Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

17 Νοεμβρίου: Για ποιους είναι αργία, τι ισχύει με σχολεία, ΑΕΙ και φροντιστήρια

Δημοσιεύθηκε

στις

Η 17η Νοεμβρίου φέτος πέφτει Παρασκευή, δίνοντας την ευκαιρία σε κάποιους να «ξεφύγουν» με ένα τριήμερο ανάπαυσης: Η επέτειος του Πολυτεχνείου, ωστόσο, δεν είναι αργία για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου όλα τα σχολεία και οι μαθητές της χώρας τιμούν την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου το 1973.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για τα γεγονότα που σφράγισαν το τέλος του διδακτορικού καθεστώτος στην Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από τη νομοθεσία, η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι αργία αποκλειστικά για τον χώρο της εκπαίδευσης, τα σχολεία, τα Α.Ε.Ι, τις Ανώτερες Σχολές, φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών και όχι για το δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.

Η γιορτή του Πολυτεχνείου κάθε 17η Νοεμβρίου καθιερώθηκε το 1981, από την τότε νεοεκλεγείσα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Αυτήν την ημέρα γιορτάζουμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 1973, ως εκδήλωση της λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία την 17 Νοεμβρίου πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις στα σχολεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση.

Μαθήματα δεν πραγματοποιούνται και μετά το πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων, οι μαθητές αποχωρούν.

Οι σχετικές διατάξεις έχουν ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 79/2017 – ΦΕΚ Τεύχος Α 109/01.08.2017

Οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολειών

Άρθρο 3

Διακοπές, Αργίες και Εορταστικές εκδηλώσεις

1. Τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία δεν λειτουργούν τις ακόλουθες ημέρες και περιόδους:

α) τα Σάββατα και τις Κυριακές,

β) την 28η Οκτωβρίου (εθνική εορτή),

γ) από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και 7 Ιανουαρίου (διακοπές Χριστουγέννων),

δ) την Καθαρά Δευτέρα,

ε) την 25η Μαρτίου (εθνική εορτή),

στ) από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή της Διακαινησίμου (διακοπές Πάσχα), η) την 1η Μαΐου,

θ) την εορτή του Αγίου Πνεύματος,

ι) από 22 Ιουνίου μέχρι και 31 Αυγούστου (θερινές διακοπές) και

ια) την ημέρα της εορτής του Πολιούχου της έδρας του σχολείου και την ημέρα της τοπικής εθνικής εορτής.

Εορταστικές εκδηλώσεις στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία πραγματοποιούνται:

α) στις 27 Οκτωβρίου για την επέτειο της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται και η ελληνική σημαία. Σε περίπτωση που η 28η Οκτωβρίου είναι Κυριακή ή Δευτέρα, οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή,

β) στις 24 Μαρτίου για την επέτειο της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου. Σε περίπτωση που η 25η Μαρτίου είναι Κυριακή ή Δευτέρα, οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή,

γ) στις 17 Νοεμβρίου για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση. Όταν η 17η Νοεμβρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την προηγούμενη Παρασκευή,

δ) στις 30 Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών. Σε περίπτωση που η 30η Ιανουαρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, οι εορταστικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα την προηγούμενη Παρασκευή.

Τα μαθήματα δεν πραγματοποιούνται τις ημέρες των εορταστικών εκδηλώσεων. Η 17η Νοεμβρίου είναι επίσημη αργία για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ανώτερες Σχολές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ