Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

“Χάος” με τα ακαθάριστα οικόπεδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Εξέπνευσε η προθεσμία για τον υποχρεωτικό καθαρισμό των οικοπέδων και τα προβλήματα παραμένουν, καθώς αρκετοί πολίτες καθαρίζουν και πετούν στα πεζοδρόμια τα ξερόχορτα, ενώ σε άλλους έχει ζητηθεί να εντοπίσουν ιδιοκτήτες γειτονικών οικοπέδων που δεν γνωρίζουν.

Οι ιδιοκτήτες έπρεπε ήδη να έχουν υποβάλει μέχρι τις 31 Μαΐου 2024 τη δήλωση στο μητρώο καθαρισμού οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης των πυρκαγιών. Το μέτρο αφορούσε και τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων είτε διαθέτουν είτε όχι πρόσβαση σε οργανωμένα δίκτυα.

Σε δηλώσεις που παρεχώρησε η δήμαρχος Πικερμίου – Ραφήνας, κα. Δήμητρα Τσεβά Μήλα, ανέδειξε το πρόβλημα που προέκυψε εξαιτίας της μικρής προθεσμίας που υπάρχει για τον καθαρισμό.

«Κάθε ημέρα βγαίνει ο δήμος και μαζεύει γιατί πολλοί ιδιοκτήτες, φοβούμενοι τα πρόστιμα τα πετάνε έξω στους δρόμους, έξω από τα οικόπεδά τους. Επιπλέον, τα σημεία εναπόθεσης απορριμμάτων, όπως η Φυλή και η Ριτσώνα, λόγω του μεγάλου όγκου αντιμετωπίζουν πρόβλημα χωρητικότητας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το μέτρο είναι θετικό».

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, οι πολίτες θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα τα οποία θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν και τις 54.000 ευρώ.

Ποια η διαδικασία

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο που βρίσκονται σε ακτίνα 100 μέτρων από δάση, δασικές, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις καθώς και μέσα σε πάρκα ή άλση καλούνται να καθαρίσουν τα ακίνητα τους και να δηλώσουν τον καθαρισμό τους.

Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί η υπεύθυνη δήλωση, προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αν διαπιστωθεί ότι η υπεύθυνη δήλωση είναι ψευδής, τα πρόστιμα μπορεί να αγγίξουν ακόμα και τις 54.000 ευρώ.

Επιπλέον, σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ ο απαιτούμενος καθαρισμός των οικοπέδων περιλαμβάνει:

  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων

Απαγορεύεται η εγκατάλειψη ή απόρριψη των υπολειμμάτων καθαρισμού, γεγονός που δημιουργεί έναν ακόμη μεγάλο πονοκέφαλο σε όσους θα καθαρίσουν το οικόπεδο τους, καθώς οι ποσότητες αυτών των υλικών είναι συνήθως πολύ μεγάλες, ενώ απαγορεύεται αυστηρά η καύση τους, ειδικά κατά την αντιπυρική περίοδο.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ