Γιατί οι αριστεροί Δήμαρχοι απέστειλαν έγγραφο στην ΚΕΔΕ

0

Οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι με το ΚΚΕ, σε μία πρωτοβουλία τους, απέστειλαν έγγραφο στον υπουργό Εσωτερικών και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα που αναμένεται να αντιμετωπίσουν φέτος χιλιάδες νέα ζευγάρια που θέλουν να στείλουν το παιδί τους σε κάποιον παιδικό σταθμό.

Στην επιστολή επισημαίνονται τα εξής:

«Είμαστε ήδη στο τέλος του Ιούνη και από τα δημοσιεύματα του Τύπου
μαθαίνουμε ότι το Πρόγραμμα “Εναρμόνισης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής”, που για χρόνια ερχόταν να ενισχύσει τη λειψή από το κράτος χρηματοδότηση των δημοτικών βρεφικών και παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ αλλάζει ως προς τη
μορφή του και μειώνεται παραπέρα η χρηματοδότησή του.
Με βάση την πληροφόρηση, καταγράφεται μείωση της χρηματοδότησης 5% σε σχέση με πέρσι, με αποτέλεσμα μόνο στα δύο τελευταία χρόνια να έχουμε 10% μείωση στη χρηματοδότηση του προγράμματος.
Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη λιγότερα παιδιά και οικογένειες να μπορούν να βρουν μια θέση στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς.
Πρόβλημα που μεγεθύνεται αφού όλοι γνωρίζουμε ότι σταθερά μειώνονται οι ΚΑΠ ως προς τη λειτουργία αυτών των δομών από τότε που πέρασαν στην ευθύνη των Δήμων.
Όμως πιο επικίνδυνη θεωρούμε την αλλαγή που επέρχεται στο χαρακτήρα και τη μορφή του προγράμματος, με βάση τις εξαγγελίες των αρμόδιων υπουργείων.
Για πρώτη φορά, η χρηματοδότηση (voucher) θα πηγαίνει στον ωφελούμενο και όχι στη δομή (δημόσια ή ιδιωτική), όπως γινόταν μέχρι σήμερα και που ως διαδικασία διασφάλιζε να στηρίζονται κύρια οι δημόσιες-δημοτικές δομές.
Αν έτσι εξελιχτούν τα πράγματα οι δομές των παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ στους δήμους, μέχρι και τον Οκτώβρη, όπως η πείρα δείχνει, δεν θα ξέρουμε αν θα μπορέσουν να ανοίξουν.
Μέχρι τότε, οι δήμοι δεν θα γνωρίζουν ποιοι από τους
ωφελουμένους θα επιλέξουν τις δημοτικές δομές, πόσα παιδιά θα υποδεχτούν, ποιο θα είναι το ύψος της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα που θα λάβουν ώστε να σχεδιάσουν τους εργαζόμενους που χρειάζονται και μπορούν να ανανεώσουν και τις
συμβάσεις τους!
Συνολικά, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και η λειτουργία τους θα βρεθούν στον αέρα!”

Μην ξεχνάτε την εφημερίδα “ΧΤΥΠΟΣ”. Κυκλοφορεί από το Σάββατο στα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά. Με αποκλειστικές ειδήσεις ρεπορτάζ και άρθρα. Επίσης, με μεγάλες χρήσιμες προσφορές και δώρα.

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.