Ειδήσεις
Στη Μήλο η αναστολή οικοδομικών αδειών για προστασία ευαίσθητων περιοχών

Η αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στις περιοχές της Μήλου που χρήζουν ειδικής προστασίας ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης. Το μέτρο, το οποίο αφορά περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής αξίας, επεκτείνεται και στο νησί της Μήλου μετά από αντίστοιχες κινήσεις στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, όπου το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε επιβάλει περιορισμούς στην οικοδομική δραστηριότητα με διαδοχικές παρατάσεις.
Η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος ενός πρώτου κύματος μέτρων για την προστασία του νησιού, με στόχο να διαφυλαχθούν τα ευαίσθητα φυσικά τοπία. Επιπλέον, αναμένεται να ακολουθήσει η ένταξη του Σαρακήνικου στο καθεστώς των τοπίων φυσικού κάλλους, μία διαδικασία που αν είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα, θα είχε αποφευχθεί το πρόβλημα με την ανέγερση της πεντάστερης ξενοδοχειακής μονάδας της Unique Development. Η εν λόγω μονάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με την αναστολή εργασιών από τη ΥΔΟΜ Μήλου τον προηγούμενο μήνα.
Ο υπουργός Σκυλακάκης εξήγησε ότι η κυβέρνηση προχωράει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε έναν ολοκληρωμένο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, που αφορά το 80% της χώρας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δημιουργία Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, καθώς και την καταγραφή και οριοθέτηση των κοινοχρήστων χώρων. Αυτός ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός είναι μία σημαντική μεταρρύθμιση που, σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες και το σύστημα παρακολούθησης της αυθαίρετης δόμησης, αναμένεται να επενδύσει περίπου 1 δισ. ευρώ, χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι, εν αναμονή της ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού, σε περιοχές με αυξημένο ενδιαφέρον οικοδομικών και τουριστικών δραστηριοτήτων, είναι απαραίτητο να ληφθούν προσωρινά προστατευτικά μέτρα, ώστε να αποφευχθούν αναστρέψιμες καταστάσεις. Στη Μήλο, οι περιοχές Σαρακίνικο και Αχιβαδόλιμνη εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία, με τις προτεινόμενες μελέτες να καλύπτουν τους περιβαλλοντικούς όρους και τις απαιτούμενες προστατευτικές δράσεις για τις περιοχές NATURA του νησιού.
Με τη συνεργασία του Υφυπουργού για θέματα Πολεοδομίας και Χωροταξίας, Νίκου Ταγαρά, η κυβέρνηση προχωρά στην αναστολή των οικοδομικών αδειών, προκειμένου να προστατευτούν οι ευαίσθητες περιοχές και να διαφυλαχθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός που βρίσκεται σε εξέλιξη.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα6 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα6 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αθλητισμός3 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Ανακοινώσεις4 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024
-
Αθηναίων3 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Αγίας Βαρβάρας5 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ