Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Politico: Η αδερφή της Καϊλή θέλει να διαγράψει την εταιρεία της από τα μητρώα διαφάνειας της ΕΕ

Δημοσιεύθηκε

στις

Η αδερφή της Εύας Καϊλή θέλει να διαγράψει την εταιρεία της από τα μητρώα διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει το γνωστό περιοδικό Politico.

Η Μανταλένα Καϊκή, αδελφή της Ελληνίδας ευρωβουλευτού που παραμένει στις βελγικές φυλακές του Χάρεν, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας για το Qatargate, επιδιώκει να διαγράψει την ιστορία από τα αρχεία διαφάνειας της ΕΕ.

Η Μανταλένα Καϊλή επιμένει ότι το τεχνολογικό «παρατηρητήριο» που συνίδρυσε δεν είναι οργανισμός «άσκησης πίεσης». Όσον αφορά τα διαδικτυακά αρχεία προηγούμενων εργασιών άσκησης πίεσης, η αδελφή της Εύας Καϊλή, θέλει μια καθαρή αρχή, σημειώνει το Politico.

Το γνωστό περιοδικό αναφέρει ότι η Εύα Καϊλή, η πρώην πλέον αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνελήφθη τον Δεκέμβριο με κατηγορίες για διαφθορά, είχε τακτική παρουσία σε εκδηλώσεις που διοργάνωνε η μικρότερη αδελφή της.

Ο ελληνικός μη κερδοσκοπικός όμιλος MADE Group της Μανταλένας Καϊλή είχε αναπτύξει ένα δίκτυο έργων που ευθυγραμμίζονταν στενά με το έργο της τεχνολογικά έμπειρης Εύας στο Κοινοβούλιο.

Η MADE Group διεκδικούσε και κέρδιζε διαγωνισμούς της ΕΕ, ενώ μια φορά έλαβε 105.172 ευρώ από ένα πιλοτικό πρόγραμμα που είχε προωθήσει η Εύα Καϊλή στο Κοινοβούλιο, πάντα σύμφωνα με το Politico.

Στις Βρυξέλλες, η Μανταλένα Καϊλή ήταν γνωστή ως εκτελεστική διευθύντρια της ELONtech, ενός «παρατηρητηρίου» για τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain, οι εκδηλώσεις του οποίου γίνονταν μερικές φορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είχαν την Εύα Καϊλή ως ομιλήτρια.

Μέιλ σε ιστότοπο που διατηρεί δεδομένα

Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Qatargate στα τέλη του περασμένου έτους, η ELONtech έσπευσε να γίνει δυσδιάκριτη, αφαιρώντας όλες τις αναφορές και στις δύο αδερφές από τον ιστότοπό της και λέγοντας στους άμισθους συμβούλους της ότι ήταν «υποχρεωμένη να περιορίσει τη λειτουργία της» λόγω «απρόβλεπτων [sic] και ταραχωδών συνθηκών», σύμφωνα με ένα email της 14ης Δεκεμβρίου 2022 που είδε το Politico.

Τα ίχνη των δραστηριοτήτων της ELONtech στις Βρυξέλλες, ωστόσο, επιβιώνουν στο LobbyFacts.eu, έναν ιστότοπο που διατηρεί δεδομένα από το Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ, το οποίο παρακολουθεί το lobbying στο μπλοκ – και η Μανταλένα Καϊλή ζήτησε πρόσφατα από το LobbyFacts.eu να σβήσει όλες τις πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση από τον ιστότοπο.

«Με το παρόν ζητώ τη διαγραφή των δεδομένων που βρίσκονται κάτω από το όνομα ELONTECH – Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δικαίου για τις Νέες Τεχνολογίες, του οποίου είμαι συνιδρυτής», έγραψε η Μαντελένα Καϊλή σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της 30ής Δεκεμβρίου στο LobbyFacts.eu. «Αυτά είναι ψευδώς [sic] καταχωρημένα σε αυτή την πλατφόρμα, δεν είναι νομικό πρόσωπο, ούτε λειτουργεί ως οργανισμός άσκησης πίεσης».

Η Vicky Cann, μία από τις ακτιβίστριες που διαχειρίζονται το LobbyFacts.eu, το οποίο διαχειρίζεται το Παρατηρητήριο για την Εταιρική Ευρώπη και το Lobby Control, δήλωσε στο Politico ότι η Καϊλή έστειλε πολλά επακόλουθα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ζητώντας να αφαιρεθούν οι πληροφορίες της ELONtech.

Η Cann πρόσθεσε ότι όλα τα δεδομένα λαμβάνονται «από το Μητρώο Διαφάνειας των λόμπι της ΕΕ, οπότε όλες οι πληροφορίες που παρουσιάζουμε θα έχουν προέλθει από εκεί και θα έχουν δηλωθεί από τον ίδιο τον καταχωρίζοντα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ