Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Πράξεις ανθρωπισμού: Νέα ζωή για 12χρονη μετά από επέμβαση στη σπονδυλική στήλη στο Metropolitan

Δημοσιεύθηκε

στις

Χωρίς χειρουργική παρέμβαση, η πιθανότητα παράλυσης για τη μικρή Kadada θα ήταν σχεδόν βέβαιη

Μια συγκινητική ιστορία εκτυλίχθηκε πρόσφατα στο Metropolitan Hospital. H 12χρονη Kadada από το Κονγκό υποβλήθηκε σε πολύπλοκη και εξειδικευμένη επέμβαση λόγω επώδυνης παραμόρφωσης στη σπονδυλική στήλη που δυσκόλευε τη βάδιση και επιβράδυνε την ανάπτυξή της.

H Kadada γεννήθηκε το 2010 στη μέση ενός χωραφιού στο Kabingu, ένα χωριό έξω από την Γκόμα, ενώ η μητέρα της έψαχνε για φαγητό για τα τρία αδέρφια της. Το 2012, εν μέσω πολέμου, προσβλήθηκε από φυματίωση, από την οποία προκλήθηκε πόνος και σοβαρή παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης του κοριτσιού. Χωρίς χειρουργική παρέμβαση, η πιθανότητα παράλυσης για τη μικρή Kadada –που μέχρι σήμερα δεν είχε λάβει ιατρική φροντίδα στη ζωή της– θα ήταν σχεδόν 100%.

Η ιστορία της μικρής Kadada

Η ζωή για την Kadada δεν ήταν εύκολη. Εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία 6 ετών. H μητέρα της προσπαθούσε να βρει λύση, παρακαλώντας για κάθε ιατρική βοήθεια που θα μπορούσε να παρασχεθεί στην κόρη της. Το Μάιο του 2021, ο πατέρας της σκοτώθηκε σε τροχαίο. Ενώ η οικογένεια ακόμη πενθούσε, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της λόγω έκρηξης του ηφαιστείου Nyirangogo. Η έκρηξη άφησε άστεγους πάνω από 400.000 ανθρώπους. Η Kadada και η οικογένειά της βρέθηκαν σε προσφυγικό καταυλισμό. Εδώ όμως, η μοίρα της γύρισε, όταν συνάντησε τον John Woods, ιδρυτή της Upright Africa, που βρισκόταν εκεί για να παράσχει βοήθεια στους πρόσφυγες. Έτσι, ξεκίνησε το ταξίδι της για την Ελλάδα. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τον ιατρό κ. Μάριο Λυκίσσα, Διευθυντή της Κλινικής Σπονδυλικής Στήλης του Metropolitan Hospital, σε συνεργασία με μία ομάδα έμπειρων ιατρών.

Καθοριστική για την άφιξη και την πραγματοποίηση του χειρουργείου ήταν η συνδρομή του Υπουργείου Εξωτερικών και του Τζάνειου Νοσοκομείου, σε συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα με το Metropolitan Hospital.

Παρά τους σημαντικούς κινδύνους που εγκυμονούν τέτοιες επεμβάσεις, το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε την αισιοδοξία της ιατρικής ομάδας. Όπως επιβεβαιώνουν έγκυρες πηγές, λίγες μόλις ημέρες μετά την επέμβαση, η Kadada κάθεται και βαδίζει μόνη της, χωρίς επιπλοκές. Πήρε εξιτήριο 4 ημέρες μετά το χειρουργείο και αναχώρησε περπατώντας με χαρά. Έχει δρόμο μπροστά της, αλλά μια ευκαιρία για κανονική ζωή είναι επιτέλους εφικτή.

Το Metropolitan Hospital και η Upright Africa σκοπεύουν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους και να στηρίξουν τους συνανθρώπους μας, όπου και αν βρίσκονται.

Πηγή: iefimerida.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ