Περιπολίες από τα drones της Αστυνομίας – Πού θα χρησιμοποιούνται

0

Σε ειδική εκδήλωση στην αεροπορική βάση της Δεκέλειας παρουσιάστηκαν τα μη στελεχωμένα αεροσκάφη (drones) της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που θα συμβάλλουν από τη διευθέτηση της κυκλοφορίας και τον έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιών μέχρι τον εντοπισμό αγνοουμένων και την επιτήρηση των συνόρων.

Τα drones και της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, τα εννιά αεροπλανάκια, τα τρία σμήνη θα υλοποιούν σχεδόν τις ίδιες αποστολές που θα έχουν να κάνουν με επιτήρηση δασών, επιτήρηση συνόρων, επιτήρηση οδικών αξόνων ή επιτήρηση περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές χωρίς να αποκλείεται και η επιτήρηση κατοικημένων περιοχών που έχουν σχέση με ατυχήματα και άλλα ζητήματα.

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, υπογράμμισε πως τα drones θα αξιοποιηθούν εντός του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και από εξειδικευμένους χειριστές. “Τα Μη Στελεχωμένα Αεροσκάφη αποτελούν ένα νέο σύγχρονο και εξαιρετικά χρήσιμο “εργαλείο” για τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς μπορούν να αξιοποιηθούν κατά τρόπο ουσιαστικό, και επ’ ωφελεία του υπηρεσιακού και κατ΄επέκταση του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος σε πολλές περιπτώσεις όπως λ.χ. στην παρακολούθηση-διευθέτηση της κυκλοφορίας στους οδικούς άξονες, στην παρατήρηση της υπαίθρου για έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιών, στην επιτήρηση συνόρων, στον εντοπισμό αγνοουμένων σε δύσβατες περιοχές καθώς και στην αποτύπωση του γεωγραφικού ανάγλυφου περιοχών στο πλαίσιο αναζήτησης καλλιεργειών ναρκωτικών”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, τόνισε πως το ευκολότερο ήταν να αποκτηθούν τα drones, αλλά το δυσκολότερο είναι να εκπαιδευτεί το προσωπικό και να γίνει επιχειρησιακή χρησιμοποίηση μέσα σε πραγματικό επιχειρησιακό περιβάλλον όπως για παράδειγμα σε περίπτωση επιτήρησης δασών ή πυρκαγιών ή αστυνομικών επιχειρήσεων.

Στην επίσημη πρώτη των drones, που έγινε παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, των γενικών γραμματέων Δημόσιας Τάξης και Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρη Αναγνωστάκη και Γιάννη Καπάκη, των ηγεσιών των δύο Σωμάτων και πολλών αξιωματικών, καθώς και παραγόντων της Πολεμικής και Πολιτικής Αεροπορίας, παρουσιάστηκαν τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά και οι δυνατότητές τους, ενώ πραγματοποιήθηκε και επίδειξη των πτητικών τους δυνατοτήτων στον αεροδιάδρομο της Δεκέλειας.

Στο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν ενταθεί συνολικά έξι μη στελεχωμένα αεροσκάφη (3 Spylite και 3 Thunder B), ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει ένα, τύπου EOS mini UAV SYSTEM. Η χρήση των μη στελεχωμένων αεροσκαφών θα συνδράμει, σε πρώτο στάδιο, τις Υπηρεσίες Τροχαίας στη συλλογή πληροφοριών σε Εθνικές Οδούς – Αυτοκινητοδρόμους, μέσω λήψης φωτογραφιών – βίντεο και μετάδοσής τους σε πραγματικό χρόνο (in real-time) και την Πυροσβεστική Υπηρεσία στην πρόληψη πυρκαγιών. Σε μελλοντικό χρόνο θα είναι δυνατή η συνδρομή τους στην επιτυχή σχεδίαση επιχειρησιακών αποστολών και άλλων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας (Ε.Κ.Α.Μ., Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, Δίωξη Ναρκωτικών, κ.α.).  

Μερικά από τα πλεονεκτήματα των αεροσκαφών αυτών είναι η ιδιαίτερα υψηλή τεχνολογία τους, το μειωμένο – μηδενικό ρίσκο για ανθρώπινες ζωές σε επικίνδυνες καταστάσεις, το χαμηλό κόστος εκπαίδευσης και συντήρησης, η εξοικονόμηση προσωπικού, καθώς και οι μεγάλες δυνατότητες μεταφοράς εικόνας σε πραγματικό χρόνο στα κέντρα επιχειρήσεων και λήψεων αποφάσεων, καθιστώντας τα ιδιαίτερα αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και καταστολής του εγκλήματος και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της Χώρας μας.

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.