίες. Οι υπόλοιπες 800.000 είναι οι λεγόμενες πολύ μικρές (από 0-10 άτομα). Αν διαιρέσουμε τον αριθμό των εργαζόμενων δια τον αριθμό των επιχειρήσεων, βγαίνει ένας μέσος όρος εργαζομένων, 1,7 ανά επιχείρηση. Αυτό δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα και δεν είναι βιώσιμο. ‘Αρα, πρέπει αυτό να αλλάξει» σημείωσε ο Γ. Τσακίρης.

 

 

Να δημιουργηθούν συνέργειες

 

Ένας τρόπος ώστε να αλλάξει το μέγεθος των επιχειρήσεων, είναι να δημιουργηθούν συνέργειες, επισημάνθηκε κατά τη συζήτηση του 7ου ετήσιου συνεδρίου της ΕΕΝΕ. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, απαιτούνται κίνητρα. «Σαφώς χρειάζονται τα κίνητρα – και φορολογικά και επενδυτικά και χρηματοδοτικά. Και θεωρώ ότι αυτό πρέπει να το κάνουμε πιο μόνιμο. Δηλαδή, όταν θα έχουμε ένα νεο δημοσιονομικό πλαίσιο από το 2023 και μετά, θα πρέπει οποιεσδήποτε φοροαπαλλαγές και να δίνουμε, να αποσκοπούν μόνιμα στο πώς θα γίνουν οι επιχειρήσεις μας μεγαλύτερες. Μεγαλύτερο μέγεθος είναι πιο σκληρά ανταγωνιστικό» τόνισε ο Δ. Λιάκος. Μίλησε επίσης για την ανάγκη οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στα ESG κριτήρια για να λάβουν χρηματοδότησεις, αλλά και τη σημασία της αύξησης των μισθών για τη δημιουργία μιας νέας συνθήκης στην αγορά.

 

Η εικόνα των start-ups

 

«Από το τίποτα πριν από πέντε-δέκα χρόνια, έχουμε σήμερα μια ζωτική και ταχέως αυξανόμενη κοινότητα νεοφυών επιχειρήσεων» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. «Έχουμε εντάξει στον ΣΕΒ, 60 τέτοιες επιχειρήσεις, με συνολική αξία άνω των 6-7 δισ. ευρώ. Για τα αμερικάνικα νούμερα, είναι αστεία. Για τα ελληνικά δεδομένα, συγκρινόμενα με το Χρηματιστήριο Αθηνών και το ΑΕΠ, αυτά είναι πραγματικά νούμερα», συμπλήρωσε ο Δ. Παπαλεξόπουλος.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ