Ειδήσεις
Φυσικό αέριο: Προβληματισμός για την «εκτίναξη» των τιμών εν μέσω ψύχους

Η μέση τιμή εκκαθάρισης στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας για σήμερα, Τρίτη, σημείωσε αύξηση 9,82%, φτάνοντας τα 159,65 ευρώ ανά μεγαβατώρα, συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Η χαμηλότερη καταγεγραμμένη τιμή ανήλθε στα 106,57 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η υψηλότερη έφτασε τα 243 ευρώ.
Στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής κυρίαρχη θέση έχει το φυσικό αέριο με το μερίδιο να είναι στο 50,2%. Ακολουθούν οι ΑΠΕ με το ποσοστό τους να φτάνει στο 33,99% ενώ στην τρίτη θέση είναι ο λιγνίτης με το μερίδιο να ανέρχεται στο 5,82%. Τα υδροηλεκτρικά συνεισέφεραν το 2,76% και οι εισαγωγές έφτασαν στο 3,72%.
Η μέση τιμή ηλεκτρισμού για τις 11 πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου διαμορφώνεται στα 137,07 ευρώ ανά μεγαβατώρα οριακά υψηλότερα από τη μέση τιμή του Ιανουαρίου που έκλεισε στα 135,13 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στα ίδια επίπεδα και τους λογαριασμούς Μαρτίου αν δεν υπάρξουν ανατροπές, και ως εκ τούτου να απαιτηθεί εκ νέου η επιδότηση των νοικοκυριών προκειμένου η τιμή της κιλοβατώρας να κινηθεί στα επίπεδα των 14-15 λεπτών.
Την ίδια ώρα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο, φτάνοντας σε υψηλά δύο ετών. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο ολλανδικό TTF αυξήθηκαν κατά 5,3%, αγγίζοντας τα 58,65 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2023.
Αυτή η αύξηση αποδίδεται σε ένα κύμα ψύχους που πλήττει την Ευρώπη, οδηγώντας σε αυξημένη ζήτηση για θέρμανση και επιταχύνοντας την άντληση αποθεμάτων φυσικού αερίου. Τα αποθέματα έχουν μειωθεί ταχύτερα από το συνηθισμένο, με την πληρότητά τους να βρίσκεται στο 49%, σε σύγκριση με το 67% την ίδια περίοδο πέρυσι.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από τη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας από την 1η Ιανουαρίου 2025, γεγονός που έχει περιορίσει περαιτέρω την προσφορά στην ευρωπαϊκή αγορά.
Οι αναλυτές, όπως αναφέρει σχετιικά το πρακτορείο Reuters, προειδοποιούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να εισέλθει στην άνοιξη με πολύ χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου, αυξάνοντας την πίεση για αναπλήρωσή τους κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, όταν οι τιμές είναι συνήθως χαμηλότερες. Ωστόσο, οι τρέχουσες υψηλές τιμές καθιστούν αυτή τη διαδικασία πιο δαπανηρή και περίπλοκη.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει επίσης αυξημένο ανταγωνισμό από την Ασία για τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών. Οι επενδυτές σπεύδουν να εξασφαλίσουν προστασία από τις αυξανόμενες τιμές, υποδηλώνοντας προσδοκίες για περαιτέρω διαταραχές στην προσφορά.
Εξάλλου οι γεωπολιτικές εντάσεις και ο αυξημένος ανταγωνισμός για τις προμήθειες LNG μεταξύ Ευρώπης και Ασίας συμβάλλουν στην αβεβαιότητα της αγοράς και ενδέχεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών.
Συνολικά, η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, με τις τρέχουσες συνθήκες να υποδηλώνουν πιθανές προκλήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια και τις τιμές στο άμεσο μέλλον.
Τα σταθερά τιμολόγια φυσικού αερίου αναδεικνύονται ως η πλέον ασφαλής επιλογή
Σε κανονικές συνθήκες, οι τιμές του φυσικού αερίου είναι χαμηλότερες το καλοκαίρι, δίνοντας στους traders κίνητρο να αγοράζουν και να αποθηκεύουν για τον χειμώνα. Φέτος, όμως, η καμπύλη έχει αντιστραφεί: οι καλοκαιρινές τιμές είναι 5 ευρώ/MWh υψηλότερες από τις τιμές του επόμενου χειμώνα, καθιστώντας την αποθήκευση ασύμφορη.
Στο ασταθές διεθνές περιβάλλον των ενεργειακών αγορών, τα σταθερά τιμολόγια φυσικού αερίου αναδεικνύονται ως η πλέον ασφαλής επιλογή για τους καταναλωτές, προσφέροντας προστασία από πιθανές αυξήσεις στις διεθνείς τιμές και τη δυνατότητα «κλειδώματος» χαμηλότερων χρεώσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Με στόχο τη διασφάλιση των καταναλωτών από ενδεχόμενες διακυμάνσεις, μεγάλες εταιρείες της ελληνικής αγοράς ενέργειας, όπως η ΔΕΗ, η «Φυσικό Αέριο», η Elpedison, η Protergia και η ΖeniΘ, έχουν προχωρήσει στην κυκλοφορία σταθερών τιμολογίων αερίου. Τα προϊόντα αυτά απευθύνονται τόσο σε κεντρικές όσο και σε αυτόνομες θερμάνσεις, ενώ η διάρκεια των συμβολαίων είναι 12μηνη, παρέχοντας ένα πλαίσιο σταθερότητας και προβλεψιμότητας για τους καταναλωτές.
Σε μια περίοδο όπου οι διεθνείς ενεργειακές εξελίξεις δημιουργούν ανησυχία, η επιλογή σταθερού τιμολογίου μπορεί να προσφέρει οικονομική ασφάλεια και έλεγχο στα έξοδα θέρμανσης, προστατεύοντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από απότομες αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αθλητισμός3 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Ανακοινώσεις4 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αθηναίων3 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Αγίας Βαρβάρας6 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ