Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Appodixi: Κλείδωσε το μπόνους για τις «μαϊμού» αποδείξεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Διάταξη αναμένεται αυτή την εβδομάδα να κατατεθεί στη Βουλή και όσοι βοηθούν στον εντοπισμό επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν θα επιβραβεύονται με έως 2000 ευρώ μπόνους.

Ετοιμη είναι η διάταξη που θα επιβραβεύει με χρηματική αμοιβή όσους πολίτες καταγγέλλουν «μαϊμού» αποδείξεις μέσω της εφαρμογής «Appodixi».

Σύμφωνα με πληροφορίες κλιμακωτό -ανάλογα με την αξία της συναλλαγής- θα είναι το χρηματικό μπόνους που θα λαμβάνουν οι πολίτες που ενημερώνουν την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τις «πλαστές» αποδείξεις που εντοπίζουν μέσω της εφαρμογής «Appodixi». Το μπόνους μάλιστα θα φθάνει έως και το δεκαπλάσιο της αξίας της «απόδειξης» με ανώτατο όριο τα 1.500 έως 2.000 ευρώ, όπως προβλέπει διάταξη του υπουργείου Οικονομικών η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των ημερών.

Από τις 20 Σεπτεμβρίου 155.000 πολίτες έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους την εφαρμογή «Αppodixi» μέσω της οποίας σκανάρουν τις αποδείξεις και ελέγχουν την εγκυρότητα τους. Οι καταγγελίες για «ύποπτες» συναλλαγές έχουν φθάσει μέχρι στιγμής τις 73.834 εκ των οποίων 32.789 είναι επώνυμες και 41.045 είναι ανώνυμες. Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν αποδείξεις οι οποίες έχουν εκδοθεί από δηλωμένη ταμειακή μηχανή αλλά δεν είχαν διαβιβαστεί ακόμη στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ.

Η εφαρμογή “Appodixi” στο κινητό λειτουργεί ως εξής:

1. Ο χρήστης ανοίγει την εφαρμογή και μέσω της κάμερας του κινητού, «σκανάρει» την κωδικό QR της απόδειξης.

2. Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα εξής μηνύματα:

– Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής, ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου). Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.

– Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.

– Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

Η καταγγελία

Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα εξής:

1. Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης.

2. Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).

3. Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.

4. Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ