Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Παράταση περιοριστικών μέτρων για 14 ημέρες & νέα lockdow [Βίντεο]

Δημοσιεύθηκε

στις

Την παράταση των περιοριστικών μέτρων για 14 ακόμη ημέρες ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, παρατείνονται για 14 ημέρες τα εξής μέτρα.

  1. Η γενική απόφαση για τα μέτρα τήρησης αποστάσεων, (παραδείγματος χάριν, για τον μέγιστο αριθμό πελατών ανάλογα τα τετραγωνικά του καταστήματος, την απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων και τους λοιπούς κανόνες που διέπουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων),
  2. Για 14 ημέρες ακόμα, παρατείνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους (εκτός των χώρων εστίασης και των γυμναστηρίων για το κοινό, καθώς και εξαιρέσεων για ιατρικούς και μόνο λόγους υγείας.
  3. Για 14 ημέρες ακόμα, παρατείνονται τα μέτρα προστασίας σε παραλίες τα οποία έχουν ως στόχο την τήρηση αποστάσεων (όπως η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες, ο ορισμός μέγιστου αριθμού λουόμενων για παραλίες με ελεγχόμενη είσοδο και λοιπές διατάξεις.
  4. Για 14 ημέρες ακόμα, παρατείνονται τα προσωρινά μέτρα προστασίας που ισχύουν για τις Εκκλησίες και κάθε θρησκευτικό τόπο λατρείας και η αναστολή θρησκευτικών τελετών που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής.
  5. Επίσης για 14 ημέρες ακόμη, παρατείνονται η αναστολή των πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων και η αναστολή κάθε δημόσιας εκδήλωσης στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι.
  6. Επιπλέον, με στόχο την προστασία των συμπολιτών μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, παρατείνεται η αναστολή επισκεπτηρίων σε Νοσοκομεία, σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, δηλαδή σε κάθε κέντρο ευάλωτων ομάδων.
  7. Παράλληλα, παρατείνεται για 14 μέρες και η ισχύς της απόφασης για προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο στους εργαζομένους των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων
  8. Επιπρόσθετα. δίνεται παράταση για 14 ημέρες στην απαγόρευση αναστολής λειτουργίας συγκεκριμένων επιχειρήσεων, όπως παραδείγματος χάρη υπηρεσίες που παρέχονται από τα ΚΑΠΗ, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών, υπηρεσίες χαρτοπαικτικής λέσχης και υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού και φαγητού).
  9. Παρατείνεται η ισχύς των μέτρων προστασίας σε πλοία που προέρχονται από το εξωτερικό, καθώς και των μέτρων προστασίας σε πλοία εντός της χώρας που έχουν σε σχέση με το yachting.

Επίσης παρατείνονται για 14 ημέρες ακόμα, τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε ΚΥΤ, καθώς και τα ειδικά μέτρα προστασίας στο ΚΥΤ Έβρου στην Ορεστιάδα, αλλά και στη δομή φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών στη Δράμα.

Όσον αφορά στην είσοδο στη χώρα,

  1. Για 14 ακόμα ημέρες και ως τις 15/9 παρατείνεται ο δειγματοληπτικός έλεγχος εισερχομένων από το εξωτερικό, καθώς και περιορισμοί εισόδου υπηκόων τρίτων χωρών.
  2. Επιπλέον, παρατείνεται ο περιορισμός των θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με την Αλβανία και τη Β. Μακεδονία. Υπενθυμίζεται ότι οι πτήσεις προς και από τις εν λόγω χώρες, γίνονται μόνο από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
  3. Επιπλέον παρατείνεται η ισχύς των προϋποθέσεων εισόδου από τις χερσαίες συνδέσεις, καθώς και η υποχρέωση σε προσωρινό κατ’ οίκον περιορισμό των προσώπων που εισέρχονται από την Κακαβιά και την Κρυσταλλοπηγή.
  4. Συνεχίζουν επίσης να ισχύουν τα ειδικά μέτρα για την είσοδο στην επικράτεια μονίμων κατοίκων Ισραήλ.
  5. Επιπλέον, παρατείνεται ως τις 19/9 η επιβολή προληπτικών ελέγχων (αρνητικό τεστ πριν την άφιξη στη χώρα) για όσους έρχονται με πτήσεις από τη Σουηδία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Μάλτα, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ισπανία.
  6. Επίσης σας γνωρίζουμε ότι αναστέλλεται η υποχρέωση για αρνητικόPCR για όσους έρχονται από την Ολλανδία, λόγω της βελτιωμένης επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει πλέον η χώρα αυτή. Φυσικά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και να προσαρμόζουμε ανάλογα τη στρατηγική μας, όπως κάνουμε για όλες τις χώρες.

Νέα αλλά και παρατάσεις

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε μερικό lockdown σε Λέσβο και Ζάκυνθο αλλά και Ημαθία, και παράταση του lockdown, σε Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο, Σαντορίνη, Xανιά και Χαλκιδική.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΓΠΠ:

  1. Στην Π.Ε. Ζακύνθου και στην Π.Ε. Λέσβου:
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης στην Π.Ε. Ζακύνθου και στην Π.Ε. Λέσβου.

Σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων παραμένουν τα Χανιά, η Χαλκιδική, η Μύκονος, η Πάρος και η Αντίπαρος.

  1. Στην Π.Ε. Ημαθίας:
  • Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
  • Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Υπενθυμίζεται ότι σε καθεστώς επιδημιολογικά επιβαρυμένης περιοχής βρίσκονται οι εξής περιοχές:

  • Οι Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και Αττικής, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας, Πιερίας.
  • Οι Δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Ρόδου και Κω.

Επίσης:

Στις περιοχές της Ζακύνθου και της Λέσβου μεταβαίνουν ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) και της ΕΛ.ΑΣ. για εντατικοποίηση των ελέγχων και για την πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας τους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 17 ημέρες από το Σάββατο 29-08-2020 και Ω/06:00 έως την Τρίτη 15-09-2020 και Ω/06:00.

Τέλος, ο Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η υποχρέωση για αρνητικό PCR για όσους έρχονται από Ολλανδία, ενώ επιβάλλεται διακοπή πτήσεων από Βαρκελώνη και Καταλονία.

270 νέα κρούσματα και πέντε θάνατοι

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 270 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9800, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

2012 (20.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4347 (44.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 12 (34.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 42.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 147 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 259 θανάτους συνολικά στη χώρα. 91 (35.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 93.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ