Ελάτε στην παρέα μας

Εκκλησία

Πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες σε εκκλησίες στην Ελλάδα για την Αγιά Σοφιά [Βίντεο]

Δημοσιεύθηκε

στις

Πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες σε πολλές εκκλησίες της Ελλάδος, λόγω της σημερινής μουσουλμανικής προσευχής στην Αγία Σοφία, η οποία μετατράπηκε σε τζαμί μετά από απόφαση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πένθιμα χτύπησαν στις 10 το πρωί και για λίγα λεπτά οι καμπάνες των Ναών και της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας θυμίζοντας Μεγάλη Παρασκευή, ενώ κοσμοσυρροή καταγράφηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής της πόλεως Αγρινίου, όπου τελέστηκε παράκληση προς την Παναγία.

Συμβολική κίνηση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Πένθιμα θα χτυπήσουν οι καμπάνες σε όλες τις εκκλησίες της Κρήτης, στις 12:00, ως ένδειξη της οδύνης και του εσωτερικού πόνου για την αποδοκιμαστέα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκκλησίας της Κρήτης, απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Όπως δήλωσε ο επίσκοπος Κνωσού, Πρόδρομος, η απόφαση να ηχήσουν για 10 λεπτά πένθιμα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών του νησιού είναι συμβολική και αποτελεί κάλεσμα προς τον κλήρο και τον λαό για πνευματικό συναγερμό. «Η Εκκλησία της Κρήτης καλεί το ποίμνιο της, κλήρο και λαό, σε έναν πνευματικό συναγερμό, ώστε να αφιερώσουμε λίγα λεπτά περισυλλογής και καρδιακής προσευχής για την Αγιά Σοφιά, το Μέγα Μοναστήρι, την μεγάλη Εκκλησία», ανέφερε ο επίσκοπος Κνωσού.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον επίσκοπο Κνωσού, σε όλες τις ιερές μονές, σήμερα, θα πραγματοποιηθεί παρακλητικός κανόνας προς την Υπεραγία Θεοτόκο, «την υπέρμαχο στρατηγό του γένους μας, επικαλούμενοι με τον τρόπο αυτό -όλοι μαζί- την ευχή για τη χάρη και τη σκέπη της Παναγίας, που δεν παύει να σκεπάζει κάθε ορθόδοξο χριστιανό σε ολόκληρο τον κόσμο».

Πένθιμα χτυπούν από το πρωί οι καμπάνες των εκκλησιών της Μητρόπολης Πατρών

Πένθιμα χτυπούν από το πρωί οι καμπάνες των εκκλησιών της Μητρόπολης Πατρών, ενώ μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες σε όλους τους ναούς, τις υπηρεσίες της Μητρόπολης και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα της τοπικής εκκλησίας. Πρόκειται για μία συμβολική κίνηση που αποφάσισε η Μητρόπολη των Πατρών, με αφορμή την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Στις 12:00, ο μητροπολίτης Πατρών, Χρυσόστομος, θα τελέσει στο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα παράκληση προς την Παναγία την Ελευθερώτρια, με τη συμμετοχή όλων των κληρικών της Μητρόπολης.

Συγκίνηση στην Τήνο: Έψαλαν τον Ακάθιστο ύμνο για την Αγιά Σοφιά

Συγκίνηση χθες βράδυ στην Τήνο, όταν κατά την έλευση της εικόνας της Οσίας Πελαγίας ο μητροπολίτης Σύρου-Τηνου Δωρόθεος στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και κάλεσε τον κόσμο να ψάλλουν όλοι μαζί τον Ακάθιστο ύμνο.

Όπως είπε ο Μητροπολίτης «καμία εκκλησία δεν μπορεί να γίνει τζαμί. Και αν η Αγία Σοφία άντεξε την Άλωση και άντεξε τον πόνο, θα αντέξει και αυτό τον πόνο αυτή τη δύσκολη στιγμή. Η Αγία Σοφία θα είναι πάντοτε μέσα στην καρδιά μας που κανείς δεν θα μπορέσει να απαξιώσει».

Κύπρος: Πένθιμα θα χτυπήσουν οι καμπάνες σε όλους τους ναούς

Πένθιμα θα χτυπήσουν σήμερα οι καμπάνες σε όλους τους ναούς της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, στην Κύπρο. Ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου αναφέρει ότι -σύμφωνα με οδηγίες του αρχιεπίσκοπου Χρυσοστόμου- σήμερα Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 θα πραγματοποιηθεί πένθιμη κωδωνοκρουσία σε όλους τους ναούς της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, στις 12:00 και για 5 λεπτά, ενόψει της αυθαίρετης, απαράδεκτης και εγκληματικής μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Πηγή: iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ